Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 13

NBA finalo šeštosios rungtynės: ar serija baigsis Ouklande?

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį „Toronto Raptors“ turi antrą šansą nutraukti „Golden State Warriors“ viešpatavimą ir pirmą kartą klubo istorijoje kelti į viršų NBA čempionų trofėjų.
NBA finalo antrosios rungtynės: „Raptors“ – „Warriors“
„Raptors“ i r„Warriors“ serijoje 3-2 pirmauja Toronto klubas. / „Scanpix“ nuotr.

Nors „Raptors“ serijoje pirmauja 3-2, penktosios finalo rungtynės jau parodė, kad lengva finišuoti nebus – likus trims minutėms iki rungtynių pabaigos „ropliai“ turėjo 6 taškų pranašumą, bet mirtinas Stepheno Curry ir Klay Thompsono duetas susmeigė tris tritaškius metimus ir galiausiai nukalė dramatišką pergalę rezultatu 106:105.

Artėjant šeštosioms finalo rungtynėms, spaudimą jaučia abi ekipos.

Viskas arba nieko. Tokiomis nuotaikomis atkrintamąsias pasitiko „Toronto Raptors“. Vasarą kanadiečiai gavo vieną geriausių lygos žaidėjų Kawhi Leonardą, sezono metu Joną Valančiūną pakeitė patyręs Marcas Gasolis. Tik čempionų titulas gali sustiprinti „Raptors“ šansus nesubyrėti po šio sezono. Kanada toli gražu nėra geidžiamiausias taškas laisvųjų agentų rinkoje, tad realu, jog titului išslydus iš rankų kitą sezoną „ropliai“ kapanotųsi Rytų konferencijos apačioje.

VIDEO: „Ginčas“: kaip Jonas Valančiūnas turėtų jaustis gavęs NBA čempiono žiedą?

Tuo tarpu „Golden State Warriors“ bando įvykdyti tai, kas yra pavykę tik vienai komandai NBA finale. 2016 metų finale rezultatu 3-1 pirmavę „Warriors“ tris kartus iš eilės nusileido LeBrono Jameso vedamai „Cleveland Cavaliers“ komandai, kuri tapo pirmąja komanda iškovojusia titulą, nors buvo atsilikusi finalo serijoje 1-3.

Dabar jau „Warriors“ yra pralaiminčiųjų pusėje, o aplinkybės, kuriomis „kariai“ pasitinka šeštąjį serijos mačą yra, švelniai tariant, - sunkios. Komanda neteko savo puolimo ašies Kevino Duranto, kuriam trūko Achilo sausgyslė.

Dėl traumų problemų turi ir centras Kevonas Looney. Visa puolimo našta krenta ant Klay Thompsono ir Stepho Curry pečių, tačiau ir jie ne visada yra efektyvūs prieš atletišką ir puikiai gynyboje sustyguotą komandą kaip „Raptors“.

VIDEO: Ketvirtosios „Toronto Raptors“ ir „Golden State Warriors“ finalo serijos rungtynės. Dvikovos akimirkos

Kas perims Kevino Duranto puolimo indėlį?

„Warriors“ puolėjui Kevinui Durantui atkrintamosios varžybos susiklostė tragiškai. Rezultatyviausias atkrintamųjų žaidėjas patyrė traumą serijoje prieš „Houston Rockets“, praleido visą Vakarų konferencijos finalą ir pirmas ketverias finalo serijos rungtynes.

Penktosiose finalo rungtynėse KD išbėgo į aikštę ir žaidė stulbinamai. Per 12 minučių amerikietis įsūdė 11 taškų ir jau po pirmojo kėlinio „Warriors“ įgijo šešių taškų pranašumą. Tačiau tada įvyko blogiausia, kas galėjo nutikti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas

Besiverždamas krepšio link K.Durantas atsitrenkė į Serge‘ą Ibaką ir susižeidė Achilą. Kaip paaiškėjo vėliau, KD patyrė Achilo sausgyslės traumą - jam jau atlikta operacija. Vienas „karių“ lyderių be krepšinio praleis bent jau 6 mėnesius.

instagram nuotr./Kevinas Durantas
instagram nuotr./Kevinas Durantas

Akivaizdu, kad „Warriors“ reikės papildomų taškų, tačiau limituota Oklando klubo rotacija vargu ar gali tai pasiūlyti.

S.Curry renka savo skaičius ir net gi geresnius nei reguliariajame sezone, K.Thompsonas absoliučiai degina tinkliuką finalo serijoje tritaškius mesdamas net 57,6 proc. taiklumu (20/35), Draymondas Greenas demonstruoja trigubo dublio statistiką. Tad kur dar „kariai“ gali stiebtis į viršų?

Akivaizdžiai akys krypsta į priekinę liniją ir dar nesenai „All Stars“ kalibro centru laikytą DeMarcusą Cousinsą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis ir DeMarcusas Cousinsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis ir DeMarcusas Cousinsas

Po visų traumų D.Cousinsas atrodo praradęs visą savo mobilumą, nebėra tokia jėga po krepšiu ir tai atsispindi ir jo žaidimo laike. Finalo serijoje jis žaidžia po 18 minučių ir krepšį atakuoja vos 35,4 proc taiklumu.

Jei „Boogie“ prisimintų tuos laikus, kai vilkėjo „Sacramento Kings“ marškinėlius, tai gali tapti labai rimta paspirtimi „Warriors“. Po krepšiu „Raptors“ yra labai fiziški – atletiškieji Pascalis Siakamas, S.Ibaka, taip pat prieš kelerius metus geriausiai besiginančio NBA žaidėjo apdovanojimą gavęs M.Gasolis. Akivaizdu, kad Oklando ekipai reikia D.Cousinso pagalbos, nes vien tritaškiais finalo serijoje neišgyvensi.

Akis bado ir smuktelėjęs S.Curry tritaškių pataikymas – finalo serijoje žaidėjas tritaškius meta 35 proc. taiklumu. Tačiau kol kas ir Stepho tritaškiai negelbėjo. Trečiosiose finalo rungtynėse S.Curry įsūdė net 47 taškus ir tritaškius metė 42,9 proc. (6/14) taiklumu, tačiau net ir tokio pasirodymo buvo per mažai pergalei.

„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry
„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry

Sunku tikėtis, kad per kelias dienas Quinnas Cookas, Andre Iguodala ar Shaunas Livingstonas taps fantastiškais žaidėjais puolime, tad labiausiai rezervų „kariams“ reikia ieškoti tarp savo lyderių, o tų rezervų tikrai yra.

Kas gresia „Raptors“ pralaimėjus šeštajį serijos mačą?

Pirmą kartą iki NBA finalo nusigavusi „Toronto Raptors“ dabar susiduria su daugiau spaudimo nei kada nors anksčiau.

Nepaisant to, kad Kanados klubo krepšininkai prieš seriją nebuvo favoritai, visos kortos staigiai apsivertė. Kaip sakoma, apetitas kyla bevalgant.

„Raptors“ pirmauja serijoje 3-2, tad liko dar dvi gyvybės, tačiau reikia apsvarstyti visas aplinkybes su kuriomis susidurtų „ropliai“ pralaimėję šeštąjį serijos mačą.

Jei serijos rezultatas taptų lygus reikia žiūrėti į unikalių septintųjų rungtynių patirtį. Tokiu atveju net ir namų aikštės pranašumas praranda savo svarbą. Didžiausios svarbos tampa patirtis, kurios neabejotinai daugiau turi du kartus iš eilės čempionų titulą laimėję „Warriors“.

„Raptors“ eilę metų atkrintamosiose tiesiog pradingdavo ir tampydavosi net su septintą ar aštuntą vietą reguliariajame sezone užėmusiomis komandomis iki septintųjų rungtynių, o to būti neturėtų. Kyle‘as Lowry neabejotinai yra vienas tų, kurie turi ydą pradingti svarbiausiu metu, jauni ir mažai svarbių rungtynių patirties turintys žaidėjai kaip Fredas Van Vleetas ar P.Siakamas galbūt irgi savo statistikos vidurkių nepasiektų.

„Scanpix“ nuotr./NBA finalo serijoje kovoja „Raptors“ ir „Warriors“.
„Scanpix“ nuotr./NBA finalo serijoje kovoja „Raptors“ ir „Warriors“.

Daugiausiai patirties tokio rango varžybose kanadiečių gretose turi Kawhi Leonardas, Danny Greenas bei M.Gasolis. Jeigu šie žaidėjai žais gerai, tai nuimtų dalį įtampos nuo atsarginių žaidėjų, kurių indėlis „Raptors“ yra be galo svarbus.

Abiejose pralaimėtose rungtynėse Kanados klubo lyderis K.Leonardas padarė net po penkias klaidas. K.Leonardui dažnai reikia vienam traukti savo ekipą į priekį, tačiau „Warriors“ tą žino, nes kitų individualiai stiprių žaidėjų „Raptors“ gretose tiesiog nėra. Jeigu Kawhi pavyks išvengti klaidų ir kurti tokias atkarpas, kaip ketvirtąjame penktojo susitikimo kėlinyje, kai amerikietis pelnė dešimt taškų iš eilės, visos kortos gali nusvirti į kanadiečių pusę.

„Scanpix“/AP nuotr./Kawhi Leonardas
„Scanpix“/AP nuotr./Kawhi Leonardas

„Warriors“ turėtų neraminti kol kas taikiklio nesuderinantis Danny Greenas. Kartu su K.Leonardu ir „San Antonio Spurs“ komanda NBA žiedą jau iškovojęs snaiperis tritaškius finalo serijoje meta vos 31,4 proc. D.Greenas aikštelėje praleidžia po beveik trisdešimt minučių, tačiau vienintelis blyksnis buvo trečiosiose rungtynėse, kai jis atseikėjo 18 taškų.

M.Gasolio uždaviniai „Raptors“ komandoje yra visai kiti. Puolime didelio vaidmens jis neturi, o jam tokio ir nereikia. Ispanijos aukštaūgis puikiai gali išplėsti aikštelę, retkarčiais įsmeigti tritaškį bei gali gerai pasistumdyti po krepšiu. Vis gi pagrindiniai jo uždaviniai yra gynyboje – dominavimas kovoje dėl atšokusių kamuolių bei užtikrintas darbas ginantis prieš D.Cousinsą, Draymondą Greeną bei kitus „karių“ aukštaūgius. Statistika neatspindi to juodo darbo, kurio galbūt Jonas Valančiūnas nebūtų galėjęs atlikti.

„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis
„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis

Lažybininkai nežymiais favoritais šeštosiose serijos rungtynėse mato „Warriors“ krepšininkus, tačiau, jog titulą iškovos „Raptors“ tikimybė vistiek išlieka daug didesnė.

Vis dėlto tai būtų tik antras kartas NBA atkrintamųjų istorijoje, kai titulą iškovoja ekipa atsilikinėjusi serijoje 1-3. Kita vertus, turint tiek čempioniško kraujo, kiek teka „Warriors“ venomis, nieko nėra neįmanomo. Tai vis dar yra komanda su keturiais aukščiausio lygio krepšininkais ir komanda, kuri kėlė taurę į viršų du sezonus iš eilės.

Pabaigti seriją visada yra sunkiausia. Ar ji baigsis Oklande sužinosime jau naktį iš ketvirtadienio į penktadienį 4:00 Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius