TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 01

Triumfuojantis Rokas Jokubaitis: „Mūsų tėvynė buvo išsiilgusi šio jausmo“

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė po septynerių metų pertraukos grįžta į didžiojo turnyro ketvirtfinalį. Roko Jokubaičio inspiruota komanda antroje mačo dalyje su Graikija pademonstravo absoliutų krepšinį ir iškovojo dar vieną triuškinančią pergalę 92:67.

Po trijų lengvų pergalių grupių etape – Kazio Maksvyčio vargas pirmoje mačo dalyje su Graikija.

Graikišką pasą šią vasarą įgijęs buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas Thomasas Walkupas ir karštasis Pirėjo „Olympiakos“ gynėjas Giannoulis Larentzakis dar iki ilgosios pertraukos kartu surinko 30 taškų, Dimitrio Itoudžio komanda įklampino lietuvius į fizinį ir gynyba paremtą krepšinį.

Vaizdas aikštelėje aukštyn kojomis apsivertė antroje mačo dalyje, kai užsikūrę lietuviai užliejo varžovų krepšį nuostabia tritaškių kruša.

Kazio Maksvyčio vyrai įmetė aštuonis tritaškius iš eilės, o iš viso penktadienio vakarą Maniloje iš toli realizavo net 15 tolimų metimų iš 24.

Naudingiausiu Lietuvos komandos žaidėju trečią mačą iš eilės tapo 22-ejų metų įžaidėjas Rokas Jokubaitis.

„Barcelona“ atakų organizatoriaus žaidimo kreivė turnyre auga su kiekvienu maču.

Prieš Egiptą jis užfiksavo vos 1 naudingumo balą, bet prieš Meksiką – jau 18, Juodkalniją jis sudraskė 27 naudingumo balų pasirodymu, o štai prieš Graikiją surengė 25 efektyvumo balų asmeninį vakarėlį.

22 minutes ant parketo praleidęs R.Jokubaitis įmetė 19 taškų (3/5 dvit., 3/3 trit., 4/4 baud.), atliko 6 rezultatyvius perdavimus, perėmė 3 kamuolius, o suklydo – tik kartą.

Ketvirtfinalio etapo lietuviai nebuvo pasiekę nuo 2016-ųjų metų Rio olimpinių žaidynių.

Lietuvos rinktinė pakeliui link pusfinalio susitiks su Italijos, Serbijos, Dominikos Respublikos ir Puerto Riko grupės, kurioje šiuo metu vyksta tikra mėsmalė, komanda.

„Geras jausmas, įspūdingas jausmas, nes tikrai buvo reikalų patekti į aštuntuką, – po mačo kalbėjo R.Jokubaitis. – Kaip žaidžiame šį čempionatą, visi mėgaujamės kiekviena sekunde. Ketvirtfinalis yra stipru. Žinome, kad mūsų tėvynė jau buvo išsiilgusi šio jausmo. Septyneri metai yra daug. Smagu būti to dalimi, pradžiuginti tėvynę ir sirgalius, kurie čia susirinko, savo šeimą, giminę ir draugus. Tikrai smagu. Mes žaidžiame gerai, mėgaujamės žaidimu. Jei žaisime taip, kaip antroje pusėje, mes galime kažką nuveikti. Sukaupsime jėgas ir kabinsimės. Dabar laukia JAV ir koncentruojamės į ją.“

– Per ketvirtąjį kėlinį praleidote vos 9 taškus. Kas tai lėmė?

– Per ilgąją pertrauką treneris pasakė, kad žaistume taip, kaip žaidėme pirmus tris mačus. Gynyboje pirmoje pusėje tikrai neatrodėme solidžiai. Antroje pusėje truputį pakeitėme taktiką, šiek tiek susispaudėme gynyboje ir neleidome jų mažiukams kurti žaidimą. Taip ir išėjo, kad apsigynėme, bėgome į greitas atakas ir pataikėme sunkesnius metimus. Viskas įvyko dėka geros gynybos.

– Kada pajutote, jog slopsta Thomaso Walkupo ir Giannoulio Larentzakio jėgos?

– Gal kai G.Larentzakis įsikarščiavo. Turėjome 12 taškų pranašumą, jis neįmetė tritaškio ir dar gavo penktą pražangą puolime. Jis – svarbus žaidėjas, kylantis nuo suolo. Tuomet buvo pajutimas, nors viso ketvirto kėlinio metu buvo nerimas, kad niekas čia dar nėra baigta. Nors ir turėjome 15 taškų persvarą. Šiuolaikiniame krepšinyje visko gali būti. Antroje pusėje gerai susitvarkėme. Labai džiugu.

– Ar jaučiatės geriausios sportinės formos gyvenime?

– Turbūt taip dar nėra. Nesakau, kad geriausios formos, bet pasitikėjimas labai didžiulis. Aš mėgaujuosi krepšiniu. Gal ir galime taip pasakyti, nors dar yra buvę labai gerų momentų. Tokioje scenoje prieš visą pasaulį... Tikrai smagu.

– Ketvirtfinalis jau kišenėje, bet dar laukia mačas prieš JAV. Ką mąstote apie šį laukiantį mūšį?

– Mūsų mąstymas – eiti su visais kovoti iki pabaigos ir siekti pergalės. Turime ketvirtfinalį, psichologinė našta yra nukritusi nuo pečių, kol tas ketvirtfinalis dar neatėjo. Nenoriu nieko prisikalbėti ir kažko skambaus pasakyti. Eisime ir kovosime prieš JAV. Tikrai geros formos esame. Galime pasiūlyti kietą žaidimą. Svarbiausia – neįsivelti į jų žaidimą, išvengti klaidų ir neleisti jiems bėgti. Padarysime tikrai žiauriai gerą analizę. Turime štabą, kuris dirba dieną naktį, analizuoja. Žiūrėsime, dabar reikia pailsėti, o poryt reiks eiti kovoti. Manau, kad sirgaliams JAV, Lietuvoje ir visame pasaulyje rungtynės bus smagios.

– Mindaugas Kuzminskas mačo išvakarėse sakė, kad graikai spaus teisėjus. Turbūt galime sakyti, kad taip ir buvo?

– Pirmoje pusėje taip ir buvo. Man ir pats teisėjas sakė, kad geriau su graikais nesivelti į provokacijas, nes tai pasunkins arbitrų darbą. Mes su tuo susitvarkėme. Jie bandė mus provokuoti, o mes neatsakėme. Solidžiai sužaidėme antrą mačo pusę ir turime tai, ką turime.

– Ar sunku buvo prisitaikyti persivarant kamuolį į kitą aikštelės pusę prie varžovų kabinimosi „į kulną“?

– Nebuvo lengva. Visada sunku, kai turi pats spausti, o vėliau – įžaidinėti. Tikrai daug jėgų atima. Bet tam ir ruošėmės, susirinkome daugiau nei mėnesį prieš čempionatą. Darėme fizinį pasirengimą ir visi esame geros sportinės formos. Buvome pasiruošę tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

– Komanda antroje mačo pusėje buvo pataikiusi devynis tritaškius iš eilės. Iš kur atsirado toks pasitikėjimas?

– Kaip ir minėjau, kai taip gerai giniesi, tai ir puolime geriau einasi. Viskas prasidėjo nuo gynybos.

– Ar esate pats matęs, kad komanda per antrą mačo dalį pataikytų 12 tritaškių iš 16?

– Gal ir esu. Bet tikrai smagiai žaidėsi antroje dalyje. Mes pajutome bangą ir buvo labai lengva, kai taip apsigini, atsikovoji kamuolius, bėgi į greitas atakas, daliniesi kamuoliu ir atlieki laisvus metimus. Jie kažkur rizikavo, o mes kažkur tą riziką nubaudėme.

VIDEO: Ignas Brazdeikis po pergalės prieš Graikiją: „Buvo gražu matyti tiek tritaškių“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius