TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 27

Ar „Miami Heat“ triumfas – didžiausia sensacija NBA istorijoje?

„Miami Heat“ krepšininkai pateikė didžiulę staigmeną, pirmajame NBA atkrintamųjų etape eliminuodami pagrindiniais favoritais į čempionų titulą laikytą „Milwaukee Bucks“ komandą. Ar tai – didžiausia visų laikų sensacinga stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje?

Įspūdingą pratęsimo trilerį 128:126 praėjusią naktį laimėję „Heat“ žaidėjai triumfavo serijoje 4-1, nors dar prieš kelias savaites buvo arti sezono pabaigos.

Majamio ekipa reguliariajame sezone užėmė septintą vietą Rytų konferencijoje ir pralaimėjo pirmąjį įkrintamųjų susitikimą prieš „Atlanta Hawks“, o lemiamose antrose rungtynėse „Heat“ įveikė „Chicago Bulls“ ir gavę aštuntąją vietą Rytuose pratęsė savo kelionę atkrintamosiose.

Vis dėlto mažai kas tikėjo, jog „Heat“ gali nugalėti reguliariajame sezone geriausią rezultatą visoje lygoje pademonstravusius ir apie titulą jau galvojusius „Bucks“.

Tai padariusi Floridos valstijos komanda tapo pirmąja įkrintamųjų ekipa, laimėjusia seriją atkrintamosiose.

Tai yra ir vos šeštas kartas NBA istorijoje, kai aštuntą vietą konferencijoje užėmusi komanda nugali pirmą.

Taip nutiko du kartus, kai pirmajame atkrintamųjų etape dar buvo žaidžiama iki trijų pergalių – 1994 metais „Denver Nuggets“ 3-2 sensacingai įveikė „Seattle SuperSonics“, o 1999-aisiais „New York Knicks“ 3-2 nugalėjo „Heat“.

Kiti trys atvejai užfiksuoti, kai buvo žaidžiama jau iki keturių pergalių. 2007 metais „Golden State Warriors“ netikėtai 4-2 parklupdė „Dallas Mavericks“ su Dirku Nowitzki priešakyje, 2011-aisiais „Memphis Grizzlies“ 4-2 šokiravo „San Antonio Spurs“, o 2012 m. „Philadelphia 76ers“ 4-2 įveikė „Chicago Bulls“, kurie šios serijos metu neteko sunkią traumą patyrusio lyderio Derricko Rose'o.

Tiesa, ESPN teigimu, žvelgiant tik į pergales reguliariojo sezono metu „Heat“ pergalė prieš „Bucks“ nėra didžiausia sensacija NBA istorijoje.

Majamio krepšininkai reguliariajame sezone laimėjo 14 kartų mažiau už „Bucks“, o tai yra antras mažiausias skirtumas tarp aštuntas vietas užėmusių komandų, nugalėjusių konferencijų lyderius.

Didžiausias skirtumas tarp komandų buvo 2007-aisiais, kai „Warriors“ jau minėtoje serijoje eliminavo „Mavericks“ – tuomet komandas reguliariajame sezone skyrė net 25 laimėjimai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Nowtizkis
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Nowtizkis

Vertinant visas atkrintamųjų serijas, ne tik tarp komandų, užėmusių 1 ir 8 vietas, „Heat“ pergalė yra dvyliktas didžiausias netikėtumas NBA istorijoje.

Tiesa, ESPN priduria, kad šiais laikais, kai reta NBA žvaigždė sužaidžia visas 82 reguliariojo sezono rungtynes, skirtumai tarp komandų yra sumenkę. Nepaisant sąlyginai nedidelio pergalių pranašumo prieš kitas komandas, Milvokio ekipa buvo reguliariojo sezono nugalėtoja ir tvirta favoritė laimėti titulą prieš prasidedant atkrintamosioms.

SportsOddsHistory.com teigimu, nuo 1976 metų tik 1994 m. „SuperSonics“ ir 2007 m. „Mavericks“ buvo komandos, laimėjusios reguliarųjį sezoną, laikytos favoritėmis į titulą, bet iškritusiomis jau pirmajame etape.

Maža to, vertinant bukmekerių duotus šansus „Heat“ ekipai, tai yra penktas didžiausias visų laikų netikėtumas NBA atkrintamosiose.

„Scanpix“ nuotr./Jimmy Butleris
„Scanpix“ nuotr./Jimmy Butleris

Įvertinus viską, galima teigti, kad „Heat“ triumfas prieš „Bucks“ patenka tarp trijų didžiausių sensacijų lygos istorijoje, bet nusileidžia „SuperSonics“ ir „Mavericks“ nesėkmėms. Be to, nereikia pamiršti ir fakto, jog iš penkerių serijos rungtynių dvejose Milvokio ekipa vertėsi be geriausiu pasaulio krepšininku daugelio laikomo Giannio Antetokounmpo.

Vis dėlto tai neatima laurų iš „Heat“. Net 37,6 taško šioje serijoje vidutiniškai rinkusio Jimmy Butlerio vedama komanda užfiksavo milžinišką netikėtumą ir Rytų konferencijos pusfinalyje kausis prieš kitą malonią šių metų staigmeną – „New York Knicks“ komandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius