Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 07

Torontas liaupsina Joną Valančiūną – savo naują 213 cm ūgio įžaidėją

„Toronto Raptors“ transliacijų metu vis dažniau aidi daina „Welcome to Lithuania“. Taip nebūtų, jei ne smagiai už Atlanto išgarsėjęs Jurgio Didžiulio hitas per Ballų sutikimą Vilniaus oro uoste. Kita vertus, didžiausias to kaltininkas – Jonas Valančiūnas, vis dažniau džiuginantis ryškiais pasirodymais už Atlanto. 25-erių centro progresą vis labiau vertina ir Torontas.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.

„The Star“ mato Joną Valančiūną kaip naująjį „Raptors“ centrą-įžaidėją.

Tai nereiškia, kad 213 cm ūgio žaidėjas persivaro kamuolį į kitą aikštės pusę ir organizuoja derinius. Tačiau J.Valančiūnas taip patobulėjo, kad tiek treneris Dwane'as Casey, tiek jo komandos draugai vis dažniau suteikia aukštaūgiui sprendimo teisę.

Toronto žiniasklaida įžvelgia J.Valančiūno ryžtingumą atakuojant krepšį, kokybiškesnius perdavimus ir geresnį žaidimo skaitymą.

J.Valančiūnas dabar dažnai atsiduria su kamuoliu prie tritaškio linijos, o aplink jį zujantys komandos draugai laukia, ką nuspręs vidurio puolėjas: mes iš toli, pagąsdins, kad mes ir atliks perdavimą, perduos jiems kamuolį į rankas ar veršis.

„Tiesiog mėgaujuosi savimi, – žurnalistams Toronte sakė Jonas Valančiūnas. – Mėgaujuosi žaidimu. Ne viskas apie taškus, atkovotus kamuolius ar panašiai. Svarbiausia priimti tinkamiausius sprendimus, būti tinkamoje vietoje, pastatyti tinkamą užtvarą ir atverti galimybes. Smagu taip žaisti.“

Dabar kamuolys dažniau atsiduria Jono rankose, o „Raptors“ treneriui Dwane'ui Casey atrodo, kad su juo žaidėjas jaučiasi užtikrintai. Vėliau dėl to JV būna paprasčiau reaguoti į situaciją gavus kamuolį po krepšiu.

Anksčiau retai maitintas perdavimais J.Valančiūnas galėdavo jausti būtinybę užbaigti ataką metimu. Dabar, anot D.Casey, lietuvis geriau vertina situacijas ir priima solidesnius sprendimus.

Jie dabar gerokai įvairesni. J.Valančiūnas šį sezoną jau išmetė 52 tritaškius, kai iki tol per šešerius metus NBA neturėjo metų, kai išmetė daugiau nei du per sezoną.

Galbūt jo rezultatyvių perdavimų statistika neišaugo, tačiau dažnai Jono perdavimai tampa rezultatyviais perdavimais kitiems komandos draugams.

VIDEO: „Atsarginiai“: J.Valančiūno karjeros momentas, Lebrono vilionės ir „sunaikinimas“

„Tai, kad Jonas dabar atlieka perdavimus per nugarą ir bando veržtis krepšio link, tik rodo, kaip mes juo pasitikime ir kaip jis pats pasitiki savimi“, – pridūrė „Raptors“ puolimo lyderis DeMaras DeRozanas.

„The Star“ didesnį įspūdį palieka net ne J.Valančiūno tritaškiai ir jų pataikymo procentas, kuris iš tiesų stebina – 46,2, o perdavimai ir tikslūs sprendimai.

„Tai taip pat žavi mane labiausiai, – antrino Dwane'as Casey. – Jis dabar lyg įžaidėjas. Lyg įžaidėjas 2–3 sekundėms. JV dabar tikrai gerai skaito situacijas.“

„Raptors Republic“ pastebi ir ryškią Jono pažangą gynyboje.

Lietuvis dabar kur kas geriau užsiima poziciją du prieš du situacijose. Gynyboje jis atsistoja taip, kad ir neleistų virš galvos sugrūsti kamuolio į krepšį po įžaidėjo perdavimo centrui, ir tuo pačiu metu spėja apsunkinti metimą po užtvaros prieš jį atsidūrusiam krepšininkui su kamuoliu.

Žaidimo analitikams atrodo, kad J.Valančiūnas dabar yra greitesnis, įdeda daugiau pastangų gynyboje ir labiau jaučia žaidėjų judėjimą.

Anksčiau „Raptors“ priešininkai smogdavo per silpniausią jų vietą – J.Valančiūno gynybą, tad lietuvis beveik nebežaisdavo ketvirtajame kėlinyje ir rungtyniaudavo vis mažiau. Bet sugebėjęs apkamšyti savo žaidimo spragą, centras dabar gali tikėtis daugiau minučių.

Tiesa, kadangi „Raptors“ gynyboje žaidžia su Jonu taip žemai baudos aikštelėje, komanda rizikuoja praleisti tritaškius iškart po užtvaros, nes lietuvis tiesiog nepakyla prie metiko. Tada gynyba komplikuojasi gynėjams-puolėjams, kurie turi spėti išsilaisvinti iš užtvaros ir apsunkinti šūvį laisvam metikui.

Bet kaip rodo statistika, tokia gynyba prieš snaiperius vis tiek veiksmingesnė, nei J.Valančiūnui bandant pakilti prie tritaškio linijos ir aukštai stabdyti metiką. O savo baudos aikštelėje JV jaučiasi puikiai. Iš mažesnio nei 180 cm atstumo, kai J.Valančiūnas yra po krepšiu, priešininkai atakuoja net 6,7 proc. prastesniu pataikymu nei įprastai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Centro pažangą liudija ir statistika. Nuo sausio 1-osios skaičiuojant gynybos reitingą, J.Valančiūnas yra mažiausiai taškų praleidžiantis žaidėjas iš viso „Raptors“ starto penketo.

Jaunasis austras Jakobas Poeltlas vis dar geresnis pasirinkimas gynyboje du prieš du, bet J.Valančiūnas ir neturi būti tobulas žaidėjas. Tačiau lietuvis progresuoja ir šlifuoja savo žaidimo kampus.

Šiuo metu geriausioje NBA Rytų konferencijos komandoje turime lietuvį, kuris demonstruoja, ko gero, geriausią savo žaidimą stipriausioje krepšinio lygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius