Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 20

Vėl įkalintas? Kodėl D.Motiejūnui turėjo nepatikti šokiruojantys NBA mainai

NBA pasaulis vis dar negali susivokti, ką sau manė „Sacramento Kings“ vadovai, į Naująjį Orleaną už krūvą stiprių vidutiniokų išsiųsdami vieną geriausių NBA aukštaūgių DeMarcusą Cousinsą. Tačiau šie mainai turėjo nuliūdinti Donatą Motiejūną. Lietuvis tapo situacijos įkaitu – Naujajame Orleane 26-erių puolėjas, ko gero, bus įkalintas.
„Pelicans“ mainai gali smarkiai atsiliepti D.Motiejūno minutėms
„Pelicans“ mainai gali smarkiai atsiliepti D.Motiejūno minutėms / AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Kings“ gavo: „Pelicans“ gavo:
B.Hieldas D.Cousinsas
T.Evansas O.Casspi („76ers“)
L.Galloway'us
2017 m. naujokų biržos pirmo rato šaukimas
2017 m. naujokų biržos antro rato šaukimas („76ers“)

„Pelicans“ yra akivaizdus šių mainų laimėtojas. ESPN šiuos mainus „Pelicans“ komandai įvertino A-, „Sports Illustrated“ – A.

Jie atidavė per mažai, kad turėtų dėl ko jaudintis. Didžiausią nerimą kelia nebent tai, ką į „Pelicans“ rūbinę atsineš D.Cousinsas, sugriovęs bet kokią teigiamą aurą Sakramente.

Kalbama, kad D.Cousinso komanda galėtų būti sėkminga tik tada, jei joje būtų dar viena aukšto kalibro, tačiau vyresnė ir patyrusi žvaigždė. Anthony Davisas, deja, yra 23-ejų vaikis, trejais metais jaunesnis už garsųjį NBA blogiuką, kuris nuo 2010-ųjų jau gavo 105 technines pražangas ir 12 kartų buvo išvarytas iš aikštės.

Kita vertus, jokia NBA komanda neturi tokios galingos priekinės linijos. Ir bent vienas iš šių 211 cm ūgio bokštų kas vakarą sutiks „mismatchą“ – oponentą, kuriam jie bus neparankūs. Jokia NBA ekipa neprilygs „Pelicans“ priekinei linijai D.Cousinso jėga ir A.Daviso fiziniais duomenimis, kuriuos tik dar sustiprina abiejų aukštaūgių staigumas.

Jeigu šie vyrukai žaistų tik arčiau krepšio, galbūt „Pelicans“ puolime lauktų baudos aikštelėje sutankinta varžovų gynyba ir statiško puolimo problema. Tačiau D.Cousinsas iš toli atakuoja 35,6 proc. tikslumu, A.Davisas – 30,6 proc., tad problema išspręsta. Beje, nors „Pelicans“ į Sakramentą išsiuntė snaiperio savybėmis garsėjantį naujoką B.Hieldą, pasirodo, D.Cousinsas šį sezoną yra įmetęs vienu tritaškiu daugiau už gynėją.

Beje, ar žinojote, kad iki šio sezono joks NBA žaidėjas nuo 2002-ųjų nerinko 27 taškų ir 10 atkovotų kamuolių vidurkio, kuris priklausė Shaquille'ui O'Nealui? Tai Anthony Davisas ir DeMarcusas Cousinsas šį sezoną būtent renka vid. po 27 taškus ir 10 atkovotų kamuolių.

Taigi, Naujajame Orleane – naujas šviesulys, nes pati komanda Vakarų konferencijos turnyro lentelės viduryje ėjo į niekur. D.Cousinso mainai „Pelicans“ klubui suteiks naujų spalvų. Tai vienas didžiausių NBA laimikių, kuriuos laisvųjų agentų turguje dėl naujų CBA sąlygų ateityje bus labai sunku sugauti.

Viskas skamba labai šauniai, jei ne faktas, kad po šiais aukštaūgiais kažkur turės įsiterpti Donatas Motiejūnas.

Aritmetika paprasta: D.Cousinsas šį sezoną žaidžia vid. 34,3, A.Davisas – 36,4 minutės. Teoriškai, D.Motiejūnui pakeisti vieną iš jų belieka 12-14 minučių. Alvinas Gentry greičiausiai pastums lietuvį tai į sunkiojo krašto, tai į „centro“ poziciją, tad D-Mo teks pasižaisti ir su vienu, ir su kitu.

Bet „Pelicans“ rotacijoje dar bus Dante Cunninghamas – po 25 minutes žaidžiantis puolėjas. Visa laimė, kad komanda iškeis Terrence'ą Jonesą, antraip D.Motiejūnui tektų suolo šildytojo vaidmuo. Už T.Jonesą „Pelicans“ dairysis pajėgių žaidėjų gynėjų ir lengvojo krašto puolėjo grandyje.

„Pelicans“ rotacija
PG SG SF PF C
Jrue Holiday E'Twaunas Moore'as Solomonas Hillas Anthony Davisas DeMarcusas Cousinsas
Timas Frazieris Dante Cunninghamas Donatas Motiejūnas
Terrence'as Jonesas (bus iškeistas)
Beveik nežaidžia: Quincy Pondexteris Cheickas Diallo Omeras Ašikas/Alexis Ajinca

Ko gero, daugiau žaidimo laiko D.Motiejūnui teks kaip vidurio puolėjui. Naujasis Orleanas dar turi Alexį Ajincą bei Omerą Ašiką, tačiau jie nenaudojami – į aikštę išbėga iš didžiausios bėdos.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donatas Motiejūnas trumpai leido atsikvėpti Anthony Davisui
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donatas Motiejūnas trumpai leido atsikvėpti Anthony Davisui

NBA mainų langas užsidarys ketvirtadienį 22 val., tačiau Donatui tai neaktualu – kadangi sudarė sutartį su „Pelicans“ iki mainų lango likus mažiau nei trims mėnesiams, pagal NBA taisykles, jis nebegali būti iškeistas. Nebent tik atleistas.

O mažiau minučių D.Motiejūnui gali reikšti mažiau milijonų 2017-ųjų vasarą.

Per vidutiniškai 16 minučių D.Motiejūnas šį sezoną rinkdavo vid. 4,8 taško, 3,5 atkovoto kamuolio ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo. 10 pastarųjų rungtynių jis žaidė vid. po 17 minučių ir rinko 3,6 taško bei 3,7 atkovoto kamuolio.

Tai skaičiai, kai sudėtyje buvo tik A.Davisas. Prie D.Cousinso jie gali tik kristi.

Atviras greitkelis į atkrintamąsias?

„Scanpix“ nuotr./Anthony Davisas
„Scanpix“ nuotr./Anthony Davisas

Prognozuojama, kad per likusias 6 savaites „Pelicans“ privalo laimėti 15 iš 25 likusių reguliariojo sezono rungtynių, kad užimtų 8-ąją vietą Vakaruose ir patektų į atkrintamąsias. Tik sunki D.Cousinso integracija į komandą, neprognozuojama nuotaikų kaita rūbinėje ir galimybė po kas antros techninės pražangos jam praleisti kitas rungtynes gali sulaikyti „Pelicans“ nuo šio tikslo.

Svarbiausia, kad D.Cousinso figūra gali padėti „Pelicans“ pritraukti dar geresnių žaidėjų į Naująjį Orleaną. Pavyzdžiui, pagrindinis įžaidėjas Jrue Holiday dabar geriau pagalvos, kur tęsti karjerą. Beje, sumanus atakų organizatorius padės treneriui Alvinui Gentry geriau išnaudoti du aukščiausio kalibro ginklus po krepšiu.

D.Cousinso sutartis galioja iki 2018-ųjų vasaros. „Pelicans“ nepražus, net jei 27,8 taško šį sezoną renkantis aukštaūgis po metų paliks Naująjį Orleaną.

Įdomi detalė – „Kings“ vėjais paleido maždaug 30 milijonų dolerių, kurie būtų sukritę į D.Cousinso kišenę. Sakramento komanda pagal CBA taisykles buvo vienintelė lygoje, kuri galėjo jam pasiūlyti maksimalią penkerių metų 209 milijonų sutartį. Dabar „Pelicans“ ar bet kuris kitas NBA klubas už penkerius metus galės pasiūlyti „tik“ 179 milijonus.

Tiesa, „Pelicans“ įsitikinę, kad D.Cousinsas liks Naujajame Orleane. Ypač, kai šis turi galimybę žaisti per pusantros valandos kelio nuo gimtosios Alabamos.

Ką jie sau galvoja?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vlade Divacas yra „Kings“ generalinis direktorius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vlade Divacas yra „Kings“ generalinis direktorius

ESPN „Kings“ vadovams įrašė žemą balą – D raidę, o atsižvelgę į Sakramento biuro darbuotojų veiksmus pastaraisiais metais, „Sports Illustrated“ įrašė riebią F.

Viskas labai logiška. „Kings“ reikėjo atsikratyti D.Cousinso, kurio kaprizai jau metų metus griovė atmosferą Sakramente, dėl kurios nė vienam iš daugybės trenerių nepavyko sustatyti laiminčios komandos. Tačiau „Kings“ štabas persistengė – išmainė D.Cousinsą už per žemą kainą (Tyreke'as Evansas, Buddy Hieldas, Langstonas Galloway'us, pirmasis ir antrasis 2017-ųjų NBA naujokų biržos rato šaukimas).

Ką gavo „Kings“
Buddy Hieldas (23 m.) 8,6 tšk. | 39,2% met. | 1,4 rez. perd.
Tyreke'as Evansas (27 m.) 9,5 tšk. | 40,1% met. | 3,5 rez. perd.
Langstonas Galloway'us (25 m.) 8,6 tšk. | 37,4% met. | 1,2 rez. perd.
2017-ųjų pirmo rato šaukimas („Pelicans“) | 2017-ųjų antro rato šaukimas („76ers“)

To nepateisina net faktas, kad „Kings“ generalinis direktorius Vlade Divacas taip susižavėjo B.Hieldu, kad NBA naujokų biržoje jį būtų kvietęs 2-uoju šaukimu.

Blogiausia, kad šiam atakuojančiam gynėjui jau 23-eji. Pavyzdžiui, „Kings“ norėjo iškeisti D.Cousinsą „Los Angeles Lakers“, tačiau šie nesutiko atiduoti 19-mečio Brandono Ingramo. Palyginimui, B.Hieldas yra vos 10 mėnesių jaunesnis už kitą „Kings“ gynėją Beną McLemore'ą, kuris NBA žaidžia jau 4-ąjį sezoną ir yra nurašytas.

T.Evanso ir L.Galloway'aus karjera Sakramente neturėtų užsitęsti. Tai vidutiniokai, kurie aukšto lygio komandose geriausiu atveju būtų atsarginiai žaidėjai.

T.Evansas žaidė Sakramente pirmaisiais savo karjeros NBA metais ir 2010-aisiais tapo geriausiu lygos naujoku, pranokdamas tą patį Stepheną Curry. Bet T.Evanso 15 minučių šlovės jau praeityje.

Blogiausia, kad „Kings“ gavo vienintelį pirmojo NBA naujokų biržos rato šaukimą. Dabartinėje situacijoje Sakramentas gautų tik maždaug 9-ąjį šaukimą, o jei „Pelicans“ prasibraus į atkrintamąsias, tas šaukimas nukris už pirmojo keturioliktuko.

„Kings“ viltis – vasarą turėti du naujokų biržos šaukimus iš pirmojo 14-uko.

Prieš pusmetį Vivekas Ranadive perkėlė „Kings“ į naujus namus, bet Sakramento miestelėnams didelės priežastis ten rinktis žiūrėti rungtynių nebuvo ir dar kurį laiką nebus.

„Kings“ biuro komandos darbas pastaraisiais metais jau buvo užsitraukęs neigiamą šleifą, bet po D.Cousinso mainų Sakramentas pretenduoja į blogiausios NBA organizacijos vardą. Ypač po to, kai dar prieš keletą dienų V.Divacas pasakė, kad D.Cousinso šį sezoną neiškeis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius