Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 24

Du lietuvius kaip nuluptus pažįstantis Egipto strategas: „Suprantame, koks iššūkis mūsų laukia“

Lietuvos rinktinė jau penktadienį stos į pirmąją kovą pasaulio krepšinio čempionatą. Nors pirmo varžovo – Egipto – atstovai lietuviams sako mažai ką, jų treneris puikiai žino ne tik mūsų šalies istoriją, bet ir bent kelis garsius krepšininkus.

Lietuvos rinktinei tai bus antroji akistata su Egiptu per šių šalių krepšinio istoriją.

Pirmąją prisimena gal tik vienas kitas garbus senjoras.

Ji įvyko 1937 metų... Europos čempionate. Taip, perskaitėte teisingai – Egiptas tuomet irgi varžėsi tarp Senojo žemyno komandų, bet grupių etape neprilygo Lietuvai (mačas baigėsi 7:21), kuri galiausiai iškovojo Latvijoje vykusio turnyro auksą.

Europos pirmenybėse egiptiečiai žaidė dar ne sykį – iš viso net septynis sykius, o 1949 metais netgi tapo Europos čempionais. Paskutinį kartą tarp Europos komandų Egiptas konkuravo 1953-aisiais.

Perėjęs į Afrikos rinktinių būrį, Egiptas daugybę metų dominavo Juodojo žemyno čempionate, triumfuodamas jame 1962, 1964, 1970, 1975 ir 1983 metais.

Vis dėlto dabar jau net 40 metų egiptiečiai nėra triumfavę Afrikoje, iškovodami geriausiu atveju sidabrą arba bronzą, o reti svečiai jie būna ir pasauliniuose turnyruose.

VIDEO: Susipažinkite su Manila: pigus taksi, chaosas ir žymiausia krepšinio aikštelė

Olimpinėse žaidynėse Egiptas nėra žaidęs nuo 1988-ųjų Seulo, o planetos pirmenybėse per beveik 30 metų rungtyniavo tik kartą – 2014-aisiais, kai grupių etape pralaimėjo visus penkis sykius ir liko paskutinis tarp visų turnyro komandų.

FIBA.com nuotr./Egipto krepšinio rinktinė
FIBA.com nuotr./Egipto krepšinio rinktinė

Dabar egiptiečiai sugrįžta į pasaulio čempionatą, Afrikos zonos atrankoje į priekį praleidę tik Pietų Sudaną, ir jau pirmajame susitikime mes iššūkį Lietuvai.

Mūsiškiams tai bus vienuoliktoji akistata su bet kuria komanda iš Afrikos, o vienintelį kartą Lietuvos rinktinė paslydo 2012 m. olimpinėje atrankoje, kai nusileido Nigerijai (80:86).

Lietuvos rinktinės santykis su Afrikos komandomis

  • Prieš Angolą – 4:0;
  • Prieš Nigeriją – 2:1;
  • Prieš Egiptą, Senegalą ir Tunisą – 1:0;
  • Iš viso: 9:1

Šį kartą banano žievę po lietuvių kojomis bandys numesti 54-erių Roy Ranos treniruojama komanda.

Anglijoje gimęs, bet Kanados mieste Toronte augęs indų kilmės specialistas Egipto rinktinės vairą perėmė prieš pusantrų metų ir atvedė ją į planetos pirmenybes.

Spalvingos praeities specialistui tai nėra pirmoji patirtis nacionalinėje rinktinėje. Jis beveik dešimtmetį dirbo įvairaus amžiaus Kanados jaunimo rinktinių treneriu, o 2017 metais su Kanados 19-mečiais triumfavo pasaulio čempionate ne bet kur, o Egipte.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Roy Rana
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Roy Rana

R.Rana yra dirbęs ir Kanados rinktinės vyr. treneriu per FIBA langus bei talkino Vokietijos rinktinės strategui Gordonui Herbertui per Tokijo olimpines žaidynes ir jų atranką.

Patirčių kanadietis prikaupė ir klubiniame krepšinyje – trejus metus jis dirbo trenerio asistentu „Sacramento Kings“ klube, kuriame spėjo padirbėti ir su Domantu Saboniu, o nuo praėjusių metų treniruoja Kioto „Hannaryz“ komandą Japonijoje.

R.Rana šiame pasaulio čempionate bus bene ryškiausia figūra Egipto rinktinėje – išskirti tarp žaidėjų galima nebent trumpalaikį kontraktą su „Brooklyn Nets“ pasirašiusį, bet vargu ar NBA įsitvirtinsiantį 211 cm ūgio puolėją Patricką Gardnerį arba praeityje „Šiauliuose“ žaidusį, o dabar Pietų Korėjoje rungtyniaujantį Assemą Marei'ų.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Assemas Marei
Alvydo Januševičiaus nuotr./Assemas Marei

Didžiąją dalį likusios sudėties sudaro Afrikos čempionų Kairo „Al Ahly“ žaidėjai, o Egiptas didžiuojasi tuo, jog yra komanda, kuriai pasaulio čempionato atrankoje atstovavo daugiausiai vietinėse pirmenybėse rungtyniaujančių krepšininkų.

Suprasti akimirksniu

  • Egipto rinktinės sudėtis: Amras Zahranas, Karimas Elgizawy, Ehabas Aminas, Amras El Gendy Abdelhalimas, Omaras Oraby (visi „Al Ahly“), Patrickas Gardneris („Brooklyn Nets“), Assemas Marei'us (Čangvono „Sakers“), Adamas Moussa (Tarletono universitetas), Anasas Mahmoudas, Youssefas Aboushousha (abu „El Ettehad“), Khaledas Abdelgawadas, Omaras Husseinas (abu „Zamalek“).

„Didžiulė garbė dalyvauti pasaulio čempionate, – per spaudos konferenciją prieš rungtynes su Lietuva Maniloje kalbėjo R.Rana. – Kai stojau prie rinktinės vairo, turbūt tik nedaugelis galėjo pagalvoti, kad galime pasiekti tai, ką pasiekėme. Buvo puiki kelionė iki čia, su puikiais žmonėmis ir aistringa sirgalių baze. Bandysime ir toliau auginti Egipto krepšinį.“

Pirmasis Egipto varžovas pasaulio čempionate – Lietuva. Paprašytas pasidalinti mintimis apie mūsų šalies krepšinį, kanadietis negailėjo gražių žodžių.

„Gerai žinau gilias Lietuvos krepšinio tradicijas ir palikimą. Tai viena iš retų pasaulio vietų, kurioje krepšinis yra sportas numeris vienas. Labai gerbiu šią komandą ir tai, ką ji pasiekė. Suprantame, koks iššūkis mūsų laukia ir vertiname jį. Labai džiaugiamės, kad galėsime žaisti prieš Lietuvą ir daugybę jų sirgalių, kurių, neabejoju, bus Manilos arenoje. Bus smagu“, – sakė Egipto rinktinės treneris.

FIBA nuotr./Roy Rana
FIBA nuotr./Roy Rana

Vieną Lietuvos rinktinės krepšininką jis pažįsta geriau negu kitus. Ignas Brazdeikis savo laiku rungtyniavo keliose Kanados jaunių rinktinėse ir nors R.Rana jų netreniravo, jam teko iš arti matyti 24-erių Kanados lietuvio augimą krepšinio aikštėje.

„Jį pažįstu dar iš jo laikų Kanadoje. Smagu matyti jį dėvintį savo tėvų ir protėvių šalies aprangą. Jis svarbus Lietuvos rinktinės žaidėjas, be to, jis jaunas, tad dar augs ir bus didelė Lietuvos komandos dalis ilgus metus. Žinoma, dabar jis žaidžia Eurolygos komandoje Lietuvoje, tad labai už jį džiaugiuosi. Jis puikus žaidėjas, bet dar galintis augti ir būti geresniu. Manau, kad visi lietuviai turėtų džiaugtis dėl jo galimybių“, – teigė Egipto rinktinės treneris.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Galėjo Lietuvos rinktinėje būti ir dar vienas R.Ranos pažįstamas D.Sabonis, bet dėl traumos ir šeimyninių aplinkybių „Kings“ bokštas neišvažiavo į Manilą.

Ar tai – atgaiva Egipto rinktinei, stosiančiai prieš Lietuvą penktadienį?

„Jis vienas geriausių aukštaūgių pasaulyje, – šypsojosi R.Rana. – Tai didelis smūgis Lietuvai, bet neblogai mums. Tačiau Lietuva turi kitą vieną iš geriausių aukštaūgių planetoje – Joną Valančiūną. Lietuva turi neišsemiamus talentų klodus. Šiemet jie jaunesni, negu būdavo praeityje, bet ši šalis turi gilias tradicijas ir žino, kaip žaisti. Žinoma, Sabonis yra didelis praradimas, bet šioje komandoje ir taip daug talentų.“

FIBA prieš pasaulio pirmenybes paskelbtame neoficialiame komandų reitinge Lietuvos rinktinė išrikiuota tik 13-oje pozicijoje. O kur ją pagal pajėgumą turnyre statytų Egipto strategas?

„Sudėtingas klausimas (šypsosi). Nežinau, kur jie galėtų būti kaip komanda, bet kaip krepšinio šalis tikrai yra tarp dešimties geriausių pasaulyje. Ar jie dešimti, ar aštunti, ar trylikti nežinau – jei atvirai, nekreipiu daug dėmesio į reitingus, tiesiog darau savo darbą ir ruošiuosi artimiausiam varžovui“, – teigė R.Rana.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius