-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 10

Kazys Maksvytis – apie įdomią NBA galimybę ir uždavinius Las Vegase

Kazį Maksvytį mes žinome kaip labai įdomų Lietuvos krepšinio trenerį, kuris vasarą paliko Klaipėdos „Neptūną“ ir priėmė iššūkį VTB lygos Permės „Parma“ klube. Bet mažai kas žino, kad pastarąjį sezoną 42 metų 180 cm ūgio įžaidėjas dirigavo ir „BC Saulės butų“ komandai Klaipėdos mėgėjų krepšinio lygoje. Gainiodamas kamuolį su Sauliumi Štombergu ir Jurica Žuža, K.Maksvytis nė neįtarė, kad šių įgūdžių jam prireiks gavus įdomų kvietimą iš NBA.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kazys Maksvytis šypsojosi prie improvizuotos „Minnesota Timberwolves“ rūbinės „Cox Pavilion“ arenoje – jo atstovaujama NBA komanda laimėjo trečiąsias vasaros lygos rungtynes iš eilės.

Pasveikinti ekipos priėjo „Timberwolves“ krepšinio operacijų prezidentas Gerssonas Rosas. Kolumbietis džiaugsmingai spaudė ranką Lietuvos strategui, kuris darbuojasi Minesotos klubo trenerių štabe.

K.Maksvytis švytėjo. Akivaizdu, kad NBA aplinkoje treneriui ir gera, ir smagu, ir įdomu.

Pasidžiaugęs pergale su bendražygiais „Timberwolves“ komandoje, K.Maksvytis netrukus patraukė vykdyti savo užduoties.

Vaizdelis buvo neįprastas.

Oficialiai Permės „Parma“ treneris persimetė kuprinę su Klaipėdos „Neptūno“ logotipu ir savo inicialais (K.M.) per petį, kurį dengė marškinėliai su „Timberwolves“ simboliais.

Pasirodo, burtų keliu su Rastos „Vecha“ treneriu Pedro Callesu, kuris buvo išrinktas geriausiu 2018-2019 m. sezono Vokietijos lygos treneriu, K.Maksvyčiui teko ruošti žaidimo planą rungtynėms su „Golden State Warriors“.

Tad iškart po „Timberwolves“ pergalės, K.Maksvytis su segtuvu pėdino į „Thomas & Mack Center“, kur „Warriors“ žaidė su „Los Angeles Lakers“.

Treneris iš aplanko išsitraukė informacijos paruoštukus ir ėmė žymėtis geriausių varžovų žaidėjų stiprybes ir gynybos bei puolimo sistemų niuansus.

Pablo Prigioni diriguojamas „Timberwolves“ vasaros lygos komandos trenerių štabas pasistengė įdarbinti 10 trenerių, kurie dviem eilėmis išsirikiavę ant suolo stebi krepšininkų žaidimą Las Vegase.

Jis jau užsirašė, kokias patirtis galės panaudoti savo naujajam karjeros iššūkiui. Rugpjūčio viduryje K.Maksvytis susikraus lagaminus į tolimąją Permę, kur bandys paruošti konkurencingą VTB lygos komandą.

Prieš pat analizuotą „Warriors“ ir „Lakers“ dvikovą, K.Maksvytis interviu 24sek pasakojo apie savo įspūdžius iš Las Vegaso.

– Treneri, nuo ko pirmiausia pradėsite pasakojimus draugams grįžęs iš NBA vasaros lygos?

– Organizacijos.

Čia žaidėjais ir treneriais pasirūpinta nuo pradžios, iki galo – suteiktos geriausios sąlygos darbui susitelkti.

Didelis renginys, daug garsių pasaulio krepšinio žmonių, ne tik žaidėjų, bet ir trenerių, agentų, teisėjų. Smagu būti to dalimi.

– Kaip iš viso patekote į NBA vasaros lygą?

– Pareiškiau norą ir agentai dirbo tais klausimais.

Ir NBA klubai nori, kad jų veikloje dalyvautų tarptautiniai treneriai. Čia esame su ispanu treneriu, kuris gerai padirbėjo Rastos „Vechta“ klube. Turbūt atsižvelgia ir į tuos trenerius, kuriems sekasi.

Negaliu tiksliai pasakyti, kas čia labiausiai padirbėjo – ar padėjo agentai, ar komanda ieškojo kontakto. Bet džiaugiuosi čia būdamas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

– Kada prasidėjo visa ši kelionė?

– Atvažiavome į Minesotą liepos 1 d. Turėjome keturių dienų mini stovyklą, į kurią komanda susiruošė pirmą kartą. Ten pasiruošėme pagrindinius komandos puolimo ir gynybos principus.

Būsiu Las Vegase iki liepos 16 d.

– Kaip atrodė tos pirmos dienos ir treniruotės NBA klube?

– Įdomiai – jaučiausi, kaip studentas (šypsosi).

Vėl viskas nauja, vėl viską reikia mokytis. Manau, įgausiu čia geros patirties ir kontaktų, kurie pravers ateityje.

Tas priėmimas... Nesvarbu, ar ateitų „Timberwolves“ vyr. treneris, ar komandos vadovas – visi lygūs ir visi tikrai draugiški.

Tokia gera darbinė atmosfera man labai patinka.

– O ar „Timberwolves“ vadovai jus atpažįsta?

– Jie žino, kad atvažiavo tokie tarptautiniai treneriai, kurie dalyvauja klubo veikloje. Kadangi mūsų komandai dabar neblogai sekasi, tai kaip vienas trenerių sakė, garbė nešioti šią maikutę (šypsosi.).

View this post on Instagram

THREE AND OH IN VEGAS ????

A post shared by Minnesota Timberwolves (@timberwolves) on

– Dabar laukiame rungtynių, kuriose ruošite planą prieš savo būsimus priešininkus. Kokią konkrečią užduotį gavote iš „Timberwolves“?

– Konkreti užduotis išanalizuoti varžovų puolimą ir pateikti žaidėjams-treneriams planą, kaip jį galėtume kuo geriau sustabdyti. Užduotis gana įdomi – bandysime tai įvykdyti.

Negalime plano ruošti visai savarankiškai, bet turime padaryti tai, ko prašė „Timberwolves“ štabo nariai.

Jie gana draugiški, nes pasidalijo darbais ir įtraukė mus į savo štabą ne tik kaip stebėtojus.

Tikrai malonu. Malonu būti viso to dalimi. Malonu stebėti kitokią patirtį.

– Kaip vyksta pasiruošimas NBA vasaros lygos rungtynėms? Kiek iš viso ten yra tos taktikos?

– Yra, yra. Kas liečia gynybą, tai tikrai yra.

Mes patys daug gynybos sistemų nenaudojame – pasirinkome kažkurią specifinę, bet tikrai nustebau, kad gan konkrečiai pavyko perteikti komandai visas gynybos taisykles. Ir puolime yra kelios sistemos bei deriniai, kuriais žaidžiame.

Buvo labai smagu pažiūrėti, kaip per trumpą laiką buvo galima paruošti komandą turnyrui ir kaip ruošiamasi kiekvienoms rungtynėms atskirai. Komandos čia kasdien žaidžia vis geriau. Tai bus jau ketvirtos mūsų ir varžovų rungtynės, todėl abi ekipos jau pasiekusios kažkokią formą.

Vasaros lyga yra puikus šansas ne tik jauniems žaidėjams, bet ir treneriams. Visi nori laimėti ir pasirodyti. Nors tai vasaros lyga, į tą darbą visi žiūri rimtai.

– Ar labai skiriasi Europos ir NBA vasaros lygos klubų žaidimo analizė?

– Kitokios taisyklės, kitokia koncepcija. Bet labai smagu matyti, kaip jie per labai trumpą laikotarpį ruošiasi rungtynėms.

Tos smulkmenos nuo Europos krepšinio labai nesiskiria, todėl, manau, daug ką galėsiu pritaikyti savo darbe.

– Jūsų akimis, kokio lygio žaidėjai susirinkę į vasaros lygą?

– Daugiausiai žaidžia jaunimas. Praktiškai visose komandose yra po kelis žaidėjus, kurie priklauso NBA komandai, po kelis, kurie turi dvišalius kontraktus.

Beje, dvišaliai kontraktai kiek kenkia Europos krepšiniui, nes mažiau žaidėjų atvyksta į Europą. NBA aplinkoje jie gauna geras sąlygas, tad juos iš čia ištraukti nelengva. Europoje negalime jiems suteikti tokių sąlygų sportuoti ir tobulėti.

– Dažniausiai NBA komandų treneriai daug individualiai dirba su žaidėjais. Ar jums teko daug individualaus darbo?

– Trenerių yra daug, todėl reikia išmokti dirbti dideliame kolektyve ir pasiskirstyti darbais.

Dar įdomu, kad visi treneriai dalyvauja treniruotėje, aktyviai atlieka pratimą, padeda. Europoje daugiau žaidėjai atlieka pratimus, o treneriai į tai įtraukti mažiau.

Įdomu, kad negali ateiti ir tik stovėti, bet turi dalyvauti procese, kažką parodyti žaidėjui ar net apsiginti gynyboje.

Svarbiausia pasiskirstyti darbais. Čia kiekvienas turi savo funkciją. Gali patarti kitam, bet pagrindinis darbas padaryti tai, kas nuo tavęs priklauso.

– Tai į naudą išėjo pasižaidimas Klaipėdos mėgėjų lygoje?

– Na, taip (šypsosi.).

Reikėjo metimuose aktyviai dalyvauti. Aišku, daugiau paduoti, statyti užtvaras, o ne pačiam mesti. Bet buvo gera proga pasimankštinti (šypsosi.).

– Kiek iš viso trenerių štabe yra žmonių?

– Net bijau sumeluoti, bet kokie 9-10 turbūt yra, įskaičiuojant fizinio rengimo trenerius.

– Visam „Timberwolves“ trenerių darbui vadovauja Pablo Prigioni?

– Pagrindinės komandos vyr. treneris Ryanas Saundersas į viską žiūri tik iš šono. Jo pagrindinis asistentas puolime yra Pablo Prigioni. Už gynybą atsakingas anksčiau Europoje žaidęs Davidas Vanterpoolas.

Jis irgi viską stebi iš šono, bet yra jo pirmas asistentas Bryanas Gatesas – žmogus, iš kurio galima daug ko pasimokyti.

Smagu pamatyti, kaip jie organizuoja savo darbą. Tai kitokia patirtis.

– Ką iš jos galėsite persivežti į Permės klubą?

– Visko aklai negalima kopijuoti, nes skiriasi žaidėjai, žaidimas, taisyklės. Bet turbūt daug ko galima pasiimti.

Pirmiausia, pasiruošimas ir sąlygos, kokios suteikiamos visiems – tiek žaidėjams, tiek treneriams.

View this post on Instagram

Working from the jump.

A post shared by Minnesota Timberwolves (@timberwolves) on

– Ar klubas kvietė į bendras komandos vakarienes ar kitaip bandė dar labiau įtraukti į savo veiklą?

– Masinėje vakarienėje dalyvauti neteko. Buvo kelios vakarienės su trenerių štabo nariais, kurie tikrai draugiškai mus priėmė. Kartais ir mūsų jie paklausia, kaip mes ką darome Europoje.

– Ko NBA treneriai europiečių teiraujasi daugiausiai?

– Smulkmenų neklausinėja. Jie vis tiek jaučiasi esą krepšinio asai. Gerbia mūsų krepšinį, bet savo krepšinį gerbia labiau (šypsosi.).

Bet NBA trenerių štabe dabar dirba daug tarptautinių trenerių. Manau, užsieniečiams tai gera galimybė dalyvauti vieno ar kito NBA klubo veikloje.

– Kada išvyksite į Permės komandą?

– Rugpjūčio viduryje planuojame pradėti pasiruošimą. Bet grįšime ruoštis į Lietuvą – ketiname apsilankyti pajūryje, kituose miestuose. Turėsime pusantro mėnesio pasiruošti sezonui. Nemažai darbų laukia ir Permėje, nes dar nesurinkti žaidėjai.

Džiugu, kad susiformavo trenerių štabas, kuriame bus asistentas Gintaras Kadžiulis ir fizinio rengimo treneris Deividas Rinkevičius. Prie mūsų dar prisijungs vietiniai treneriai. Manau, kad trenerių štabą pavyko neblogai susikomplektuoti.

Belieka susirinkti žaidėjus. Gal vieną kitą žaidėją pamatysiu čia, vasaros lygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius