Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 13

Lietuvio metas: Torontas įvertino ir fizinius Jono Valančiūno pokyčius

Jonas Valančiūnas iš ketvirtųjų kėlinių loterijos tapo patikimu statymu, su pagerėjusia gynyba ir metimu iš toli. Ir tai yra didžiulė priežastis, kodėl „Toronto Raptors“ pretenduoja į geriausią sezoną klubo istorijoje, rašo „The Star“.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toronto žiniasklaida ir „Raptors“ treneris Dwane'as Casey neatsidžiaugia J.Valančiūno pažanga.

Sirgaliai bliaudavo ir staugdavo su klausimais: „koks tai žaidėjas, jei treneris jam neleidžia žaisti ketvirtajame kėlinyje?“; „kodėl Jonas negauna daugiau kamuolių?“.

Tačiau dabar 25-erių lietuvis tapo žaidėju, kuris lemiamomis sekundėmis blokuoja kritinius metimus, baudomis įtvirtina pergalę prieš geriausią NBA komandą ar dėjimu išplėšia Torontui pratęsimą.

„Jonas tam subrendo, – sakė per tuos šešis sezonus ne vieną kantrybės pamoką Jonui skyręs komandos treneris Dwane'as Casey. – Jei tai būtų prieš keletą metų, ko gero, su Hjustonu būtume žaidę žemu penketu. Daug kas ant manęs pyko, bet Jonas tada dar tiesiog nebuvo pasiruošęs. Dabar jis tam pasirengęs.“

Amerikietis vardijo patobulėjusius J.Valančiūno žaidimo komponentus, kurie dabar jam leidžia būti aikštėje svarbiausiais momentais: tai jo gynyba du prieš du, blokuoti metimai po krepšiu, tikslios baudos, protingi sprendimai, gerų metimų atsirinkimas, kamuolio perdavimai.

D.Casey su šypsena prisimena istoriją iš pirmųjų J.Valančiūno metų NBA. Tai buvo Jono debiutas lygoje ir jam teko stabdyti „Cleveland Cavaliers“ gynėjo Kyrie Irvingo atakas.

„Treneri, tas vyrukas labai greitas“, – dar iki dabar J.Valančiūno citatą atsimena D.Casey.

„Taip, ir ką? Čia daug tokių“, – atšovė jam strategas.

Greitis gynyboje anksčiau buvo didžiulė J.Valančiūno problema, bet progresavęs vidurio puolėjas dabar keičia D.Casey nuomonę ir savo minutes ketvirtajame kėlinyje.

„Jo lanko gynyba, dominavimas kovoje dėl atšokusių kamuolių, pakartoti metimai... Tai labai svarbūs dalykai, kurie mums duoda daug naudos“, – antrino „Raptors“ žvaigždė DeMaras DeRozanas.

VIDEO: „Atsarginiai“: J.Valančiūno „Raptors“ kelias į sėkmę, kova dėl pralaimėjimo ir NBA geriausiųjų TOP 5

Didžiausią postūmį J.Valančiūno minutėms davė gynyba, bet taip pat reikia atkreipti dėmesį į centro taiklumą. Per penkis pirmuosius sezonus vos keturiskart pabandęs laimę iš trijų taškų zonos, šį sezoną JV pataikė net 25 tritaškius iš 56 (45 proc.).

Be to, lemiamomis akimirkomis sirgaliai neturi ko jaudintis, kai Jonas stoja prie baudų metimo linijos, nes tokius metimus jis realizuoja pavyzdiniu 82 proc. tikslumu.

„Tai didžiulė prabanga, – neslėpė kitas Toronto ekipos lyderis Kyle'as Lowry. – Ir taip buvo jau ilgai. Niekada neabejodavau, kad jis įmes baudą.“

Patrick Gorski „USA TODAY Sports“/Scanpix nuotr. /Jonas Valančiūnas padėjo Toronto „Raptors“ išplėšti pergalę prieš Čikagos „Bulls“
Patrick Gorski „USA TODAY Sports“/Scanpix nuotr. /Jonas Valančiūnas padėjo Toronto „Raptors“ išplėšti pergalę prieš Čikagos „Bulls“

Jono minučių vidurkis šį sezoną siekia 22,5 – mažiausiai per karjerą NBA, bet šie skaičiai neatspindi vis didėjančios lietuvio svarbos.

Po 22 jis žaidė lapkritį–sausį, bet vasarį žaidimo laikas išaugo iki 24,8, kovą – 26,7 minutės.

Minutės išaugo ir dėl augančios patirties, ir dėl didėjančio greičio. D.Casey atskleidė, kad J.Valančiūnas į „Raptors“ stovyklą prisistatė 4,5 kg lengvesnis.

„Prie sekmadienio pergalės Niujorke Valančiūnas prisidėjo žaisdamas tik 22 minutes ir nepasirodydamas ant parketo ketvirtajame kėlinyje. Tiesa, todėl, kad mačo baigtis jau buvo seniai aiški.

Ir tai buvo išimtis iš pastarojo mėnesio. Bet kai lemiamu metu reikės aiškintis nugalėtoją, net neabejokite, kad prie Lowry ir DeRozano rasite Valančiūną. Dabar jis užbaigėjas“, – pasididžiuodami rašo „Toronto Sun“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius