-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 31

Žadą atėmę pirmieji du L.Dončičiaus sezonai NBA: ateityje – MVP ir titulas?

Senajame žemyne visus pagrindinius titulus susižėręs Luka Dončičius skambias paraiškas teikia ir NBA arenose. Visą šluojantis slovėno žaidimas pakerėjo JAV krepšinio visuomenę, o specialistai ir sirgaliai garsiai spėlioja, kur yra šio 21-erių slovėno žaidimo lubos. Ar mūsų akyse bręsta galimai geriausias visų laikų krepšininkas? Portalas „Bleacher Report“ nukėlė kepurę prieš „Dallas Mavericks“ superžvaigždę.
Luka Dončičius
Luka Dončičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Luka Dončičiaus antrasis sezonas NBA oficialiai baigėsi. Nors slovėnas vėl rinko neįtikėtinus skaičius – 38 taškai, 9 atkovoti kamuoliai ir 9 rezultatyvūs perdavimai, tačiau „Dallas Mavericks“ šeštose serijos rungtynėse prieš atkrintamųjų favorite laikomą „Los Angeles Clippers“ krito 97:111.

„Mes buvome istorinio sezono liudininkai“, – rašo „Bleacher Report“ žurnalistas Andy Bailey.

21-erių vunderkindas antrajame sezone NBA per 33,6 minutės fiksavo nuostabią statistinę eilutę – 28,8 taško, 9,4 atkovoto kamuolio bei 8,8 rezultatyvaus perdavimo.

Jei kažkas tokį žaidimą sieja su išaugusiu krepšinio intensyvumu, tai skaičiuojant vidurkius per vieną ataką, lygos istorijoje tokiais rodikliais pasigirti gali vienintelis 2016-2017 metų sezono Russellas Westbrookas.

Tai buvo MVP apdovanojimą atnešęs sezonas 28-erių metų „Oklahoma City Thunder“ žvaigždei, tuo metu Lukai šiuo metu 21-eri. Ir jis turi daugybę vietų tobulėjimui.

Įžaidėjas pastarąjį sezoną iš toli atakavo vos 31,6 proc. taiklumu, kai lygos vidurkis siekė 35,8 proc.

Reguliariajame sezone nuo baudų metimų linijos L.Dončičius atakavo šiek tiek žemiau lygos vidurkio – 75,8 proc., kuris atkrintamųjų serijoje prieš „Clippers“ nukrito iki prastai vertinamo 65,6 proc.

„Mavericks“ lyderio gynyba tikrai gali būti geresnė, bet tai būtų labai priekabus krepšininko žaidimo vertinimas. Luka demonstravo neįtikėtiną žaidimą geriausiai puolusioje ekipoje lygos istorijoje.

Atėjus atkrintamųjų varžybų spaudimui ir intensyvumui, vienintelis krepšininko žaidimo elementas ėjęs žemyn, tai pataikymas nuo baudų metimo linijos.

L.Dončičiaus rodikliai per šešerias rungtynes atkrintamosiose – 31,0 pelnyto taško, 9,8 atkovoto kamuolio ir 8,7 rezultatyvaus perdavimo.

Kulminacija tapo ketvirtosios serijos rungtynės, praėjus vos 48 valandoms nuo čiurnos trauma pažymėto trečiojo mačo. Krepšininkas pataikė pergalingą metimą su sirena, surinko 43 taškus, atkovojo 17 kamuolių bei atliko 13 rezultatyvių perdavimų.

Šį pasirodymą galima dėti į vieną lentyną su legendiniu 63 taškų Michaelo Jordano sprogimu prieš „Boston Celtics“.

VIDEO: Luka Doncic Wins Game 4 In OT With Nasty Step-Back 3-Pointer

Visą tai slovėnas nuveikė prieš komandą, kuri teoriškai lygoje buvo geriausiai pasiruošusi jį stabdyti.

„Clippers“ sudėtyje žiba Kawhi Leonardo, Paulo George'o ir Marcuso Morriso pavardės. Pirmieji du ne kartą buvo patekę į simbolines geriausiai besiginančių lygos žaidėjų komandas, o M.Morriso fiziškumas visos serijos metu persekiojo Luka. Tai šeštose rungtynėse jam galiausiai kainavo kelią į rūbinę dar pirmajame kėlinyje.

Visi jie turėjo progų gynyboje sutramdyti „Mavericks“ fenomeną, tačiau L.Dončičius toliau šaudė fejerverkus.

Madrido „Real“ akademijoje augęs krepšininkas prisitaikydavo prie esamo varžovo, išlikdavo ramus bei žudantis. Mirtinu ginklu tapo 201 cm ūgio L.Dončičiaus aikštės matymas. Atakų užbaigimas išliko efektyvus kaip reguliariajame sezone, nes sėkmingai iš Dirko Nowitzki rankų Dalaso organizaciją perėmęs atletas neklimpdavo „Clippers“ gynybos pinklėse.

Kaskart sugalvodavęs žaisti du prieš du ar vienas prieš vieną, situaciją kontroliuodavo Luka. Jis turi įgimtą jausmą lėtinti žaidimą ar sprogti. Jis jaučia, kada ir kuria kryptimi juda varžovų gynyba, todėl lengvai prie jos prisitaiko. Jis visada baudžia varžovus už menkiausias klaidas – perdavimu, metimu atšokus ar prasiveržimu.

„Jis nuostabus žaidėjas, – po pergalingo L.Dončičiaus metimo sakė Kawhi Leonardas. – Būdamas aikštelėje jis kaunasi be perstojo, nepalūžta. Jis veda komandą į priekį kiekvieną mače bei atlieka tikrai velnišką darbą.“

„Ar pasiruošę istoriniam kontekstui?“, – klausia „Bleacher Report“ žurnalistas Andy Bailey.

Michaelas Jordanas, Nikola Jokičius, Chrisas Paulas, Anthony Davisas, Kevinas Johnsonas, Davidas Robinsonas ir LeBronas Jamesas yra vieninteliai krepšininkai nuo 1983–1984 metų sezono, kai atsirado modernūs statistikos protokolai, rinkę didesnį naudingumą per pirmąsias šešerias atkrintamųjų rungtynes nei L.Dončičius.

Vadinti L.Dončičiaus ir „Mavericks“ komandos ateitį šviesia būtų nepakankamas talento ir situacijos įvertinimas.

Natūralus slovėno ir jo ginklanešio Kristapo Porzingio augimas gali „Mavericks“ klubą ilgam užkelti į lygos elitą. Bet Dalasas šį procesą dar gali paspartinti keliais būdais.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Kristapas Porzingis
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Kristapas Porzingis

Mainų variantas dabartinėje NBA visada yra realus. Medžiodama žvaigždes rinkoje „Mavs“ vadovybė gali pasiūlyti saujelę žaidėjų.

Apie ilgalaikį planą kalbėti sunku, nes nemažą dalį ateities šaukimų „Mavs“ išsiuntė į Niujorką mainais už K.Porzingį. Tačiau dabartinėje NBA negali nieko atmesti.

Jei komanda nėra suinteresuota turėti tris žvaigždes, ji gali komandą toliau statyti ir auginti aplink L.Dončičių ir K.Porzingį.

Nors Lukos prasiveržimai sugeneruoja daugybę tolimų metimų Timui Hardaway, Sethui Curry ir K.Porzingiui, tačiau didesnis S.Curry lygio metikas duotų didesnę naudą.

Jei „Mavericks“ pasitiki dabartine priekine linija bei tikisi iš Lukos geresnių pataikymų procentų iš toli, gynyba ties tritaškiu gali tapti komandos bilietu į sėkmę jau kitame sezone.

Vokietis Maxi Kleberis, ko gero, yra vienas labiausiai neįvertintų NBA žaidėjų, bet dėl to jis netampa puikiu variantu apsiginti prieš Kawhi. Bet jis atkrintamosiose prieš „Clippers“ lyderį gynėsi dažniausiai. „Clippers“ per šias atakas demonstravo neįtikėtiną puolimo reitingą – net 158,7 taško per 100 atakų.

Jei atsirastų universalesnių gynėjų šalia Lukos, tai būtų žingsnis į priekį.

Kelių tobulėjimui daug, neaišku, kurį pasirinks „Mavericks“, tačiau svarbiausią komandos dėlionę ji jau turi: superžvaigždę.

Vos kelios ekipos lygoje gali pasigirti tokio kalibro talentu sudėtyje. Prireikė vos sezono, kad po Dirko Nowitzki į Dalasą nusileistų kitas išskirtinis žaidėjas.

Geriausių krepšininkų istorijoje sąraše vokietis rikiuotųsi 15-20 vietose, tačiau L.Dončičiaus potencialas yra dar didesnis.

„Tikiuosi, kad jis kitąmet sugrįš dar geresnis, pridėjęs į savo žaidimą kažką naujo, – sakė treneris Rickas Carlisle'as. – Taip kiekvieną tarpsezonį elgdavosi tokie legendiniai žaidėjai kaip Larry Birdas, Magicas Johnsonas ar Michaelas Jordanas.“

Būtų absurdiškai drąsu teigti, jog Luka kažkada pasieks MJ lygį, bet po dviejų slovėnų sezonų NBA, negalime šio varianto atmesti kategoriškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius