Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 13

D.Sabonio pasirodymų belaukiant: kaip „All-Star“ šventėse sekėsi jose dalyvavusiems lietuviams?

Kol daugelis NBA žaidėjų artėjantį savaitgalį ilsėsis, Domanto Sabonio laukia ne mažiau įtemptas tvarkaraštis, nei eilinę reguliariojo sezono savaitę. „Indiana Pacers“ aukštaūgis šeštadienį taps pirmuoju lietuviu, išbandysiančiu jėgas NBA įgūdžių konkurse, o sekmadienį pažymės tapdamas vos antruoju lietuviu „All-Star“ rungtynėse. Kol laukiame Domanto pasirodymų Čikagoje, 15min primena, kaip NBA „All-Star“ savaitgaliuose sekėsi kitiems Lietuvos krepšininkams.
Lietuviai NBA „All-Star“ savaitgalyje: Arvydas Sabonis, Žydrūnas Ilgauskas, Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis
Lietuviai NBA „All-Star“ savaitgalyje: Arvydas Sabonis, Žydrūnas Ilgauskas, Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis / „Scanpix“ nuotr.

„All-Star“ savaitgalis Čikagoje bus jau 69-oji tokia šventė NBA istorijoje. Daugiau nei tris dešimtmečius jos metu buvo rengiamos tik „All-Star“ rungtynės, bet devintajame dešimtmetyje pamažu atsirado ir kitų užsiėmimų – nuo dėjimų ir tritaškių konkursų, iki „Kylančių žvaigždžių“ susitikimo.

Pirmuoju „All-Star“ savaitgalyje sudalyvavusiu lietuviu dar 1989-aisiais tapo Rimas Kurtinaitis, kuris tritaškių konkurse varžėsi net nebūdamas NBA žaidėju, gavęs pakvietimą svečio teisėmis. Po jo „All-Star“ šventėje sudalyvavo dar šeši lietuviai. Kaip jiems sekėsi?

Rimas Kurtinaitis, 1989 m.

Tritaškių konkursas: 9 taškai, 8-oji vieta.

Tuo metu 28-erių Kauno „Žalgirio“ snaiperis tapo pirmuoju ne NBA žaidėju, sudalyvavusiu „All-Star“ šventėje.

Kvietimą varžytis tritaškių konkurse priėmęs R.Kurtinaitis Hjustono „The Summit“ arenoje pasirodė su žaliai-baltu „Žalgirio“ treningu, o metimus atliko su marškinėliais be užrašų.

VIDEO: Rimas Kurtinaitis NBA tritaškių konkurse

Deja, jaudulys nugalėjo Kurtį, kuris surinko vos 9 iš 30 galimų taškų ir tarp aštuonių dalyvių liko paskutinis. Konkursą tais metais laimėjo „Seattle SuperSonics“ snaiperis Dale'as Ellisas, o jame dalyvavo ir Reggie Milleris bei Danny Ainge'as.

Arvydas Sabonis, 1996 m.

Naujokų rungtynės: 8 taškai, 3 atkovoti kamuoliai.

Reikėjo laukti septynerius metus, kol „All-Star“ savaitgalio metu vėl galėjome išvysti Lietuvos krepšininką. Juo tapo legendinis Sabas, pakviestas rungtyniauti naujokų rungtynėse.

31-erių „Portland Trail Blazers“ centras 30 minučių trukmės rungtynėse atstovavo Vakarų konferencijos naujokų komandai.

A.Sabonis žaidė trumpai, bet efektyviai – vos per 4 minutes pelnė 8 taškus (2/3 dvit., 1/1 trit., 1/1 baud.) ir atkovojo 3 kamuolius, bet Vakarai po dramatiškos kovos 92:94 nusileido Rytų rinktinei.

VIDEO: 1996-ųjų NBA naujokų rungtynės

Įdomu tai, kad šiame susitikime varžėsi ir daugiau lietuviams puikiai pažįstamų žaidėjų – Rytų komandai 10 taškų pelnė vėliau „Žalgiryje“ du sezonus rungtyniavęs Jiri Zidekas, o kartu su Sabu Vakarams atstovavo kitas „Žalgirio“ sirgalių dievukas Tyusas Edney, pelnęs 14 taškų ir išskirstęs 7 rezultatyvius perdavimus.

Žydrūnas Ilgauskas, 1998 m.

Naujokų rungtynės: 18 taškų, 7 atkovoti kamuoliai, MVP apdovanojimas.

Antrasis Lietuvos krepšininko pasirodymas naujokų rungtynėse buvo ypatingas – „Cleveland Cavaliers“ atstovavęs Ž.Ilgauskas atvedė Rytų komandą į pergalę ir užsitarnavo naudingiausio žaidėjo (MVP) apdovanojimą.

VIDEO: 1998-ųjų NBA naujokų rungtynės

Startiniame penkete rungtynes pradėjęs „Big Z“ per 24 minutes pelnė 18 taškų (8/10 dvit., 2/2 baud.), atkovojo 7 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir nustelbė tose pačiose rungtynėse žaidusias būsimąsias žvaigždes Chauncey Billupsą ir Tracy McGrady.

Ž.Ilgausko vedami Rytai rungtynes laimėjo 85:80.

Šarūnas Marčiulionis, 2002 m.

„Hoop It Up“ konkursas: 1-oji vieta.

Nors karjerą Š.Marčiulionis baigė dar 1997-aisiais, praėjus penkeriems metams Lietuvos krepšinio legenda buvo pakviestas į pirmą kartą surengtą „Hoop It Up“ konkursą.

Jame Š.Marčiulionis išvien su NBA žaidėju Hidayetu Turkoglu, WNBA krepšininke Ticha Penicheiro ir aktoriumi Tomu Cavanagh varžėsi 3x3 turnyre, kuriame jų varžovais buvo ir tokie legendiniai krepšininkai, kaip Magicas Johnsonas ir Mosesas Malone'as.

15 min.lt/Šarūnas Marčiulionis rungtynes stebi savo viešbučio bare.
15 min.lt/Šarūnas Marčiulionis rungtynes stebi savo viešbučio bare.

Š.Marčiulionio atstovautai tarptautinei komandai Filadelfijoje vykusiame „All-Star“ savaitgalyje sekėsi puikiai – lietuvis pusfinalyje pelnė net 15 taškų ir išvedė savo komandą į finalą, kuriame po lemiamo H.Turkoglu tritaškio tarptautinė ekipa nugalėjo „Philadelphia 76ers” ketvertuką su M.Malone'o ir atlikėju Justinu Timberlake'u priešakyje bei iškovojo inauguracinio konkurso trofėjų.

Š.Marčiulionis iš viso tame konkurse pelnė 18 taškų ir tapo jo rekordininku, o apie paties krepšininko įspūdžius iš „Hoop It Up“ konkurso galite perskaityti šiame 15min tekste.

Žydrūnas Ilgauskas, 2003 ir 2005 m.

2003 m. „All-Star“ rungtynės: 4 min., 0 taškų.

2005 m. „All-Star“ rungtynės: 17 min., 12 taškų, 7 atkovoti kamuoliai.

Pirmajame savo sezone atsiėmęs naujokų rungtynių MVP trofėjų, po penkerių metų „Big Z“ debiutavo ir pagrindiniame „All-Star“ savaitgalio akcente – žvaigždžių rungtynėse.

Tarp geriausių Rytų konferencijos krepšininkų atsidūręs Ž.Ilgauskas pasireikšti gavo vos kelias akimirkas, o per jas taškais nepasižymėjo – lietuvis prametė dvitaškį, padarė klaidą ir prasižengė, o Rytai po dviejų pratęsimų nusileido Vakarams 145:155.

„Twitter“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas 2003 m. All-Star rungtynėse
„Twitter“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas 2003 m. All-Star rungtynėse

Ryškiausiai tose rungtynėse žibėjo atitinkamai 37 ir 35 taškus pelnę Kevinas Garnettas bei Allenas Iversonas, o daugiausiai dėmesio sulaukė paskutines „All-Star“ rungtynes žaidęs Michelas Jordanas.

Pasakojimą apie pirmąjį Lietuvos krepšininko pasirodymą „All-Star“ rungtynėse gali perskaityti čia.

Ž.Ilgauskas į žvaigždžių rungtynes grįžo 2005-aisiais, kai vėl atsidūrė tarp 12-os išrinktųjų Rytų konferencijos žaidėjų.

Šįkart „Cavaliers“ aukštaūgis buvo pastebimesnis – Denveryje vykusiame mače 17 minučių ant parketo praleidęs „Big Z“ pelnė 12 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir svariai prisidėjo prie Rytų pergalės 125:115.

VIDEO: Ž.Ilgausko taškai 2005 m. NBA All-Star rungtynėse

Lietuvis nedaug atsiliko nuo rezultatyviausių komandos žaidėjų – jais tapo A.Iversonas ir Jermaine'as O'Nealas, pelnę po 15 taškų. Vakarų gretose 17 taškų surinko Ray Allenas.

Šarūnas Jasikevičius, 2006 m.

Naujokų ir antramečių rungtynes: 3 taškai, 2 atkovoti kamuoliai, 1 rezultatyvus perdavimas.

Praėjus vos metams po antrojo Ž.Ilgausko pasirodymo „All-Star“ rungtynėse, žvaigždžių savaitgalyje debiutavo ir geras jo bičiulis Šaras. Tiesa, ne pagrindinėse savaitgalio rungtynėse, o pakeisto formato naujokų ir antramečių susitikime.

Naujokų rinktinei atstovavęs Š.Jasikevičius, kuriam tuo metu buvo 29-eri, Hjustone keitė pagrindinį naujokų komandos įžaidėją Chrisą Paulą, tačiau rungtynės lietuviui nesusiklostė sėkmingai – per 13 minučių jis pelnė 3 taškus (1/3 trit.), atkovojo 2 kamuolius ir atliko 1 rezultatyvų perdavimą. Jo atstovaujami naujokai lygos antramečiams nusileido 96:106.

VIDEO: 2006-ųjų NBA naujokų ir antramečių rungtynių epizodai

Nugalėtojų gretose spindėjo būsimoji lygos žvaigždė Andre Iguodala, pelnęs 30 taškų, tarp naujokų išsiskyrė po 18 taškų surinkę Charlie Villanueva ir Lutheris Headas.

Jonas Valančiūnas, 2014 m.

Kylančių žvaigždžių rungtynės: 4 taškai, 2 atkovoti kamuoliai, 2 rezultatyvūs perdavimai.

Kito Lietuvos krepšininko pasirodymo „All-Star“ savaitgalyje teko laukti net aštuonerius metus. 2014-aisiais antrą sezoną NBA žaidęs J.Valančiūnas buvo pakviestas žaisti kylančių žvaigždžių mače, kuriame komandas rinkosi Chrisas Webberis ir Grantas Hillas.

Į G.Hillo ekipą patekęs JV žaidė 19 minučių, per kurias pelnė 4 taškus (2/3 dvit., 0/1 trit.), atkovojo 2 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus bei tris sykius suklydo. Nepaisant blankaus uteniškio pasirodymo, G.Hillo komanda laimėjo – 142:136.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas NBA kylančių žvaigždžių rungtynėse
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas NBA kylančių žvaigždžių rungtynėse

Jos gretose dominavo Andre Drummondas, kuris pelnė net 30 taškų ir atkovojo 25 kamuolius. Rezultatyvumu jį pranoko tik Dionas Waitersas ir Timas Hardaway, pelnę atitinkamai 31 ir 36 taškus.

Domantas Sabonis, 2017 ir 2018 m.

2017 m. Kylančių žvaigždžių rungtynės: 10 taškų ir 1 atkovotas kamuolys.

2018 m. Kylančių žvaigždžių rungtynės: 13 taškų, 11 atkovotų kamuolių ir 3 rezultayvūs perdavimai.

D.Sabonis prieš kelerius metus tapo pirmuoju lietuviu, NBA kylančių žvaigždžių rungtynėse sužaidusiu tiek būdamas naujoku, tiek antramečiu.

Abusyk lietuvis atstovavo prieš amerikiečius žaidusiai „Pasaulio“ rinktinei ir abu kartus iškovojo pergales – 2017-aisiais kanadietis Jamalas Murray sumetė 36 taškus ir išdalino 11 rezultatyvių perdavimų, o „Pasaulis“ laimėjo 150:141, o po metų Bahamų atstovas Buddy Hieldas pelnė 29 taškus ir padėjo savo komandai sutriuškinti amerikiečius net 155:124.

VIDEO: 2018-ųjų NBA kylančių žvaigždžių rungtynių epizodai

D.Sabonis abu kartus kylančių žvaigždžių rungtynėse buvo rezultatyvus – pirmą kartą pelnė 10 taškų (5/7 dvit., 0/1 trit.) vos per 10 minučių, o antrą kartą pasižymėjo 13 taškų (5/5 dvit., 1/1 trit.) ir 11 atkovotų kamuolių dvigubu dubliu per beveik 19 minučių.

Jau po kelių dienų pergalingus savo pasirodymus „All-Star“ savaitgaliuose D.Sabonis galės pratęsti ir Čikagoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius