Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 02

Kai poilsis būtinas: kodėl niekas nebesišaipo iš LeBrono Jameso

NBA reguliarusis sezonas trunka 82 rungtynes, tačiau daugelį metų stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje geriausius krepšininkus mes išvysdavome kiekvieneriose rungtynėse. Laikai keičiasi, o komandų gydytojai, siekdami išsaugoti savo žaidėjų sveikatą, dažnai ilsina savo žvaigždes, o kasmet tokių sportininkų „taupymų“ mes išvystame vis daugiau. Pateikiame jums „ESPN“ straipsnį.
LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2015 metų gruodžio 5-ąją dieną turėjo įvykti vienos laukiamiausių rungtynių per visą praėjusį sezoną. LeBronas Jamesas atvyko į Majamį, kur turėjo susikauti su savo buvusia ekipa „Heat“. Didžiausi jų varžovai „Warriors“ sezoną pradėjo laimėdami 20 pergalių iš eilės, o „Cavs“ tuo metu buvo laimėjusi 13 rungtynių iš 19.

Tačiau tai nė kiek nejaudino NBA „karaliaus“, kuris ramiai sau šias rungtynes stebėjo ant atsarginių žaidėjų suolelio. Arenoje susirinkę žiūrovai skandavo „LeBronas pavargo!“, o tai iš dalies ir buvo tiesa.

L.Jameso nekankino jokia trauma, tačiau tuo metu „Cavaliers“ vadovavęs Davidas Blattas nusprendė, kad dėl pernelyg įtempto NBA tvarkaraščio puolėjas nerungtyniaus.

Žinoma, prieš mažiau nei parą Klivlando klubas rungtyniavo Naujajame Orleane ir turėjo žaisti pratęsimą, tačiau L.Jamesas pirmą kartą savo karjeroje buvo ilsinamas dar net nesulaukus Kalėdų.

„Turėjome labai mažai laiko pailsėti, – teisinosi D.Blattas. – Galvoju apie ilgalaikį planą.“

Taigi, nepaisant to, kad vidutinis bilietas į susitikimą tarp „Heat“ ir „Cavaliers“ kainavo 330 JAV dolerių – L.Jamesas ilsėjosi. Įdomu tai, kad šios rungtynės buvo vidutiniškai 100 JAV dolerių brangesnės nei tuomet, kai į Majamį atvyksta pats Stephenas Curry.

L.Jamesas buvo ilsinamas ir vasario 28-ąją Vašingtone bei dar keturis kartus iki prasidedant atkrintamosioms. Tačiau „karalius“ nebuvo vienintelis, kuris praleido rungtynes dėl poilsio trūkumo. Jis prisijungė prie Kevino Duranto, Chriso Paulo, Carmelo Anthony, Blake'o Griffino, Dirko Nowitzki, Russello Westbrooko ir kitų, kurie buvo ilsinami bent jau du kartus sezone.

Galima sakyti, kad ilsinamų žaidėjų mada didėja, o jos nauda yra nenuginčijama. Tai gali būti vienas svarbiausių vyriausiojo trenerių sprendimų per visą reguliarųjį sezoną.

„ProSportsTransactions“ pateikiama statistika rodo, kad pirmą kartą oficialiai krepšininkai buvo ilsinami 2005-2006 metų sezone. Poilsis buvo skirtas „Suns“ žaidėjams Steve'ui Nashui ir Raja Bellui. Apskritai šis skaičius bėgant metams nuolat buvo panašus, tačiau pastaruosius trejus metus didėja vos ne dvigubai.

ESPN nuotr./ESPN pateikiama „ProSportsTransactions“ dėl poilsio praleistų rungtynių statistika
ESPN nuotr./ESPN pateikiama „ProSportsTransactions“ dėl poilsio praleistų rungtynių statistika

Šią „madą“ labiausiai išpopuliarino „Spurs“ vyriausiasis treneris Greggas Popovichius. 2012 metų lapkričio 29 dieną jis nusprendė poilsio skirti keturiems pagrindiniams savo žaidėjams: Timui Duncanui, Manu Ginobili, Tony Parkeriui ir Danny Greenui.

„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris ir Greggas Popovichius
„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris ir Greggas Popovichius

„Spurs“ turėjo žaisti ketvirtąsias rungtynes per penkias dienas, todėl sprendimas atrodė logiškas, tačiau Davidas Sternas klubui skyrė 250 tūkst. JAV dolerių baudą. NBA komisaras nebuvo patenkintas, kad ekipos žvaigždės nepasirodė mače, kurį transliavo nacionalinė televizija.

Bauda pasiteisino, nes 2012-2013 m. sezone iš viso užfiksuoti vos 19 ilsinamų žaidėjų atvejų. Tačiau nuo to laiko rungtynių praleidimas dėl įtempto NBA tvarkaraščio didėja kasmet.

Praėjusį sezoną daugiausiai poilsio savo komandos nariams skyrė „Cavaliers“ treneriai, o dar prieš metus šios statistikos lyderiai buvo minėtasis G.Popovichius ir buvęs jo kolega bei „Hawks“ treneris Mike'as Budenholzeris.

Ši strategija išplito, o praėjusį sezoną lygos komisaras Adamas Silveris paskelbė, kad NBA pakeitė savo požiūrį į šiuos dalykus ir tikrai daugiau neketina nieko bausti.

Įvairūs šaltiniai teigia, kad net ir prieš 2005-2006 m. sezoną žaidėjai buvo ilsinami, tačiau dažniausiai jiems buvo sugalvotos įvairios trumpalaikės ligos.

Beveik nėra abejonių, kad artėjantį sezoną mes pamatysime dar daugiau rungtynių, kuriose nematysime savo mėgstamiausių NBA žvaigždžių. Labiausiai dėmesį reiktų atkreipti į tuos mačus, kurie vyksta dvi naktis iš eilės bei į pavasario susitikimus, kai ant nosies jau atkrintamosios varžybos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Įvairūs tyrimai rodo, kad dažniausiai krepšininkai traumas patiria būtent žaisdami antras rungtynes paeiliui. Įdomu tai, kad dvejos iš trijų rungtynių, kai žaidžiama antrą naktį iš eilės vyksta išvykoje. Būtent žaidžiant svečiuose gauti traumą yra 3,5 karto didesnė tikimybė nei namuose.

„Raginame NBA išvis atsisakyti dviejų rungtynių paeiliui, kurios vyksta išvykoje, – teigė lygos ekspertas Masaru Teramoto. – Jeigu neįmanoma to padaryti su 82 rungtynių tvarkaraščiu, tai tuomet reikėtų kokius 5 mačus iš jo pašalinti.“

Žinoma, pradžioje minėtose rungtynėse gruodžio 5-ąją L.Jamesas sėdėjo ir klausėsi, kaip minia iš jo šaiposi. Tačiau tai vienas geriausių lygos krepšininkų, kuris prabėgus septyniems mėnesiams iškovojo NBA čempionų žiedus.

Ir niekas daugiau iš jo nebesišaipo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius