Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 11

Vaikystė Europoje ir užgrūdinę gyvenimo iššūkiai: kokio trenerio klausys D.Sabonis?

Mike'as Brownas penketą metų dalino nurodymus Žydrūnui Ilgauskui, o nuo kito sezono jo sumanymus vykdys kitos kartos lietuvis – Domantas Sabonis. Ką yra praėjęs šis specialistas ir ko Lietuvos rinktinės aukštaūgis ir mūsų šalies sirgaliai gali tikėtis iš naujojo „Sacramento Kings“ stratego?
Domantą Sabonį treniruos buvęs Žydrūno Ilgausko treneris Mike'as Brownas
Domantą Sabonį treniruos buvęs Žydrūno Ilgausko treneris Mike'as Brownas / „Scanpix“ nuotr.

NBA besidomintys lietuviai turėtų gerai prisiminti 52-ejų iš Ohajo valstijos kilusį specialistą.

Jie jį ir gyrė, ir keikė per penkerių metų laikotarpį, kai M.Brownas 2005-2010 m. treniravo „Cleveland Cavaliers“ klubą.

Su juo „Cavs“ pirmą kartą 2007 metais žaidė NBA finale, bet jį pralaimėjo, o daugiau į ryškiausią sceną M.Brownas nebesugrįžo ir 2010-aisiais atsisveikino su klubu, kai LeBronas Jamesas, kartu su Ž.Ilgausku, perkėlė savo talentą į Majamį.

Nuo tada M.Brownas vyriausiuoju treneriu NBA lygoje dirbo tik du sezonus – 2011-2012 m. sezone muštravo Kobe Bryantą ir Pau Gasolį „Los Angeles Lakers“ ekipoje ir buvo trumpam 2013-2014 m. sezone sugrįžęs į Klivlandą.

Kas tai per treneris ir ko iš jo galima tikėtis?

Užaugo Vokietijoje

Nors gimė Ohajuje, kuriame yra ir Klivlandas, M.Brownas didžiąją dalį savo vaikystės praleido ne Jungtinėse Valstijose.

Būsimasis NBA treneris užaugo karių, kurie buvo dislokuoti Vokietijoje, šeimoje. Viurcburgo mieste, iš kurio, beje, yra kilęs legendinis vokiečių žaidėjas Dirkas Nowitzki, M.Brownas su tėvais ir broliu Anthony praleido beveik visą savo paauglystę bei baigė ten specialią amerikiečių mokyklą.

Gyventi į JAV M.Brownas su broliu sugrįžo tik sulaukę pilnametystės. Augdami Europoje, amerikiečiai jau žinojo, kad eis sportininko keliu, tik niekaip neapsisprendė, kuriuo – krepšinio ar amerikietiško futbolo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas

Galiausiai, broliai pasuko skirtingomis kryptimis. Mike'as priėmė San Diego universiteto pasiūlymą ir žaidė krepšinį, nors profesionaliu krepšininku galiausiai netapo. O Anthony tapo futbolininku ir vėliau žaidė NFL.

Tiesa, dar prieš tai A.Brownas pateko į avariją, po kurios jo brolis manė, kad neteks artimojo. 1991-aisiais, būdamas 19-os, NBA trenerio brolis buvo išsviestas iš automobilio, kai ne jo vairuojama transporto priemonė susidūrė su kitu automobiliu.

Anthony būklė buvo labai rimta, bet jam pavyko išgyventi. Tiek jis, tiek jo brolis tai vadina stebuklu.

„Įėjau į ligoninės palatą ir pamačiau jį, didžiulį vyruką, visiškai be gyvybės ženklų, be sąmonės, prijungtą prie daugybės aparatų. Tai buvo baisiausias vaizdas mano gyvenime, – yra sakęs M.Brownas. – Nuostabu, kaip jam pavyko išgyventi. Jis iškrito iš automobilio, kuris buvo visiškai suniokotas. Visi sakė, kad jam labai pasisekė, jog nebuvo užsisegęs diržo, nes tokiu atveju mašina būtų jį sutraiškiusi.“

Pasveikęs po siaubingos avarijos A.Brownas po kelerių metų pateko į NFL, kur žaidė 1995-1999 m. ir vilkėjo dviejų klubų aprangas – „Cincinnati Bengals“ ir „Pittsburgh Steelers“.

Prieš kelerius metus baisų incidentą išgyveno ir pats M.Brownas.

Išlydėdamas jauniausią sūnų Cameroną iš namų jis norėjo patraukti keptuvę nuo ugnies, tačiau netyčia apvertė ir išpylė aliejaus butelį bei paskendo liepsnose.

M.Brownas staigiai buvo nugabentas į ligoninę ir nors jo gyvybei pavojus negrėsė, NBA treneriui nustatyti antro ir trečio laipsnio nudegimai. Specialistui apdegė abi kojos, rankos ir veidas.

Tam, kad padėtų broliui, pas jį atvyko Anthony, kelioms savaitėms, kol M.Brownas sveiko, tapęs savotišku jo padėjėju.

Įdomu tai, kad būtent A.Brownas atvežė savo brolį į interviu su „Golden State Warriors“ vyr. treneriu Steve'u Kerru ir klubo generaliniu vadybininku Boby Myersu, kai šie ieškojo naujo asistento į komandą palikusio Luke'o Waltono vietą.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Steve'as Kerras
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Steve'as Kerras

M.Brownas į pokalbį atvyko sutvarstytas ir su ramentais.

„Jis man pasakė, kad turi eiti į tą pokalbį. Jis vis dar naudojo ramentus, tad aš klausiau, ar jis tikras. Jis susitiko su Steve'u Kerru kęsdamas skausmą. Aš jam bandžiau sakyti, kad viską darytų ramiau, bet ne, jis buvo pasiruošęs ir galiausiai gavo tą darbą“, – prisiminė Anthony Brownas.

Mokėsi iš geriausių

S.Kerrui M.Brownas talkino ir vis dar talkina pastaruosius šešerius metus. 2016-aisiais stojęs į L.Waltono vietą ir užėmęs pirmojo „Warriors“ asistento vietą, M.Brownas jau pirmajame sezone tapo NBA čempionu. Tą pakartojo ir 2017-2018 m. sezone, o dar po metų kariai krito NBA finale.

Bet S.Kerras nėra vienintelis NBA čempionas, su kuriuo per karjerą yra dirbęs naujasis „Kings“ strategas.

Pradėjęs trenerio karjerą 27-erių, M.Brownas iš pradžių du sezonus „Washington Wizars“ komandoje talkino ilgamečiam įvairių NBA komandų strategui Bernie Bickerstaffui.

Apšilęs kojas JAV sostinėje, 2000-aisiais M.Brownas persikėlė į San Antonijų, kur buvo vienas Greggo Popovichiaus pagalbininkų „Spurs“ ekipoje. Su ja M.Brownas pirmą sykį tapo NBA čempionu 2002-2003 m. sezone.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius

Įdomu tai, kad Teksase M.Brownui teko susidurti ir su S.Kerru, kuris tuo metu dar žaidė pats ir gynė „Spurs“ garbę.

Savo kelionę NBA lygoje amerikietis pratęsė Indianapolyje, kur 2003-2005 m. talkino dar vienai ryškiai asmenybei – Rickui Carlisle'ui.

Galiausiai, 2005 m. vasarą juo patikėjo gimtosios Ohajo valstijos „Cavaliers“ klubas, kurį 2007 m. M.Brownas atvedė į NBA finalą, o 2008-2009 ir 2009-2010 m. sezonuose „Cavs“ buvo geriausia reguliariojo sezono ekipa. 2009-aisiais tai lėmė ir geriausio metų trenerio prizą Klivlando komandos strategui.

Deja, jam, L.Jamesui ir Ž.Ilgauskui nepavyko nuversti kalnų atkrintamosiose – „Cavaliers“ nuo 2008 iki 2010 m. kaskart krisdavo Rytų konferencijos pusfinalyje arba finale ir NBA čempionų karūnos neužsimovė.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Žydrūnas Ilgauskas
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Žydrūnas Ilgauskas

Įdomu tai, kad pastaruoju metu M.Brownas dirba ne tik „Warriors“ klube, bet ir Nigerijos rinktinėje.

Su ja amerikietis praėjusią vasarą pasiekė turbūt skambiausią šalies komandos pergalę, kai draugiškose rungtynėse nugalėjo JAV nacionalinę ekipą, o Afrikos rinktinių reitinge Nigerija šiuo metu yra pirma.

2020 m. Nigerijos strategu paskirtas amerikietis vedė ją ir Tokijo olimpinėse žaidynėse, kuriose afrikiečiai demonstravo brandų gynybinį krepšinį, tačiau iš sudėtingos grupės, kurioje dar žaidė Australija, Italija ir Vokietija, išbristi nesugebėjo.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas

Sakramente M.Brownas sutiks ir vieną gerai pažįstamą veidą – „Kings“ klube rungtyniauja Nigerijos rinktinės puolėjas Chimezie Metu.

Dar anksčiau M.Brownas yra dirbęs ir JAV rinktinės trenerio G.Popovichiaus asistentu.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Andre Drummondas
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Andre Drummondas

Gynybos specialistas

Koks treneris yra M.Brownas?

Tada, kai dirbo vyr. treneriu, jo komandos nuolatos būdavo tarp geriausiai besiginančių lygoje.

Pagal praleidžiamus taškus M.Browno treniruotos komandos penkis iš septynių sezonų buvo tarp dešimties geriausių NBA lygoje. Pagal gynybinį reitingą naujojo D.Sabonio trenerio ekipos niekad nelikdavo žemiau nei 19 vieta, o geriausiais laikais „Cavaliers“ gynyba buvo trečia-ketvirta lygoje.

M.Brownas dėl savo gynybinių gebėjimų yra vertinamas ir „Golden State Warriors“ organizacijoje, kuri pastaraisiais metais nuolat būna tarp geriausiai besiginančių NBA.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Stephenas Curry
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Stephenas Curry

Būtent M.Brownui, o taip pat ir ilgamečiam „Warriors“ sistemos nariui Ronui Adamsui, priskiriami pagrindiniai laurai už sėkmingą „karių“ gynybą, kuri spindi ir šiame sezone – San Fransisko ekipa reguliariajame sezone pagal gynybą buvo antra, o atkrintamosiose sėkmingai dorojosi su Nikola Jokičiumi ir „Denver Nuggets“ bei kol kas pakankamai gerai tvarkosi su Ja Morantu (kuris dėl traumos serijoje gali nebežaisti) ir „Memphis Grizzlies“.

Puolime M.Browno braižą įvertinti sunkiau, mat didžiąją dalį jo vyr. trenerio karjeros šio specialisto ekipose dominavo pirmo ryškumo žvaigždės.

2005-2010 m. laikotarpiu „Cavaliers“ žaidime visos gijos priklausė L.Jamesui, o Klivlando komandos puolimas kasmet būdavo prastesnis už šios komandos gynybą. Vis dėlto tą galima aiškinti elementariu talento, supančio LeBroną, trūkumu, dėl kurio Karalius galiausiai ir paliko Ohają.

AFP/„Scanpix“ nuotr./L.Jamesas per savo gimtadienį patyrė pralaimėjimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./L.Jamesas per savo gimtadienį patyrė pralaimėjimą

Tai, kad Klivlande treniravo L.Jamesą, o Los Andžele – K.Bryantą, svariai prisidėjo ir prie solidžių M.Browno pozicijų geriausią pergalių procentą pasiekusių trenerių sąraše.

Tarp tų, kurie NBA klubus treniravo bent 500 rungtynių, M.Brownas yra devintas. Jis per septynis sezonus laimėjo 347 ir pralaimėjo 216 susitikimų (61,6 proc.) ir nusileidžia tik Philui Jacksonui, Billy Cunninghamui, S.Kerrui, KC Jonesui, Redui Auerbachui, G.Popovichiui, Patui Riley ir Tomui Heinsohnui.

Kas laukia „Kings“?

Sunku pasakyti, kaip atrodys „Kings“ žaidimas jam vadovaujant M.Brownui, mat šio specialisto, treniruojančio NBA klubą, nematėme jau aštuonerius metus, o lyga per tą laiką pasikeitė kardinaliai.

Tačiau Sakramento klubo vadovų argumentacija paskiriant šį specialistą yra aiški. Patirties turintis strategas per septynis sezonus, kai dirbo vyr. treneriu, šešis sykius atvedė savo komandas į atkrintamąsias, o būtent to ir siekia šiame sezone NBA antirekordą užfiksavę „Kings“.

Nuo 2006 m. į atkrintamąsias prasibrauti nesugebančios ekipos pagrindinis tikslas yra nutraukti šį prakeiksmą, o žinančio kaip tą padaryti trenerio pasisamdymas aiškiai rodo „Kings“ ketinimus.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

„Kings“ sirgaliai naujojo specialisto paskyrimą sutiko dvejopomis nuotaikomis.

Viena vertus, tai tikrai nėra tas vardas, kuris priverstų Sakramento aistruolius krykštauti ir su nekantrumu laukti naujojo sezonu. Dažnai M.Brownas apibūdinamas kaip ganėtinai aukštų grindų, bet tuo pačiu – ir žemų lubų specialistas.

Vis dėlto daugelis iš jų džiaugiasi, kad sekmadienio vakarą, kai buvo pranešta apie naująjį trenerį, išvydo M.Browno, o ne kitų kandidatų, kuriuos buvo atsirinkę „Kings“ vadovai, pavardes.

Ypač „Kings“ sirgaliai nenorėjo Marko Jacksono, legendinio įžaidėjo, 2011-2014 m. dirbusio „Warriors“ strategu, o pastaruosius aštuonerius metus sėdinčio prie mikrofono ESPN transliacijų metu.

„Scanpix“/AP nuotr./Markas Jacksonas
„Scanpix“/AP nuotr./Markas Jacksonas

„Sakyčiau, kad „Kings“ išvengė nelaimės nepasirašydami sutarties su Jacksonu“, – griežtai pasisakė apžvalgininkas Crissas Partee.

Šis „Deadspin“ rašantis žurnalistas išskyrė ir įdomų faktą, jog M.Brownas bus jau penktasis „Warriors“ sistemoje prieš tai dirbęs treneris per pastarąjį dešimtmetį, kuris treniruos „Kings“ ekipą.

„Nuo yra už maždaug 90 minučių kelio nuo San Fransisko, bet nagi, negi negalite pasistengti labiau?“ – klausė C.Partee.

Kalbant apie D.Sabonį, jį turėtų įkvėpti neeilinė M.Browno patirtis dirbant su aukščiausio lygio aukštaūgiais.

Dar būdamas asistentu, M.Brownas treniravo Chrisą Webberį, Timą Duncaną ir Jermaine'ą O'Nealą, vėliau, jau kaip vyr. treneris, Klivlande ir Los Andžele nurodymus dalino Ž.Ilgauskui, Shaquille'ui O'Nealui ir P.Gasoliui, o grįžęs į asistento rolę šešerius metus kasdien iš arti matė vieno protingiausių NBA krepšininkų Draymondo Greeno darbą.

„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas
„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas

Tai gali leisti M.Brownui atskleisti geriausias D.Sabonio savybes, ypač įvertinus tai, jog šešerius metus šis strategas praleido „Warriors“, pasižyminčios neeiliniu kamuolio judėjimu, sistemoje. Būtent aikštės matymas yra ir viena didžiausių lietuvio stiprybių.

Pravers M.Browno patirtis ir visai „Kings“ komandai, praėjusiame sezone pagal gynybinį reitingą aplenkusiai vos tris NBA ekipas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius