-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 08

Įvertino J.Valančiūno mainus: lietuviui teks gelbėti naujojo klubo vadovų įvaizdį

NBA apžvalgininkai kritikuoja „Memphis Grizzlies“ klubą už mainus su „Toronto Raptors“, bet Jonas Valančiūnas turi potencialo pataisyti Vakarų konferencijos klubo vadovų įvaizdį. Taip dviprasmiškai vertinamas paskutinės NBA mainų dienos sandoris, kuris sukrėtė J.Valančiūno karjerą už Atlanto.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kevinas Peltonas iš ESPN skalėje, kurioje geriausias balas yra A+, „Grizzlies“ ėjimą įvertino C.

Už M.Gasolį, kurį patupdė ant NBA prekystalio dar prieš keletą savaičių, „Grizzlies“ gavo J.Valančiūną, gynėją Deloną Wrightą ir puolėją CJ Milesą su 2024-ųjų NBA naujokų biržos antrojo rato šaukimu.

Spėliojama, kad tai ne tokia grąža, kokios tikėjosi „Grizzlies“.

Mainų dalyvių statistika NBA
Marcas Gasolis 33,7 min. | 15,7 tšk. | 8,6 kam. | 4,7 perd.
Jonas Valančiūnas 18,8 min. | 12,8 tšk. | 7,2 kam. | 1 perd.
Delonas Wrightas 18,3 min. | 6,9 tšk. | 2,6 kam. | 2,2 perd.
CJ Milesas 14,1 min. | 5,5 tšk. | 1,7 kam.

„Ar yra tekę iki paskutinės minutės atidėti mokyklos ar universiteto projektą? Na tą, kuriam reikėjo skirti kelis mėnesius, bet jo ėmėtės tik paskutinį vakarą? Ar pamenate, kuo visa tai baigėsi? Ko gero, neypatingai, ar ne? Tai panašiai nutiko ir „Grizzlies“ komandai“, – vaizdingai mainus Memfio komandai apibūdino „The Athletic“.

„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis ir Jonas Valančiūnas

„The Athletic“ rašo, kad Memfio ekipa už M.Gasolį gavo visišką galimybių minimumą, įvertinant ispano gebėjimus ir rinkos vertę.

Delonas Wrightas nėra joks perspektyvus žaidėjas – jam jau 27-eri ir jis tik rotacijos krepšininkas. Tad daugiausia vilčių „Grizzlies“ deda į J.Valančiūną.

„Jeigu viskas bus gerai, Valančiūnas turėtų duoti komandai teigiamą impulsą, – samprotavo „The Athletic“. – Jis turėtų tapti tiesiogine pamaina M.Gasoliui.

Jis turi labai neblogą metimą. Tiesa, gal savo riešo minkštumu jis neprilygsta Gasoliui, bet yra gerokai geriau dėl kamuolių kovojantis aukštaūgis.

Gal jis nesigina taip gerai, kaip Gasolis, bet jis taip pat nėra blogas lanko saugotojas.

Kadangi gerai žaidžia du prieš du, Valančiūnas turėtų gerai susižaisti su Mike'u Conley. Priklausomai nuo to, kaip komanda bandys jį išnaudoti, Valančiūnas turi galimybę neblogai pritapti Memfio ekipoje.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Conley
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Conley

CJ Mileso papildymas vertinamas skeptiškai. Jo pataikymo procentas vis smuko pastaruosius du sezonus. Akivaizdu, kad geriausios 31-erių puolėjo dienos jau praeityje, nebent Memfyje jis įskeltų žiežirbą.

Bet šiuose mainuose svarbi ne tik žaidėjų statistika. „Grizzlies“ turėtų skaičiuoti lietuvio ir jo draugų iš „Raptors“ pinigus.

Dėl D.Wrighto kontrakto didelių problemų nekyla – jis bus apribotas laisvasis agentas, o J.Valančiūnas ir CJ Milesas turės galimybę vasarą savavališkai pratęsti įsipareigojimus su „Grizzlies“ ir užsigarantuoti sau milijonus: amerikietis – 8,7 mln., lietuvis – 17,6 mln. JAV dolerių.

Ar „Grizzlies“ norėtų, kad J.Valančiūnas prasitęstų sutartį? Viskas turėtų priklausyti nuo to, kaip lietuviui pavyks pritapti Memfio klube ir kokia vasarą bus jo rinkos vertė. Bet viskas paties krepšininko rankose.

Dėl silpno sezono CJ Milesas greičiausiai pasinaudos galimybe ir paliks galioti kontraktą su „Grizzlies“. Tai nebūtinai geriausias scenarijus Memfio komandai.

ESPN pažymi, kad „Grizzlies“ bent neprisiėmė kvailų kontraktų. K.Peltono teigimu, J.Valančiūnui yra permokėta (17,6 mln. atlyginimas kitą sezoną), tačiau lietuvis yra solidus žaidėjas, kuris leis 19-mečiui ekipos talentui Jarenui Jacksonui išvengti transformacijos į jam dar nelabai artimą vidurio puolėjo poziciją.

„The Athletic“ samprotavimu, jeigu D.Wrightas taps geru pagalbininku šalia J.Jacksono, sandoris atrodys kur kas geriau. Jeigu J.Valančiūnas maksimaliai išpildys savo potencialą, tai taip pat smarkiai padėtų pagrįsti „Grizzlies“ vadovų sprendimą.

„Tačiau atlygis už tokio lygio žaidėją kaip Gasolis – pakankamai blankus, – konstatuoja „The Athletic“. – Viskas dėl pavėluoto sprendimo versti naują organizacijos lapą. Kai lauki iki paskutinės minutės ir neturi ilgalaikio plano, nereikėtų stebėtis, kad tas pažymys bus prastas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis

Tuo tarpu Torontas, NBA apžvalgininkų teigimu, kiek pagerino savo šansus spurtuojant NBA superfinalo link.

„The Athletic“ teigimu, nors M.Gasolis jau pasenęs (34 m.) ir nebėra laikomas pirmo ryškumo žvaigžde, jis turėtų nesunkiai pritapti Toronte ir suteikti komandai ryškių potėpių.

Kadangi Toronte yra užtektinai talentingų puolimo žaidėjų, M.Gasoliui nebereikės persistengti puolime, tad jis galės efektyviai išnaudoti savo kūrybiškumą ir gebėjimą išplėsti aikštę.

Kita vertus, M.Gasoliui gali tekti įsijungti į „Raptors“ žaidimą nuo atsarginių suolo, jeigu treneris Nickas Nurse'as toliau startuos su Serge'u Ibaka centro pozicijoje. Jo ir Pascalio Siakamo suformuota priekinė linija šį sezoną itin efektyvi.

„Nėra abejonės, kad vidurio puolėjo pozicijoje „Raptors“ su M.Gasoliu sustiprėjo, kadangi J.Valančiūnas yra ribotas krepšininkas, daugiausiai – gynyboje. Bet klausimas, kaip M.Gasolis priims mažesnį vaidmenį“, – svarsto ESPN.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis

Kai J.Valančiūnas garsiai nesiskųsdavo dėl mažų minučių rungtyniaujant prieš komandas, kurių centrai laido tritaškius, įdomu, kaip M.Gasolis reaguos į tą sutrumpėjusį žaidimo laiką.

Tačiau bendrai „Raptors“ ėjimas vertinamas teigiamai. Už M.Gasolį klubas atidavė per mažai, kad dabar turėtų nerimauti.

„Torontas stato viską. Komandos sėkmė pastatyta ant patyrusių žaidėjų, o svarbiausia, kad mainuose „Raptors“ nepaaukojo svarbių jaunųjų krepšininkų, kaip Siakamas, VanVleetas ar Anunoby. Be to, likę kontraktai nėra per sunkūs ir palieka „Raptors“ veiksmų laisvę ateityje“, – rašo ESPN.

Todėl K.Peltonas „Raptors“ mainus įvertino „B+”, kai „Grizzlies“ tiesiog „C“.

Kai Tobias Harrisas papildė „Philadelphia 76ers”, o „Milwaukee Bucks“ pasistiprino Nikola Mirotičiumi, „Raptors“ irgi reikėjo padaryti ėjimą. Deja, jis pakeitė J.Valančiūno karjerą NBA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius