-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 19

Į NBA žengia megatalentas: išskirtinių duomenų žaidėjas, darantis nesuvokiamus dalykus

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Lietuvos laiku Brukline įvyks vienas svarbiausių gyvenimo įvykių 60-imčiai jaunuolių. Išgirsti savo pavardę NBA naujokų biržoje pasiseka toli gražu ne kiekvienam, o patys geriausi jau pirmaisiais metais žengia į elitinę lygą. Vienais metais tokių daugiau, kitais mažiau, tačiau šiemet NBA duris gali praverti ne tik talentingų žaidėjų būrys, bet ir naujuoju lygos veidu galintis tapti Zionas Williamsonas.
Zionas Williamsonas
Zionas Williamsonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Z.Williamsonui vos 18 metų, tačiau jau pirmaisiais savo metais universitete atletas vertė krepšinio analitikus aikčioti. Tokios greičio ir masės kombinacijos JAV nematė nuo 2003 metų, kai į lygą žengė LeBronas Jamesas. Prestižiniame Djuko universitete praleisti vos metai ir jau pelnytai užsitarnautas garantuotas pirmasis šaukimas NBA naujokų biržoje.

Kas daro šį žaidėją ypatingą? Kodėl visi užtikrinti jo dominavimu? NBA reikia pataikyti tritaškius, o jis nepataiko, tad ką jis veiks pajėgiausioje planetos lygoje?

Aibė klausimų, tačiau vaikino absoliutus dominavimas krepšinio pasaulyje abejingų nepalieka. 24sek siūlo susipažinti su vieną kartą per šimtą metų gimstančiu talentu.

201 centimetras ir 129 kilogramai

Z.Williamsonas geriausiai savo galimybes išnaudoja žaisdamas sunkiuoju arba lengvuoju kraštu. Tiesa, lengvu kraštu jo nepavadinsi.

Amerikietis sveria net 129 kilogramus, o jo ūgis yra 201 cm. Vienintelis daugiau už jį sveriantis NBA žaidėjas šiandien yra „Los Angeles Clippers“ gigantas Bobanas Marjanovičius. 221 cm ūgio serbas sveria vos 3 kilogramais daugiau nei 12 metų už jį jaunesnis Zionas.

Su tokiu svoriu amerikietis sugeba daryti nesuvokiamus dalykus virš lanko. Praėjusią vasarą Djuko universiteto treniruotėje meškinas sugebėjo įdėti nuo baudos metimo linijos. Sunku suvokti, kaip tai fiziškai įmanoma, jei žaidėjas sveria 129 kilogramus.

VIDEO: Zionas Williamsonas įdeda nuo baudos metimo linijos

Iš pradžių net nebuvo įmanoma nustatyti, kokį tiksliai maksimalų šuolį gali pasiekti atletiškasis jaunuolis. Per šuolio į viršų matavimus Zionas iššoko tiesiog per aukštai. Matuotojai nebuvo pasiruošę tokiam akibrokštui, tad teko po matuokliu padėti įvairių svorių.

Tai nepadėjo, nes amerikietis vis tiek palietė viršutinį matuoklio stulpelį ir pasiekė visų laikų universiteto rekordą – daugiau nei 101 centimetras.

VIDEO: Ziono Williamsono šuolis

Stulbinamas visuomenės dėmesys nuo pat mažens

Dar žaisdamas už savo vidurinę – Spartanburgo mokyklą – Z.Williamsonas sulaukė dėmesio iš JAV šou pasaulio atstovų.

Reperis Drake‘as garsėja kaip didelis krepšinio gerbėjas ir dažnai vilki dabartinių NBA žaidėjų vidurinės mokyklos marškinėlius, tačiau daug ką pasako, kai žaidėjas dar mokosi vidurinėje, o Drake‘as jau vilki jo marškinėlius.

„Tai neįtikėtina, kad Drake‘as išvis žino mano vardą. Kai tavo mėgstamiausias reperis vilki tavo marškinėlius, tai yra nenupasakojamas jausmas“, – kalbėjo Zionas.

Normali praktika NBA, jog naujokai savo vardą užsitarnauja palengva, tačiau ne šis vaikis. 2016 metais, kai Zionui buvo vos 16 metų, populiarus krepšinio žurnalas SLAM uždėjo Zioną ant leidinio viršelio.

Tada prasidėjo ir palyginimai, kuo šis žaidėjas gali tapti ateityje. Neabejotinai pirmas šovęs į galvą – LeBronas Jamesas. Atletiškas, vikrus, nepataiko iš toli ir puikiai reprezentuoja lygą. Dar kiti analitikai sako, jog tai naujas Magicas Johnsonas, Charlesas Barkley ar „Golden State Warriors“ peštukas Draymondas Greenas. Iš tikrųjų tai yra vieną kartą per gyvenimą pasitaikantis perlas, kurio nepalyginsi su kitu žaidėju.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas

Žavesio prideda ir tai, kokioje kartoje išsiskiria Ziono talentas. Djuko universitetas šį sezoną, be Ziono, turėjo dar du vaikinus, vertus būti bent jau dešimtuke naujokų biržoje – R.J.Barrettą ir Camą Reddishą. Kai kurie analitikai sako, jog Djuko trijulė šiemet bus pašaukta pirmais trimis šaukimais.

Dėl darbo etikos ir profesionalumo Zionas priekaištų nesulaukia, tačiau kartą yra susilaukęs federalinio biuro dėmesio.

Vaikino patėvis, sulaukęs skambučio iš Kanzaso universiteto, įsivėlė į korupcijos skandalą. Iš universiteto buvo reikalaujama pinigų, namo bei darbo, kad Zionas žaistų Kanzase. Tai neįvyko ir pats krepšininkas tam didelio dėmesio neskyrė.

Ziono tėvai, kaip jau minėta, išsiskyrę. Motina Sharonda Sampson koledže buvo bėgikė, o tėvas žaidė beisbolą. Nutraukus santuoką, Zionas liko su mama, kuri greitai ištekėjo už buvusio Klemsono koledžo žaidėjo Lee Andersono. Patėvis turėjo didžiulę įtaką tobulinant vaikino įgūdžius krepšinio aikštelėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas

Ko laukti pirmaisiais metais?

Pirmasis šaukimas 2019 metų NBA naujokų biržoje priklauso „New Orleans Pelicans“. Komanda naujokų biržą pasitinka su fanfaromis – prieš kelias dienas pranešta, kad klubo žvaigždė Anthony Davisas keliasi į „Los Angeles Lakers“, o už tai „pelikanai“ gauna jaunų, perspektyvių krepšininkų, šių metų ketvirtąjį šaukimą biržoje ir du ateities biržų šaukimus.

„Pelicans“ organizacija susikūrė puikią terpę atsispirti iš Vakarų konferencijos dugno. Lonzo Ballas ištrūko iš dėmesio Los Andžele ir galės įrodinėti savo vertę mažos rinkos klube, Brandonas Ingramas ir Joshas Hartas jau praėjusiame sezone gerai talkino LeBronui Jamesui.

Pirmuoju šaukimu pašauktas bus Z.Williamsonas ir tuo net neabejojama, tačiau gavus ir 4-ąjį šaukimą, kuris priklausė „Lakers“, atsiveria daug įdomių galimybių.

Galima pasinaudoti šaukimu ir leisti komandai užaugti kartu su Zionu. Bet yra ir kitas variantas.

Ketvirtasis šaukimas itin vertinamas pajėgioje naujokų biržoje. Spekuliuojama, kad „Pelicans“ gali jį iškeisti. Dar vieno jauno žaidėjo komandai nereikia, o lygos žvaigždės pakeltų komandą iki atkrintamųjų lygio.

Manoma, jog „Pelicans“ taikosi į „Washington Wizards“ žvaigždę Bradley Bealą. Beveik po 26 taškus praėjusiame sezone rinkęs gynėjas puikiai pataiko iš toli ir tinka prie Z.Williamsono žaidimo stiliaus. Gynybą draskantis 129 kilogramų „tankas“ ir nuolatinė grėsmė prie trijų taškų linijos sudarytų aibę problemų kiekvienai gynybai.

„Scanpix“ nuotr./Bradley Bealas
„Scanpix“ nuotr./Bradley Bealas

Bet kokiu atveju, Naujajame Orleane Zionas bus žvaigždė nuo pirmųjų rungtynių. Tas pats buvo su LeBronu Jamesu „Cleveland Cavaliers“ klube ir Kevinu Durantu „Seattle Super Sonics“. Pralaimėjimai grūdino ir didžiausias žvaigždes, o po kelių metų galime laukti tikro „pelikanų“ sprogimo, nes Zionas jau pakeliui į NBA.

VIDEO: Pakeliui į NBA – megažvaigždė: išskirtinų duomenų žaidėjas krečia nesuvokiamus dalykus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius