Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 08

Užsieniečių patirtis Kinijoje: galimybė pasijusti lebronais ir susižerti pinigus, tedirbant „puse etato“

Krepšininkai iš Europos ir JAV į Kiniją ėmė plūsti po 2008 m. Pekino olimpiados. Stephenas Marbury, kuris per 13 metų NBA lygoje uždirbo 150 mln. dolerių, į Kiniją išvyko 2010 metais. Čia triskart tapo šalies čempionų ir vietos numylėtiniu, kurio garbei Pekine buvo atidarytas muziejus bei atidengta statula. Netgi pašto ženklas su jo atvaizdu buvo išleistas. S.Marbury sėkmė it virusas daugybę JAV krepšininkų užkrėtė mintimi vykti į Kiniją.
Jordanas Crawfordas, Sheldenas Williamsas ir Joshas Akognonas
Jordanas Crawfordas, Sheldenas Williamsas ir Joshas Akognonas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kinija

Carlosas Boozeris, Jimmeris Fredette'as ir J.J.Hicksonas – tai buvę NBA žaidėjai, kurie Kinijos krepšinio lygoje (CBA) rungtyniavo praėjusį sezoną.

Vietos NBA neradęs Donatas Motiejūnas taip pat nusprendė pakelti sparnus į šią Azijos šalį. ESPN dar sausį buvusių NBA žaidėjų, išvykusių rungtyniauti į CBA, paklausinėjo, ką tokio Kinijoje jie atranda.

Visų pirma, žinoma – pinigus. Kinų klubai užsieniečiams moka mažiausiai po 500 tūkst. dolerių už sezoną, o 1 mln. dydžio atlyginimai jau tapo visiška norma.

Buvęs „Wizards“ ir „Nets“ aukštaūgis Andray Blatche'as „Xinjiang Flying Tigers“ klube uždirba 2,5 mln. dolerių.

Galbūt tai nėra NBA mastams prilygstantys pinigai, tačiau nereikia pamiršti ir to, kad CBA reguliarusis sezonas trunka 38, o ne 82 rungtynes.

Randolphas Morrisas: neįkainojama kultūrinė patirtis

Randolphas Morrisas, buvęs „Knicks“ ir „Hawks“ žaidėjas, prie „Beijing Ducks“ ekipos prisijungė 2010 metais ir Kinijoje praleido 7 sezonus.

„Tai neįkainojama patirtis. Ne tik dėl krepšinio, bet ir kultūrine prasme. Labai praturtino ir atvėrė naują požiūrį į pasaulį, kuriame gyvename. Taigi tai buvo labai vykęs sprendimas išvykti“, – kalbėjo R.Morrisas.

Jis teigia, kad Kinijos krepšinio lygis jau nebėra žemas ir jis vis kyla, ir tai nustebina nemažai amerikiečių, kurie atvyksta tikėdamiesi sužibėti įspūdingais statistikos skaičiais.

Pats R.Morrisas pirmąjį sezoną rinko po 29,9 taško ir atkovodavo po 12,2 kam., o bendras pelnomų taškų vidurkis, žaidžiant Kinijoje, viršijo 25.

„Daug kas atvyksta galvodami, kad rinks vidutiniškai po 30–40 taškų. Tai sudėtinga. Nėra lengva tiesiog atvykti ir dominuoti. Neapgausi žaidimo galvodamas, kad būsi geras neįdėdamas darbo ar kad dominuosi tiesiog dėl to, kad esi amerikietis.“

R.Morrisas teigia, jog per tuos metus matė, kaip kyla rungtynių lankomumo ir klubų finansiniai rodikliai, arenų ir treniruočių salių lygis.

„Scanpix“ nuotr./Jordanas Crawfordas
„Scanpix“ nuotr./Jordanas Crawfordas

Jordanas Crawfordas: su užsieniečiais elgiamasi karališkai

Jordanas Crawfordas pažaidė keturiuose NBA klubuose ir 2014 metais išvyko į Kiniją. „Xinjiang Flying Tigers“ jam per sezoną mokėjo 2,2 mln. dolerių. 2016 m. jis grįžo į JAV, tapo „Pelicans“ žaidėju ir, nors nė karto nepasirodė starto penkete, NBA lygoje rinko po 14,1 taško.

Kitą sezoną Naujajame Orleane jis uždirbs 1,7 mln. dolerių.

J.Crawfordas pripažino, kad kinų pasiūlymas buvo intriguojantis finansine prasme, tačiau tai nebuvo vienintelis motyvas išvykti.

„Iš krepšinio pusės žiūrint, tai buvo įdomu, nes jie labai daug stato ant tavęs. Aš norėjau įsitikinti, koks geras esu. Jie nori, kad amerikiečiai būtų geriausi žaidėjai aikštelėje.“

Pirmąjį sezoną Kinijoje J.Crawfordas spėjo sužaisti tik penkis mačus ir turėjo išvykti dėl akių infekcijos, tačiau atsigriebė antrajame, kai, atstovaudamas „Tianjin Gold Lions“, per rungtynes rinko po 43,1 taško.

2016 metų sausį jis okupavo antraštes, kai per rungtynes sugebėjo pelnyti 72 taškus ir atkovoti 16 kamuolių.

J.Crowfordas sako, kad su JAV krepšininkais Kinijoje elgiamasi karališkai, pildomi kone visi norai, ir tai taip pat svarbus faktorius renkantis iš pasiūlymų. Pavyzdžiui, J.Crawfordui užsimanius, kad per rungtynių pertraukas arenoje pasirodytų jo jaunėlis brolis Jelenas, repuojantis Willie Mac Jr. vardu, kinai neprieštaravo.

„Tai užvesdavo. Buvo labai smagu, man patiko“, – sako J.Crawfordas.

Vienintelis dalykas, kuris J.Crawfordui nepatiko Kinijoje – maistas. „Jie duoda tau valgyti žalią žuvį ir tikisi, kad po to tu eisi žaisti krepšinį, – juokiasi J.Crawfordas. – Esi viešbutyje ir jie tau atneša penkias ar šešias lėkštes aštuonkojų – dalyko, kurio tu tikrai nevalgysi. Būna, valgai galvodamas, kad tai vištiena, bet ten ne vištiena.“

„Scanpix“ nuotr./Shavlikas Randolphas
„Scanpix“ nuotr./Shavlikas Randolphas

Shavlikas Randolphas: teisėjų darbas – žemo lygio

Shavlikas Randolphas į Kiniją išvyko per 2011 metų NBA lokautą. Kai kilo grėsmė nežaisti visą sezoną, daugelis žaidėjų ėmė dairytis į Kiniją arba Europą.

„Palyginti su Europa, Kinija tuomet siūlė kur kas didesnius pinigus. Sumos buvo stulbinančios, palyginti su tuo, ką siūlė Europa. Jau buvo nemažai žaidėjų, kurie išvyko žaisti į Kiniją, todėl ir aš sutikau. Jaučiausi gerokai drąsiau žinodamas, kad vykstu ten, kur yra nemažai pažįstamų veidų.“

Kinijoje jis liko ir po lokauto. Per pirmuosius ketverius metus CBA lygoje Sh.Randolpho vidurkiai viršijo 20 pelnomų taškų ir 10 atkovotų kamuolių.

Kadangi sezonas Kinijoje trunka tik penkis mėnesius, žaidėjai turi galimybę sezoną pabaigti NBA lygoje, ką Sh.Randolphas padarė 2013 ir 2014 metais.

Žema teisėjavimo kokybė yra tai, su kuo susitaikyti turi vykstantys žaisti į Kiniją. 2013 metais Tracy McGrady, sukritikavęs teisėjus ir išvadinęs juos „aklomis pelėmis“, buvo suspenduotas. Paklaustas apie teisėjavimą Kinijoje Sh.Randolphas kalbėjo:

„Žinoma, teisėjų darbas nėra lygiavertis. Kinijos teisėjų darbas išugdė manyje pagarbą NBA teisėjams. Dabar drąsiai galiu sakyti, kad NBA lygoje švilpia geriausi pasaulio teisėjai.“

2015–2016 m. Sh.Randolpho atstovaujamas „Liaoning“ klubas nusileido lygos finale. Krepšininkas pasakojo, kad atkrintamųjų metu visa komanda gyveno viešbutyje, net ir tada, kai vykdavo namų rungtynės.

Sh.Randolphui kartą tai taip įgriso, jog nusprendė palikti viešbutį ir prasiblaškyti. Išėjusį Sh.Randolphą apsupo šimtai gerbėjų ir neleido niekur eiti, kol neatvažiavo policija ir eskortu nepalydėjo atgal į viešbutį.

„Tai beprotiška. Neslėpsiu, tai leidžia pasijusti svarbiu, tačiau nesinori atsidurti tokioje situacijoje kaskart, kai pasirodai mieste.“

„Scanpix“ nuotr./Sheldenas Williamsas
„Scanpix“ nuotr./Sheldenas Williamsas

Sheldenas Williamsas: trumpas sezonas leido daugiau pabūti su dukra

Sheldenas Williamsas Kinijoje rungtyniavo 2013–2014 ir 2014–2015 metais. Tuo metu jo žmona, WNBA žvaigždė Candace Parker, rungtyniavo Rusijoje.

C.Parker lankydavo vyrą Kinijoje per Kalėdas, Sh.Williamsas vykdavo į Rusiją, kai kinai švęsdavo Naujuosius. Beje, porelės 7-metė dukra tuo metu gyveno Jungtinėse Valstijose su seneliais.

„Man visuomet būdavo sunku palikti savo mergaitę, – sako Sh.Williamsas, kuris dabar dirba „Nets“ skautu. – Atskirai nuo jos kiekvienais metais būdavau po 8 mėnesius. Bet mes darėme viską, kad užtikrintume savo mergaitei finansinį stabilumą, kai ji taps vyresnė.“

Štai dėl to metus, praleistus Kinijoje, jis vertina labiau nei 2012–2013 m. sezoną, praleistą „Chalon“ klube Prancūzijoje.

„Pinigai buvo geri, o sezonas trumpas. Taigi aš galėdavau grįžti pas savo mergaitę anksčiau, nei žaisdamas NBA ar Europoje. Man tai buvo esminis kriterijus – uždirbti pinigų ir turėti kuo daugiau laiko jai.“

„Tianjin Gold Lions“ klube 2013–2014 m. Sh.Williamsas žaidė kartu su Sebastianu Telfairu. Jiedu padėjo ekipai pirmą kartą klubo istorijoje pasiekti atkrintamąsias.

CBA komandoms leidžiama turėti tik du amerikiečius, ir lygos taisyklės riboja jų žaidimo laiką. Sh.Williamsas pasakojo, kad paprastai S.Telfairas žaisdavo pirmajame kėlinyje, o jis – antrajame. Trečiajame ir ketvirtajame kėliniuose jau abu vienu metu galėdavo būti aikštėje.

Pasak Sh.Williamso, būtent šie užsieniečių ribojimai ir laiko CBA, pagal žaidimo lygį, žemiau europietiško klubinio krepšinio.

„Jei nori būti elitine lyga, tokių apribojimų neturėtų būti. Eurolygoje užsieniečių skaičius nėra ribojamas ir jie gali žaisti kiek tik nori.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Joshas Akognonas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Joshas Akognonas

Joshas Akognonas: pasijunti žvaigždė

Kelis mėnesius Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėju buvęs Joshas Akognonas per šešis sezonus Kinijoje pakeitė penkias komandas ir rinko vidutiniškai po 29,6 taško.

Jis neslepia, kas lėmė jo apsisprendimą, kai 2010 metais svėrė Kinijos ir Europos klubų pasiūlymus – pinigai.

„Nebuvau nieko girdėjęs apie Kinijos lygą, bet kai tau pasako pinigų sumą, pradedi žiūrėti visai kitaip. Supratau, kad čia žaidė ir Stephenas Marbury, taigi ėmiau domėtis plačiau. Kai patikino, kad pinigai bus tokie, kokius žada, aš buvau papirktas ir pasirengęs vykti“, – sako J.Akognonas.

J.Akognonas sako, kad Kinijos sirgalių elgesys gali būti beprotiškas, tačiau jis vis tiek neprilygsta tai karštai atmosferai, kurią geba sukurti Europos krepšinio sirgaliai.

Jis pasakojo, kad kartą, žaidžiant Belgrado „Partizan“ klube, iš viešbučio iki salės, kuri tebuvo kitoje gatvės pusėje, autobusu teko važiuoti pusvalandį, nes pereiti gatvę pėsčiomis dėl siautėjusių sirgalių buvo neįmanoma.

„Europos ir Kinijos sirgaliai skiriasi kaip diena ir naktis. Kinijoje sirgaliai – kaip NBA. Kinijoje, kaip ir NBA, žmonės į rungtynes ateina truputį pašėlti ir tiek, o Europoje krepšinis, atrodo, sirgaliams yra visas gyvenimas.“

J.Akognonas priduria, kad užsieniečiui krepšininkui Kinijoje nesunku pasijusti žvaigžde. Nigerijos rinktinei atstovaujantis J.Akognonas papasakojo, kaip kartą gatvėje pasimojavo su vienu sirgaliu: po akimirkos krepšininką ir jo šeimą jau buvo apsupę šimtai sirgalių, o tam, kad ištrūktų iš jų glėbio, prireikė policijos.

„Tai nutinka nuolat ir tai kelia stresą. Tuomet gali suprasti, kaip jaučiasi LeBronas Jamesas ar Kobe Bryantas. Paragauji dalelės gyvenimo, kurį gyvena tokie žaidėjai“, – sako buvęs „Lietuvos ryto“ žaidėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius