Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 22

Ciniškos melagienos: dėl skiepų poveikio „palaidojo“ net dvi Holivudo žvaigždes

Prieš skiepus nusiteikę socialinių tinklų vartotojai ir toliau sieja garsenybių mirtis su vakcinomis. Mirus bestselerio „Džiulė ir Džiulija“ autorei Julie Powell, socialiniuose tinkluose pasklido melagingos žinutės ne tik apie jos, bet ir apie to paties pavadinimo filme vaidinusios Meryl Streep mirtį nuo tariamai vakcinų sukeltų komplikacijų širdžiai. Tačiau tai nėra tiesa – M.Streep tebėra gyva, o J.Powell mirtį su vakcinacija siejančių įrodymų nėra.
Julie Powell
Julie Powell / Socialinių tinklų nuotr.

Bestselerių autorė Julie Powell mirė spalio 26-ąją savo namuose Niujorke.

Faktą apie 49 metų rašytojos netektį laikraščiui „New York Times“ patvirtino jos vyras Ericas Powellas, kuris teigė, kad mirties priežastis – staiga sustojusi širdis.

Julie Powell išgarsėjo 2002-aisiais. Baimindamasi, kad jai niekada nepavyks tapti rašytoja, moteris ėmė rašyti tinklaraštį, kuriame skelbė pasakojimus apie savo bandymus gaminti receptus iš kultinės Julios Child kulinarinės knygos „Meistriškas prancūzų virtuvės menas“. Tinklaraštis „Džiulės/ Džiulijos projektas“ („Julie/ Julia Project“ – angl.) sulaukė tūkstančių ištikimų skaitytojų.

2009 m. pagal jos istoriją buvo sukurtas filmas. Noros Ephron režisuotoje juostoje pagrindinį vaidmenį atliko Meryl Streep, o pačią Julie įkūnijo „Oskaro“ nominantė Amy Adams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julie Powell ir Amy Adams su Meryl Streep filme „Džiulė ir Džiulija“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julie Powell ir Amy Adams su Meryl Streep filme „Džiulė ir Džiulija“

Supainiojo aktores

„Youtube“ platformoje esančiame kanale „Validol“ jį vedanti Valida prisistatanti tinklaraštininkė nuolat skleidžia itin keistas melagienas ir sąmokslo teorijas apie vakcinaciją, „skaitmenines koncentracijos stovyklas“, „driežažmogius“ ir kt.

Lapkričio 12 dieną šiame kanale pasirodė vaizdo įrašas, kurio apraše kalbama, kad mirė „filmo „Džiulė ir Džiulija“ scenarijaus autorė, kartu su Meryl Streep kovojusi už vakcinaciją“.

Tikėtina, kad tai ir galėjo sukelti sumaištį ir dėl to lietuvius „Facebook“ vartotojus pasiekė žinutė: „Meril Strip (arši vakserė) nebėra“ (kalba netaisyta aut.).

„Įrodymai“ – seni įrašai socialiniuose tinkluose

Tačiau ne visi supainiojo šias dvi žvaigždes – socialiniuose tinkluose platinama nemažai žinučių, kuriose J.Powell mirtis tendencingai siejama su vakcinacija.

Socialiniame tinkle „Instagram“ esančioje skiepų priešininkų paskyroje pasirodė žinutė, kurioje ironiškai suponuojama, kad rašytoja mirė dėl skiepų sukeltų komplikacijų: „Ar tik man čia taip atrodo, ar jie pradėjo kristi kaip musės?“ – rašoma žinutėje anglų kalba.

Žiniasklaidoje rusų kalba taip pat pasirodė žinutės, kuriose J.Powell mirtis siejama su skiepais.

„Taigi, antroji pusė ir aš ką tik įveikėme COVID ir aš paklausiau savo gydytojo apie kitos revakcinacijos laiką. 3 mėnesiai. Nesitikėjau taip ilgai laukti“, – rusai cituoja rugsėjo 20 dieną socialiniame tinkle „Twitter“ rašytojos paskelbtą žinutę.

Paskutinį kartą apie savo sveikatą „Twitter“ tinkle rašytoja užsiminė spalio 26 dieną, kuomet skundėsi, kad ją ištiko nepavojinga sveikatai būklė, vadinama „juoduoju plaukuotu liežuviu“.

Iki to laiko ji dar kelis kartus kalbėjo apie savijautą, susijusią su vakcinacija.

2021 metų gegužės 8 dieną ji paskelbė žinutę, kad po vakcinacijos ją „šiek tiek pykina“.

Tų pačių metų gruodžio 18 dieną ji atsakė į įrašą apie sustiprinančiąją COVID-19 vakcinos dozę (angl. booster shot), pareiškusi, kad skiepysis Kūčių vakarą.

2022 metų birželio 15 dienos įraše J.Powell prisipažino, kad yra hipochondrikė ir nerimavo dėl galimybės užsikrėsti koronavirusu. Po rašytojos mirties šis įrašas sulaukė daugybės pagiežingų skiepų priešininkų žinučių.

Scanpix ir socialinių tinklų nuotr./Meryl Streep filme „Džiulė ir Džiulija“
Scanpix ir socialinių tinklų nuotr./Meryl Streep filme „Džiulė ir Džiulija“

Sąsajos daugiau nei miglotos

Viešai prieinamoje informacijoje apie rašytojos sveikatą neužsimenama, ar ji buvo paskiepyta atnaujinta dvivalente COVID-19 stiprinamąja vakcinos doze.

J.Powell giminės ir artimieji niekaip nekomentavo internete pasirodžiusių manipuliacijų apie tariamą skiepų sukeltą komplikaciją jos širdžiai – viešų teiginių apie tai, kad jie galėtų sieti nelaimę su vakcinacija, nėra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julie Powell
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julie Powell

Miokardito rizika – reali, tačiau reta

Įraše nutylimas faktas, kad miokardito rizika po COVID-19 vakcinos, nors ir reali, yra nedidelė ir labai reta.

Medicinos žurnalo „JAMA Internal Medicine“ praėjusių metų spalį paskelbto tyrimo duomenys rodo, kad daugiau kaip iš 2,3 mln. tirtų „Kaiser Permanente Southern California“ ligoninės pacientų, vyresnių nei 18-os ir pasiskiepijusių nuo koronaviruso, nustatyta vos 15 miokardito atvejų.

13 iš šių atvejų nustatyta gavus antrąją vakcinos dozę, o du – po pirmosios.

Visi 15 nustatytų miokardito atvejų pasireiškė 20–32 metų vyrams, jų amžiaus vidurkis siekia 25 metus. Nė vienas iš jų anksčiau nesirgo širdies ligomis.

14 pacientų pranešė apie krūtinės skausmą praėjus 1–5 dienoms po vakcinacijos. Visais atvejais simptomai išnyko taikant konservatyvų gydymą.

Tyrimo duomenimis, nė vieno iš vyrų nereikėjo guldyti į intensyviosios terapijos skyrių ar pakartotinai priimti po išrašymo iš ligoninės.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Tokią išvadą padarė ir Izraelio mokslininkai, dar praėjusiais metais paskelbę tyrimą, kuriame, išnagrinėjus daugiau kaip dviejų milijonų gyventojų elektroninius sveikatos įrašus, paaiškėjo, kad 100 tūkst. nuo COVID-19 paskiepytų žmonių tenka 2,7 miokardito atvejai.

Miokardito rizika susirgus koronavirusu pasirodė esanti didesnė ir siekė 11 miokardito atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius