Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 25

R.Jokubaitis apie nematomus pavojus Filipinuose: „Daug kas komandoje kosėja“

Temperatūrų kontrastai viduje ir lauke kiek išmušė iš vėžių Filipinuose esančią Lietuvos rinktinę. Ypač atšaldytose patalpose Jonas Valančiūnas vaikštinėja su džemperiu, tuo metu Rokas Jokubaitis pripažino, jog komandoje yra nemažai kosėjančių ir lengvai apsirgusių žaidėjų.

„Taivane yra viskas tvarkingiau, bet pasitikimas ir visas krepšinio mylėjimas abejose šalyse yra labai panašus. Dėmesys tikrai didelis. Tai nesiskiria. Taivane man labiau patiko, nors Filipinų dar per daug nemačiau, kadangi buvome tik viename rajone. Viešbutis prie pat arenos, tai daug ko pamatyti nespėjome. Taivane turėjome laiko laisvo laiko, o čia atvykome dirbti darbą ir nėra ko lyginti“, – 15min skirtumus ir panašumus tarp Taivano ir Filipinų vardino Lietuvos rinktinės įžaidėjas Rokas Jokubaitis.

Kazio Maksvyčio vadovaujama nacionalinė komanda į pasaulio čempionato šeimininkų teritoriją atvyko trečiadienio pavakarę, o vos išlipus iš lėktuvo rinktinę pasitiko alinantis karštis, kuris naktimis krenta mažai – iki 27 laipsnių.

Filipinai šiuo metu primena tropikus, bet vos tik įžengus į bet kokią uždarą patalpą temperatūra drastiškai krenta dėl kondicionierių ir įjungtų vėsinimo vėjelių.

„Džemperiuko reikia viduje, kai kondicionieriai įjungti (juokiasi). Toks geras kontrastas – lauke labai karšta, o viduje – labai šalta“, – rungtynių su Egiptu išvakarėse pastebėjimais dalijosi Jonas Valančiūnas.

„Kambaryje kondicionierių nenaudojame, nes jie yra pavojingi, bet kitose patalpose ir autobusuose jie yra įjungti maksimaliu pajėgumu. Daug kas komandoje kosėja, lengvas peršalimas, bet jau prie to pripratome, imunitetas atsigavo ir viskas gerai. Gyvi ir sveiki“, – komandos kapitonui antrino pagrindinis rinktinės įžaidėjas Rokas Jokubaitis.

Penktadienio vakarą Filipinų laiku Lietuvos rinktinė pradės šeštąjį šalies istorijoje žygį pasaulio pirmenybėse.

Pasiruošimo etape Kazio Maksvyčio auklėtiniai iškovojo penkias pergales ir patyrė tris pralaimėjimus, kuriuos lietuviams išrašė Suomija ir Prancūzija.

Pirmąjį čempionato mūšį su Egiptu mūsiškiai pasitinka pakiliomis nuotaikomis, kadangi dar prieš kelias dienas Taivane 93:69 sudraskė kaimynus latvius.

„Pasiruošimo etape buvo visko. Visi tai matė, visa Lietuva žiūrėjo. Mes irgi tai analizavome. Labai bangavome, tikrai banguotas žaidimas. Mane džiugina, kaip sužaidėme paskutinį turnyrą Taivane. Žinoma, Puerto Rikas nėra stipriausios sudėties, latviai – taip pat. Bet mes nežiūrime, kas atvažiavo, o kas ne. Tiesiog dirbame savo darbą. Visai neblogai atrodėme. Faktas, kad dar yra kur patobulėti, bet čempionatas prasideda, o mes esame ant neblogos bangos. Viską pamatysime rungtynėse su Egiptu, dabar kalbėti yra sunku“, – sakė R.Jokubaitis.

VIDEO: Rokas Jokubaitis po pirmos treniruotės Maniloje nestokojo geros nuotaikos

Europos pirmenybes Vokietijoje prieš metus K.Maksvyčio vyrai pradėjo trimis pralaimėjimais iš eilės prieš tris turnyro tūzus – Slovėniją, Vokietiją ir Prancūziją.

Šįkart įsibėgėjimo kelias yra gerokai lengvesnis. FIBA tinklalapio sudarytame 32-ejų pasaulio čempionato komandų reitinge Egiptui buvo skirta 27-oji pozicija, Juodkalnijai – 17-oji, o Meksikai – 16-oji.

„Praėjusiame čempionate gavome tris pralaimėjimus iš eilės ir tai buvo didelis sukrėtimas, – prisiminė R.Jokubaitis. – Nenoriu nuvertinti varžovų, bet geriau įeiti į čempionatą su ne pačiomis stipriausiomis komandomis, kad įgautume formą, pajustume pergalės skonį ir patikėtume vieni kitais. Pernai tikrai nebuvo lengva po trijų pralaimėjimų vėl eiti žaisti. Visa tauta ir mes patys badėmės pirštais, kas buvo ne taip. Galvoju, kad čempionatą reikia pradėti be streso. Nesakau, kad ryt bus lengva, bet į aikštelę žengsime tik dėl pergalės.“

Egiptiečiai lietuvius testavę yra tik vieną kartą istorijoje – mūsiškiams auksiniame 1937-ųjų Europos čempionate, kai vėliau čempionais tapę lietuviai dvikovą laimėjo 21:7.

Pastarąją pergalę pasaulio čempionate Egiptas užfiksavo prieš beveik 30 metų – 1994-aisiais Kanadoje.

Šiuometinės komandos sudėtyje ryškiausias vardas yra dešimties dienų kontraktą praėjusį mėnesį su „Brooklyn Nets“ sudaręs natūralizuotas amerikietis Patrickas Gardneris, o lietuvių akį traukti turėtų prieš prieš aštuonerius metus „Šiauliuose“ rungtyniavusio Assemo Marei pavardė.

Egipto rinktinė pasiruošimo etape sužaidė ketverias draugiškas rungtynes – 69:80 nusileido Kinijai, 81:76 įveikė Sakartvelą, 71:77 krito prieš Meksiką bei 64:70 – prieš Libaną.

„Egipto komanda – greitai bėganti, neturinti išreikštų lyderių, turi du didelius žmones po krepšiu, kurie niekur neina iš baudos aikštelės. Šie žaidėjai bus pastatyti prieš Joną. Egiptas – daug tritaškių metanti komanda. Pagrindinis dalykas – jie yra pietiečiai, agresyvūs ir karštakošiai. Negalime įsivelti į jų greitą žaidimą, nes turėsime problemų. Reikės susitvarkyti su savo užduotimis, ką esame pasiruošę, ir išnaudoti savo stipriąsias puses“, – sakė „Barcelona“ įžaidėjas iš Lietuvos.

R.Jokubaitis neįsileidžia ekspertų ir sirgalių peršamos mintis dėl sumažėjusių lūkesčių šių metų itin nukraujavusiai rinktinei.

„Lietuva visada turėjo didžiulius lūkesčius, – sakė 22-ejų metų atakų organizatorius. – Nors ir visi kalba, kad lūkesčių nėra, bet pralaimėjimo atveju vis tiek būtume skalpuojami. Galvoju, kad mes nesame praradę to mentaliteto, tad einame kovoti ir niekam pergalių už „ačiū“ neatiduosime. Kaip ir anksčiau būdavo, taip ir dabar mentalitetas išlikęs tas pats – visada eiti kovoti dėl pergalės. Dabar atėjo sunkesni laikai, bet požiūris nesikeičia.“

VIDEO: Laida „Krepšinio karštis”: Rinktinės vyrų vaidmenys, žaidėjas X ir pirmas varžovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius