Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 27

Joną Valančiūną supančiojo „Pacers“ priešnuodis

NBA atkrintamųjų varžybų starte siautėjęs Jonas Valančiūnas pasitraukė į šešėlį. „Indiana Pacers“ gynyba rado priešnuodį nuo po krepšiu karaliavusio „Toronto Raptors“ vidurio puolėjo. Bet kito etapo link Torontui liko iškovoti tik vieną pergalę. O tai yra svarbiausia ir „Raptors“, ir J.Valančiūnui.
Jonas Valančiūnas ir Ianas Mahinmi
Jonas Valančiūnas ir Ianas Mahinmi / AFP/„Scanpix“ nuotr.
NBA atkrintamosios | „Toronto Raptors“ – „Indiana Pacers“ 102:99 | Serija 3-2

Praeities šešėlių sklaidymo tema šiemet Toronte labai populiari. Ji buvo eskaluojama „Raptors“ ėmus strigti prieš pat reguliariojo sezono pabaigą. Ją prisiminėme, kai „Raptors“ nesėkme pradėjo NBA atkrintamąsias. Ar kai DeMaras DeRozanas bei Kyle'as Lowry vėl ėmė dusti svarbiausių kovų metu.

Praeities šešėliai gaubia ir J.Valančiūną. Per trejas pirmąsias serijos rungtynes rinkęs vid. 14,6 taško ir po 16 kamuolių, per du pastaruosius mačus J.Valančiūnas rinko vid. 13,5 taško ir tik 5,5 atkovoto kamuolio.

Penktosiose serijos rungtynėse praėjusią naktį J.Valančiūnas neprasižengė nė karto (iki tol vid. 4,5 karto), bet težaidė 23 minutes (mažiau, 21 min., žaidė tik pirmajame mače, bet tik dėl 6 asmeninių pražangų), pelnė 11 taškų ir atkovojo 5 kamuolius (mažiausiai nuo balandžio 8 d.).

Dar visai neseniai apie J.Valančiūną kalbėjo visas Torontas, „Pacers“ žvaigždė Paulas George'as suko galvą, kaip sustabdyti lietuvį. Bet po penktojo „Raptors“ mūšio, vos nesibaigusio tragedija, J.Valančiūno pavardė nebepateko nei į antraštes, nei į straipsnius.

Panašiai kaip ir 2013-2014 m. sezoną, kai debiutuodamas atkrintamosiose J.Valančiūnas serijos su „Brooklyn Nets“ pradžioje rinko vid. po 14 taškų ir 14 atkovotų kamuolių, o finišavo jau tik su 8,5 taško ir 6,5 atkovoto kamuolio vidurkiu.

Tada, nors „Raptors“ ir pirmavo prieš „Nets“ 3-2, kapituliavo paskutinėmis sekundėmis ir pralaimėjo seriją 3-4.

Kitokia gynyba

„Pacers“ vis dažniau sumaniai dvigubina gynybą prieš Joną. Neleidžia jam lengvai jaustis „Raptors“ puolant du prieš du. Pasitinka lietuvį gynyboje ne žemai baudos aikštelėje, bet aukščiau. Riboja įkirtimus į baudos aikštelę.

Daug prie to prisidėjo bendra „Pacers“ komandinė gynyba, kuri daugiausiai darbuojasi J.Valančiūnui statant užtvarą ir pradedant pikenrolo derinį. Anksčiau „Pacers“ netrukdydavo „centrui“ vienam leistis po krepšiu. Dabar prie jo dažniausiai prisistato „Pacers“ žaidėjas.

VIDEO: Neįskaitytas „Pacers“ metimas su sirena ir sunki J.Valančiūno pergalė

Be to, „Pacers“ naudojasi tuo, kad atkrintamosiose teisėjai leidžia kontaktinį krepšinį. Todėl sutelkę pajėgas po krepšiu, Indianos krepšininkai kieta fizine kova stengiasi atmušti Joną nuo krepšio. Aukštaūgiai išgirdo P.George'o pastabą, kad reikia žaisti kiečiau.

Dėl J.Valančiūno taškų pernelyg stebėtis nereikėtų – du pirmuosius mačus atlikęs 14 ir 18 metimų, po to jis nė sykio neatliko daugiau kaip 8 metimų. Kamuolys lieka Kyle'o Lowry arba DeMaro DeRozano rankose.

Tačiau labiau stebina atkovotų kamuolių statistika, kuri smuko net tris kartus. Iškalbingi skaičiai – per du pirmųjų serijos rungtynių kėlinius Jonas atkovojo daugiau kamuolių (15) nei per dvi pastarąsias dvikovas (11).

Akivaizdu, kad „Pacers“ gynybos pakeitimai, kuriuos Frankas Vogelis pakeitė nuo trečiojo mačo Indianoje, veikia.

Nors Indianos priekinė linija lygiai kaip ir „Nets“ prieš porą metų nebuvo komandos stiprybė, sugebėjo prisitaikyti ir supančioti J.Valančiūną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Tik tada J.Valančiūnui tai buvo pirmosios atkrintamosios varžybos. 23-ejų krepšininkas nuo to laiko padarė nemenką pažangą.

„Eisiu ir kovosiu, – dar prieš penktąjį mūšį su „Pacers“ sakė J.Valančiūnas. – Niekas iš manęs to neatims. Kovosiu dėl kiekvieno kamuolio.“

Noro kautis dėl kamuolių iš Jono neatimsi. Bet „Pacers“ aukštaūgiai kol kas pagirtinai atima tuos kamuolius nuo galvos, kokius J.Valančiūnas buvo įpratęs sugriebti serijos pradžioje.

Todėl pasigedęs naudingesnio J.Valančiūno „Raptors“ treneris Dwane'as Casey nuo trečiojo kėlinio pabaigos nebepakėlė lietuvio nuo suolo ir rėmėsi Bismacku Biyombo (10 tšk., 16 atk. kam.).

Serija dar nebaigta, o Torontui dar reikės J.Valančiūno pagalbos.

J.Valančiūnas atkrintamosiose
Rungtynės JV statistika
1. „Raptors“ – „Pacers“ 90:100 21 min. | 12 tšk. | 19 at. kam. | 4/14 met.
2. „Raptors“ – „Pacers“ 98:87 31 min. | 23 tšk. | 15 atk. kam. | 10/18 met.
3. „Pacers“ – „Raptors“ 85:101 27 min. | 9 tšk. | 14 atk. kam. | 3/8 met.
4. „Pacers“ – „Raptors“ 100:83 28 min. | 16 tšk. | 6 atk. kam. | 6/7 met.
5. „Raptors“ – „Pacers“ 102:99 23 min. | 11 tšk. | 5 kam. | 5/8 met.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius