Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 18

Vietoj išmesto krepšininko į Europos žaidynes įšokęs žaidėjas: „Man išėjo į naudą“

Sutartų rungtynių skandalas staigiai pakeitė Mintauto Bulanovo maršrutus. Pirmasis profesionalus Lietuvos krepšinio žaidėjas treniravosi Maskvoje, kai prieš savaitę sulaukė skambučio ir kvietimo važiuoti į Europos žaidynes Minske. Pirmadienį jis jau sėdėjo traukinyje į Baltarusijos sostinę.
Į Europos žaidynes Minske išvyksta Lietuvos sportininkai
Į Europos žaidynes Minske išvyko Lietuvos krepšinio trijulių komanda. / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Prieš aštuonias dienas M.Bulanovas buvo treniruotėje Maskvoje, kai sulaukė Lietuvos krepšinio trijulių rinktinės Dainiaus Novicko skambučio.

Maskvos „Inanomo“ klubo krepšininkas išvakarėse jau buvo skaitęs straipsnį, kaip Italijoje du lietuviai buvo pričiupti dėl mačų rezultatų režisavimo Italijos 4-oje lygoje.

Deividas Pogužinskas ir Lukas Grabauskas sulaukė diskvalifikacijų Italijoje, o žiniai pasiekus Lietuvą pokyčių teko imtis ir Lietuvos krepšinio „3 prieš 3“ komandai.

L.Grabauskas buvo jos sudėtyje ir rengėsi važiuoti į Europos žaidynes.

Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui staigiai sureagavus, 24 metų krepšininkas, sezoną baigęs Šakių „Vyčio“ klube NKL pirmenybėse, buvo išbrauktas iš Europos žaidynėms deleguoto 73-ijų sportininkų sąrašo.

Treneriui D.Novickui teko ieškoti greito sprendimo – kai paaiškėjo, kad prie komandos negali prisidėti Gytis Radzevičius, kvietimo sulaukė M.Bulanovas.

„Tos istorijos smulkmenų nežinau ir nelabai gilinausi, tačiau pats iškart sutikau. Bandysiu padėti savo šaliai, – prieš lipdamas į Minską vykstantį traukinį Vilniuje 24sek sakė M.Bulanovas. – Galima sakyti, kad viskas išėjo man į naudą.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr.M.Bulanovas (dešineje) tik prieš savaitę sužinojo, kad vyks į Europos žaidynes.
Josvydo Elinsko / 15min nuotr.M.Bulanovas (dešineje) tik prieš savaitę sužinojo, kad vyks į Europos žaidynes.

Į naudą ir komandai. „Gavome žaidėją, kuris reitinge yra aukščiausiai iš lietuvių. Sulaukę Mintauto tikrai nesusilpnėjome“, – pareiškė treneris D.Novickas.

Iš Naujosios Akmenės kilęs 23 metų krepšininkas pastaruosius kelis sezonus atstovavo NKL žaidžiančioms Jonavos ir Marijampolės komandoms, bet tikruoju profesionalu jis tapo Maskvoje, pakeitęs krepšinio sritį.

Rusijos sostinėje jis atstovauja vienam iš stipriausių pasaulio krepšinio „3 prieš 3“ klubų – „Inanomo“.

Lietuvis treniruojasi viename moderniausių Maskvos sporto centrų, o savaitgaliais keliauja į komercinius turnyrus – praėjusį mėnesį žaidė Honkonge ir Malaizijoje, o grįžęs iš Europos žaidynių Minske tuoj pat skris į turnyrą Šanchajuje (Kinija).

„Treneris Dainius Novickas susisiekė su Rusijos klubu ir jis be jokių trikdžių mane išleido. Viskas praėjo sklandžiai, – sakė M.Bulanovas. – Turėjome nedaug treniruočių – porą dienų Lietuvoje, dar kelias treniruotes surengsime Minske – bandysime iš to išspausti maksimumą.

Galimybes vertinti sunku, nes tarp varžovų yra daug patyrusių ir tarpusavyje susižaidusių rinktinių. O mes esame naujai sulipdytas kolektyvas. Viskas, ką galime pasiekti, tai noru ir širdimi.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Į Europos žaidynes Minske išvyksta Lietuvos sportininkai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Į Europos žaidynes Minske išvyksta Lietuvos sportininkai

195 cm ūgio krepšininkas iš kitos šalies stebi, kaip Lietuvoje vystosi krepšinis „3 prieš 3“.

Pramiegoję šio krepšinio, žaidžiamo prie vieno krepšio, įsibėgėjimą lietuviai pastaraisiais metais bando pavyti nutolusi traukinį, kurio svarbiausia stotelė bus 2020 metų Tokijas – Japonijoje trijulių krepšinis debiutuos olimpinėje programoje.

„Pastaruosius dvejus metus Lietuvoje krepšinis „3 prieš 3“ vystosi gera kryptimi. Aišku, mes vis dar atsiliekame 2-3 metais nuo pirmaujančių šalių. Tačiau reikia laikytis toliau šios krypties ir ateityje turėsime stiprių komandų“, – kalbėjo M.Bulanovas.

Teoriškai, Lietuvos krepšinio „3 prieš 3“ rinktinei galėtų atstovauti ir Jonas Valančiūnas su Domantu Saboniu.

Daugiau dviejų įprasto krepšinio žvaigždžių pakviesti nebūtų įmanoma., nes taisyklės reikalauja turėti komandoje bent du žaidėjus, kurie rikiuojasi krepšinio „3 prieš 3“ reitinge.

Kita vertus, gatvės krepšinyje ne viską lemia žvaigždės. Paklaustas, kokios galimybės būtų, jei komandai atstovautų, pavyzdžiui, Mantas Kalnietis, Marius Grigonis ar Mindaugas Kuzminskas, treneris D.Novickas purtė galvą. „Atvirai sakyti? Jei atvirai, jie tikrai negarantuotų medalių, – papurtė galvą D.Novickas. – Jei jie pasportuotų visą vasarą krepšinio „3 prieš 3“ aikštelėje, tada – taip. Tačiau, jei dabar ateitų iš profesionalaus krepšinio į krepšinį „3 prieš 3“, jie nieko nepasiektų.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Novickas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Novickas

M.Bulanovas pritaria treneriui. „Jei jie pažaistų krepšinį „3 prieš 3“ pusę metų, be abejo, mes būtume stiprūs. Tačiau tik dabar surinkus į turnyrą jiems būtų nelengva. Tai visiškai kitas krepšinis, daug kontakto, kitas taisyklių traktavimas. Reikia prisitaikyti.“

M.Bulanovas pabrėžė savitą gatvės krepšinio specifiką.

„Kažkas pasakė, kad krepšinis „3 prieš 3“ yra sprintas, sprintas ir dar kartą sprintas.

Ataka trunka tik 12 sekundžių, tad viskas vyksta greitai, ilsėtis nėra kada – poilsio gauni tik tada, kai pakeičia. O šiaip kas 12 sekundžių keičiantis puolimui į gynybą, gynybai į puolimą, viskas vyksta taip intensyviai, kad skirtumas nuo įprasto krepšinio yra didelis.

Be to, pridėkite, kad leidžiama ypač daug kontakto.“

Europos žaidynės Minske prasidės penktadienį. Ten Lietuvai kartu su M.Bulatovu atstovaus Medas Kuprijanovas, Paulius Semaška ir Aurelijus Pukelis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Į Europos žaidynes Minske išvyksta Lietuvos sportininkai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Į Europos žaidynes Minske išvyksta Lietuvos sportininkai

Jie vadinami rezervine komanda, nes pirmadienį į pasaulio čempionatą Amsterdame iškeliavo kita Lietuvos krepšinio trijulių rinktinė, kurioje žais Paulius Beliavičius, Marijus Užupis ir Šarūnas Vingelis bei Evaldas Džiaugys.

Iš Minsko lietuviai seks rezultatus Nyderlanduose, o patys bandys suspurdėti Europos žaidynėse Baltarusijoje.

„Prognozuoti vietų negaliu, bet eisime keliais ir atiduosime širdį, – sakė treneris D.Novickas. – Mūsų grupėje laukia mažiau žinomi estai, bet slovėnai yra gerai pažįstami – esame juos išanalizavę. Studijuojame ir baltarusius. Žaisime tikrai stiprioje grupėje, nes slovėnai yra tarp favoritų laimėti čempionatą. Žiūrėsime.“

}

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius