-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 20

Intrigų sūkuryje – Lietuvos talentas, kuris į NBA nešasi Dievo dovaną

Deivido Sirvydžio bendraamžiai dabar laiko špygas tikėdamiesi atsidurti kuo arčiau šimtuko brandos egzaminų suvestinėje. Bet svarbiausias egzaminas D.Sirvydžio laukia ne Lietuvoje. 19-metis Vilniaus „Ryto“ talentas Niujorke pasitiks savo likimo posūkį NBA naujokų biržoje. Į stipriausią krepšinio lygą pasaulyje jį tempia Dievo dovana. Prieš vieną svarbiausių naktų Deivido gyvenime anapus Atlanto sukasi didžiulės intrigos.
Deividas Sirvydis
Deividas Sirvydis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Baigęs sezoną su „Rytu“ D.Sirvydis susipakavo lagaminus ir išvyko į Los Andželą.

Ten jo agentūra CAA paruošė treniruočių planą su darbu tiek treniruoklių salėje, tiek krepšinio aikštėje. Dabar kasdien po pusantros valandos D.Sirvydis dirba su kamuoliu, dar maždaug tiek pat – su štangomis.

View this post on Instagram

????????

A post shared by Deividas Sirvydis (@sirvuha) on

Kai kiti jo bendraamžiai dalyvauja NBA komandų peržiūrose, D.Sirvydžio stovykla nusprendė imtis kitokios strategijos – ignoravo visus kvietimus ir užsidarė nepriklausomoje agentūros treniruočių salėje Los Andžele. Dažniausiai tai signalizuoja apie NBA klubų ketinimus pažadėti naujokų biržos šaukimą.

D.Sirvydis turi dar dvi kasdienes sesijas. Apie 23 val. Lietuvos laiku, po rytinės Deivido treniruotės Los Andžele, jam skambina tėtis – krepšinio treneris Virginijus Sirvydis, talkinantis Gediminui Petrauskui Lietuvos devyniolikmečių rinktinėje ir Pasvalio „Pieno žvaigždėse“.

O ankstyvą rytą Lietuvos laiku D.Sirvydžiui jau skambina mama. Pokalbių tema, be abejo, keičiasi, nors mamai krepšinis taipogi ne svetimas – ji pati buvo krepšininkė.

„Bendraujame labai daug“, – 24sek atviravo V.Sirvydis.

Mes vis jam kartojome, kad per daug neišgyventų. Priminėme, kad dar prieš du metus jis žaidė Regionų krepšinio lygoje, o dabar gavo tokią superinę progą atsiskleisti.

Tai buvo pasiutęs pusmetis dar vos prieš 10 dienų 19-ąjį gimtadienį atšventusiam talentui ir jo krepšininkų šeimynai.

Vos tik pakeitė agentą ir susidėjo su CAA atstovu Michaelu Tellemu, kuriam Lietuvoje talkina Marius Rutkauskas, D.Sirvydį užplūdo NBA garsenybių dėmesys.

Vilniuje svečiavosi tokie garsūs NBA klubų vadovai kaip Masai'us Ujiri, ilgus metus konstravęs čempionišką „Toronto Raptors“ komandą. Taip pat ilgametis „Los Angeles Lakers“, o dabar – „Charlotte Hornets“ vadovas Mitchas Kupchakas. Ar „Cleveland Cavaliers“ generalinis vadybininkas Koby Altmanas, LeBrono apleistam Klivlandui ieškantis naujų ateities žvaigždžių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Masai Ujiri „Rytas“ – „Alba“ rugntynėse Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Masai Ujiri „Rytas“ – „Alba“ rugntynėse Vilniuje

Lietuvoje ir užsienyje pasižiūrėti D.Sirvydžio į vienerias rungtynes rinkdavosi ir dešimtys skautų.

„Daug kalbėjome su Deividu, kad jis nekreiptų dėmesio ir koncentruotųsi į savo sezoną ir jį gerai užbaigtų, – pabrėžė V.Sirvydis. – Akcentavome, kad išvažiuotų ten nepakilęs į padebesius. Toliau siektų tikslo ir nesiblaškytų.

Manau, Deividui visai neblogai pavyko su tuo susitvarkyti. Jis stengėsi, nors ir išgyveno, kai pradėjo mažiau žaisti.

Bet vis kartojome jam, kad per daug neišgyventų. Priminėme, kad dar prieš du metus žaidė Regionų krepšinio lygoje, o dabar gavo tokią superinę progą atsiskleisti.

Reikia įvertinti, kad treneriai juo patikėjo per ikisezonines rungtynes. Deividas gavo žaisti Europos taurėje. Prieš aukšto lygio komandas jis nebuvo pasimetęs. Prisimenu, kaip Valensijoje išėjo šaltu veidu, ar toje pačioje Kazanėje.

Ne kiekvienas jaunuolis gautų tokių progų.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gediminas Petrauskas ir Virginijus Sirvydis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gediminas Petrauskas ir Virginijus Sirvydis

2018-2019 m. sezoną D.Sirvydis LKL čempionate per 14 minučių rinko vid. 4,4 taško (31,6 proc. trit.), atkovojo 1,9 kamuolio ir atliko 0,9 rezultatyvaus perdavimo.

Europos taurėje jo rodikliai siekė vid. 5,4 taško (46,3 proc. trit.), 1,9 atkovoto kamuolio ir 0,7 rezultatyvaus perdavimo per 14 minučių.

Internautai putojasi, ką NBA veiks lemiamoje sezono stadijoje iš „Ryto“ rotacijos iškritęs laibas jaunuolis. Tačiau jie nemato to, ką regi NBA žvalgai – Dievo dovaną.

NBA komandos projektuoja žaidėjus į ateitį ir niekas net neabejoja, kad D.Sirvydis dar nėra NBA lygio žaidėjas. Tačiau jis turi kelis komponentus, kurie leidžia tikėtis, kad po kelerių metų D.Sirvydis gali būti sėkmingas krepšininkas stipriausioje krepšinio lygoje.

Pirmiausia, tai D.Sirvydžio metimas.

Los Andžele krepšinio salėje D.Sirvydis pirmą kartą į rankas paėmė „Spalding“ kamuolį, su kuriuo žaidžia NBA žaidėjai. Prieš tai visai nesitreniravęs, jis ėmė plėšyti tinklelius. JAV treneriai buvo sužavėti.

Metimas buvo mirtinas D.Sirvydžio ginklas ir Europoje, kurį jaunuolis buvo porą kartų išsitraukęs „EuroCup“ varžybose.

D.Sirvydžio žvaigždė ryškiausiai žybtelėjo Kazanėje, kai tuomet dar 18-metis talentas įleido 3 tritaškius iš 4, iš viso pelnė net 17 taškų, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir surinko 20 naudingumo balų.

D.Sirvydžio metimai buvo beveik neuždengiami, o savo klaidinančiais judesiais jis maustė net ir gerokai labiau patyrusius Rusijos turtuolių varžovus.

VIDEO: Geriausios D.Sirvydžio rungtynės, kurios sužavėjo NBA skautus

Vėliau išanalizuotam D.Sirvydžiui priešininkai nebeleido smagintis aikštėje, bet būrio skautų akivaizdoje Valensijoje lietuvis vėl draskė tinklelį trimis tritaškiais ir 11 taškų Europos taurės ketvirtfinalyje.

NBA žmonės tada dar kartą įsitikino, kad tai yra neeilinis ginklas.

„Sunku pasakyti, iš kur jis atrado tokį metimą. Vaikystėje su juo dažniausiai būdavo žmona, nes krepšinio sezono metu dažniausiai būdavau užsienyje. Žmona irgi žaisdavo krepšinį, todėl mokydavo metimo. Čia turbūt viskas susidėjo – mama, treneriai, gal ir kažkiek įgimti dalykai“, – svarstė V.Sirvydis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

D.Sirvydis turi be galo minkštą riešą, labai greitą kamuolio išmetimą ir tokį taikiklį, kad gali pataikyti tritaškį iš bet kurio varžovų aikštės pusės centimetro.

Tarp NBA skautų populiari nuomonė, kad tai metimas dabar yra svarbiausias talentų atributas.

Ir D.Sirvydis nėra tik metikas iš kampo. Kai per FIBA langą vasarį „Rytas“ įmetė jaunuolį į dublerių komandą NKL, šis jau pirmajame mače driokstelėjo 36 taškų ir 42 naudingumo balų pasirodymu, sulesdamas varžovų krepšį 7 tritaškiais. Po penkių dienų 33 jo taškai pražudė Kauno „Žalgirio“ dublerių komandą.

Gavęs daugiau laisvės, D.Sirvydis pademonstravo platų puolimo ginklų arsenalą, su efektyviais prasiveržimais ar metimais atšokus po driblingo. „Perle“ jis galėjo sau leisti daryti tai, ko negalėjo „Ryto“ puolimo schemose, kur turėjo antraeilį vaidmenį.

Prie viso to, D.Sirvydis dar turi gerą kūną. Be batų jo ūgis siekia jau 203-204 cm. Tikimasi, kad lietuvis išsistiebs dar vienu kitu centimetru.

Jeigu per keletą artimiausių metų NBA aplinkoje pridės dar 10 kg, jis gali tapti net ir ketvirtos pozicijos žaidėju, praplečiančiu aikštę tolimais metimais.

Būtų įdomu pasižiūrėti nuotraukas, kaip 18-os atrodė kiti Lietuvos talentai.

Tikimasi, kad sutvirtėjęs kūnas D.Sirvydžiui padės eliminuoti pagrindinius trūkumus – fiziškumą ir žaidimą gynyboje. Būtent tai ir dar pastangos gynyboje buvo pagrindinės raudonos vėliavėlės, kurios į akis krisdavo NBA skautams.

Kritikai dar baksnojo pirštu į sezono finišą, kai LKL atkrintamosiose D.Sirvydis beveik nebepakildavo nuo suolo. Bet Virginijus Sirvydis sufleravo nepamiršti vieno svarbaus fakto.

„Buvo ir gerų, ir blogesnių dienų. Manau, kad Deividas per šiuos metus užsigrūdino.

Daugelis akcentuoja, kad daug kas naudojosi Deivido fizinėmis savybėmis, bet sezono pabaigoje, mano akimis, jis tikrai sutvirtėjo. Gal ne kiek pridėjo jėgos, bet atsirado patirties, daugiau gudrumo, – analizavo talento tėtis. – Galima kalbėti daug ką, bet jam dar tik 18 metų. Daugelis jo varžovų yra kur kas labiau patyrę, 26-30 metų vyrai. Tad jam teko rungtyniauti prieš dešimčia metų vyresnius vyrus.

Būtų įdomu pasižiūrėti nuotraukas, kaip 18-os atrodė kiti Lietuvos talentai. Aš manau, kad Deividas yra augantis ir bręstantis žaidėjas. Galbūt jį kiti vertina kitaip, bet daug kas neatsižvelgia į jo amžių.

Bet gerai, kad jį jau su kažkuo lygina. Nes jei nelygintų, reiškia, apie jį net nebūtų jokios kalbos.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

ESPN D.Sirvydžiui prognozuoja 45 („Detroit Pistons“), „The Athletic“, „The Ringer“ ir „Sports Illustrated“ – 41 („Atlanta Hawks“) naujokų biržos šaukimą.

24sek žiniomis, D.Sirvydžiu yra smarkiai susidomėjusios kelios NBA komandos ir naujokų biržos naktį gali būti staigmenų. Ruoškitės siurprizams, nes lietuvio vardas naujokų biržos loterijoje gali iškristi dar pirmajame rate, o jo lubos yra maždaug 45 šaukimas.

„Viskas dar gali labai keistis, todėl nekreipiame dėmesio į visokius gandus, – šypsojosi V.Sirvydis. – Tiesiog žinome, ko link einame.

Mes būsime laimingi, jeigu jis tiesiog sudarys NBA kontraktą. Čia net nėra kalbos, kad jis dar iškart negali žaisti NBA ir metus turės praleisti kažkur kitur.

Bet svarbiausia patekti į organizaciją, kuri mato jį savo komandoje.“

24sek žiniomis, realu, kad naujokų biržoje pašauktas D.Sirvydis gali išvykti į Ameriką ir nebesugrįžti į Vilniaus „Rytą“. Pats V.Sirvydis nenorėjo plėstis, ar jo sūnus ateityje dar sugrįš į sostinės komandą.

„Žiūrėsime. Žinote, gali svajoti vienaip, o gali atsitikti visai kitaip. Tad geriau ne spėliokime, o sulaukime biržos“, – 24sek sakė V.Sirvydis.

D.Sirvydžio naujokų biržos šansus lydi daug intrigų.

Jo stovyklos sprendimas nedalyvauti NBA klubų peržiūrose intrigavo, kad galbūt snaiperis gavo kurios nors komandos pažadą. O galbūt tai tik trūkumų slapstymas ir NBA skautams mėtomos mįslės.

Bet visus atsakymus sužinosime jau greitai – maždaug penktadienio paryčiais Lietuvos laiku.

Galite net neabejoti – NBA vartus jau pravers 19-as lietuvis lygos istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius