Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 20

Kodėl Timas Duncanas yra geriausias sunkusis krašto puolėjas istorijoje?

„San Antonio Spurs“ simbolis Timas Duncanas šią vasarą baigė savo ilgą ir nuostabią karjerą NBA. 40-metis puolėjas praėjusį sezoną priminė tik savo paties šešėlį, tačiau nereikia pamiršti, kad dar visai neseniai jis buvo geriausias savo pozicijos krepšininkas. Kyla klausimas: ar jis geriausias sunkusis krašto puolėjas NBA istorijoje?
Tony Parkeris, Timas Duncanas ir Manu Ginobilis
Tony Parkeris, Timas Duncanas ir Manu Ginobilis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

5 čempionų titulai

Šiais laikais geriausi pasaulio krepšininkai yra vertinami pagal iškovotus NBA čempionų žiedus, todėl juos laimėti yra itin sunku. T.Duncanas per 19 sezonų sugebėjo triumfuoti lygoje 5 kartus, o tai įspūdingas rezultatas.

LeBronas Jamesas jį gali ir pralenkti, tačiau dėl titulo „karalius“ buvo išvykęs į Majamį, o po to vėl sugrįžo namo. Timis niekada negalvojo apie persikėlimą į kitą komandą ir ištikimai kovojo dėl trofėjų Teksaso klube.

T.Duncanas buvo nesustabdoma ir dominuojanti jėga, kuri tyliai ir ramiai triumfuodavo svarbiausiose sezono rungtynėse.

2 MVP apdovanojimai ir daug MVP kalibro sezonų

T.Duncanas laimėjo tik du naudingiausiojo reguliariojo sezono žaidėjo apdovanojimus (2002 ir 2003 m.), bet žaidė fenomenaliai. Jis vidutiniškai rinkdavo dvigubą dublį, atlikdavo po 3 blokus ir 3,5 karto sėkmingai asistuodavo komandos draugams.

Nors daugiau MVP statulėlių jam laimėti nepavyko, tačiau ne vieną sezoną jis demonstravo panašius skaičius. Štai 2001-aisiais jis vidutiniškai per rungtynes rinkdavo po 26 taškus, atkovodavo po 13 kamuolių, atlikdavo po 4 rezultatyvius perdavimus bei varžovams išrašydavo 2,5 bloko.

Pergalės, pergalės ir dar kartą pergalės

2016 m. sezone T.Duncanas prisijungė prie elitinio klubo žaidėjų, kurie savo karjeroje yra iškovoję 1000 pergalių. Šiame žaidėjų sąraše yra dar vos dvi pavardės: Robertas Parishas (1014 perg.) ir Kareemas Abdul-Jabbaras (1074 perg.).

Per 19 sezonų, kai T.Duncanas vilkėjo „Spurs“ aprangą, ekipa iš viso laimėjo 1072 kartus. Per visus šiuos metus Teksaso klubas niekada nepraleido atkrintamųjų varžybų. Timis pavertė savo komandą nenugalima ir viena sėkmingiausių per pastaruosius du dešimtmečius.

Dominavimas abejose aikštės pusėse

Nors T.Duncano skaičiai puolime buvo įspūdingi, tačiau jo gynyba laimint trofėjus buvo pati svarbiausia. Į geriausiai besiginančių reguliariojo sezono žaidėjų penketą krepšininkas buvo išrinktas aštuonis kartus, o į antrąjį penketuką pateko dar septynis sykius.

Taigi, iš 19 metų stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje, jis 15 sezonų buvo vienas geriausių žaidėjų gynyboje. Prie to galime pridėti ir 10 kartų, kai jis buvo išrinktas į geriausių reguliariojo sezono žaidėjų penketą apskritai.

„Scanpix“/AP nuotr./Timas Duncanas ir Gregas Popovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Timas Duncanas ir Gregas Popovičius

19 sezonų su „Spurs“

Matyti krepšininką, kuris tiek metų praleido su viena ekipa, yra neįtikėtina. Tai viena priežasčių, kodėl daugelis ypatingai vertina ir šiais metais iš krepšinio pasitraukusio Kobe Bryanto karjerą. Tačiau T.Duncanas žinojo, kur yra jo namai, ir niekur pabėgti neketino.

Būdamas 21-erių jis persikėlė į San Antonijų ir ten gyveno iki pat savo 40-ojo gimtadienio. Ne vienerius metus jis sutiko susimažinti atlyginimą, kad tik jo ekipa būtų sėkminga.

Faktas, kad jis niekuomet neišėjo kitur, pakelia jo karjerą į labai įspūdingą lygį.

Rezultatyviausias krepšininkas „Spurs“ istorijoje

VIDEO: Dešimt gražiausių Timo Duncano karjeros epizodų

T.Duncanas per savo karjerą pelnė 26 496 taškus. Jis ne tik pirmauja „Spurs“ komandos istorijoje, tačiau užima ir 14 vietą rezultatyviausių NBA žaidėjų sąraše.

Pelnyti tiek taškų yra nelengva, tačiau visus juos sumesti atstovaujant vienai ekipai yra įspūdinga. Šis komandos rekordas greičiausiai niekuomet nebus pagerintas, nebent „Spurs“ ir vėl sugebės surasti elitinį žaidėją, kuris daugelį metų išliks sveikas ir žais stabiliai.

15 pasirodymų Visų žvaigždžių rungtynėse

Kai žaidi 19 sezonų, tai tikrai bent jau kelis kartus prasibrausi į NBA Visų žvaigždžių savaitgalį. Sunkusis krašto puolėjas vos keturis kartus nedalyvavo šiame mače. Timis nerungtyniavo 1997, 1999, 2012 ir 2014 m.

Verta paminėti, kad 1999 ir 2014 m. jis laimėjo NBA čempionų žiedus, todėl, ko gero, per daug nenusiminė, kad negalėjo rungtyniauti tarp lygos žvaigždžių.

T.Duncano era „Spurs“ komandoje baigėsi. San Antonijaus ekipa bandys be savo lyderio sugrįžti į lygos viršūnę. Greggas Popovichius atskleidė, kad stengsis sugrąžinti Timį į komandą trenerio asistento ar patarėjo pareigose.

Tony Parkeris ir Manu Ginobili dar liko Teksase bent jau vienam sezonui, o jiems labiausiai turėtų padėti Kawhi Leonardas su LaMarcusu Aldridge'u. „Spurs“ vasarą pasipildė Pau Gasoliu, todėl iš dalies kompensavo savo legendinio krepšininko netektį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius