Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 03

Internautai suklaidinti: prezidento Joe Bideno žadėti tankai dar nepasiekė Lenkijos

Socialiniuose tinkluose pasirodę įrašai, kuriuose tariamai matomi per Lenkiją transportuojami tankai, sukėlė kai kurių interneto vartotojų nerimą. Jų įsitikinimu, čia matoma JAV prezidento Joe Bideno pažadėta ginkluotė Ukrainai. Iš tiesų vaizdas užfiksuotas net ne Europoje, o Jungtinėse Valstijose.
„Abrams“ tankas
Tankas „Abrams“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Bideną kaltino dėl karo kurstymo

Neseniai internete ėmė plisti vaizdo įrašai, kuriuose esą matomi Lenkijoje traukiniu transportuojami amerikiečių tankai.

Platformoje „TikTok“ šį vaizdo įrašą peržiūrėjo beveik milijonas žmonių. Greta nurodyta, kad jame matomi JAV lyderio pažadėti tankai: „Karo kurstytojas J.Bidenas sakė, kad šiandien siunčia tankus ukrainiečiams.

Lenkijoje pastebėtas traukinys, vežantis tonas tankų „Abrams“ ir pėstininkų kovos mašinų „Bradley“. Šiame kare mes negalime kovoti. Tačiau J.Bidenas ir toliau skatina agresiją.“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Tankai iš tiesų buvo nufilmuoti ne Lenkijoje
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Tankai iš tiesų buvo nufilmuoti ne Lenkijoje

Ta pačia vaizdo medžiaga pradėjo dalytis ir socialinio tinklo „Twitter“ vartotojai.

Vienas įrašu pasidalijęs asmuo taip pat parašė: „1-osios artilerijos divizijos „Abrams“ ir gelbėjimo mašinos Lenkijoje. Kodėl jų tiesiog neperkėlus į Ukrainą, jei jos jau ten yra? Tada pakeiskite 1-osios artilerijos tankus jų bazėje Teksase. Atrodo, kad dabar būtų lengviau ir greičiau perkelti „Abrams“ į Ukrainą.“

Ši vaizdo medžiaga ėmė plisti po J.Bideno administracijos pranešimo sausio 25 dieną. JAV prezidentas tuomet pažadėjo Ukrainai perduoti 31 modernų tanką M1 „Abrams“. Pareigūnai teigė, kad pristatyti šiuos tankus į Ukrainą užtruks kelis mėnesius.

Nufilmuota visai ne Lenkijoje

Paaiškėjo, kad iš tiesų vaizdas buvo užfiksuotas ne Lenkijoje, o Kanzase.

Tas pats vaizdo įrašas sausio 26 d. buvo paskelbtas britų naujienų agentūros SWNS kanale „Youtube.

VIDEO: Dešimtys tankų gabenami traukiniu Kanzaso valstijoje (JAV)

Jo aprašyme teigiama, kad po J.Bideno pranešimo Kanzase buvo pastebėtas krovininis traukinys, vežantis dešimtis JAV tankų.

Taip pat nurodyta, kad šis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas sausio 24 d. ir jame matoma, kad traukinys su tankais važiuoja maždaug vieną mylią į vakarus nuo Gorhamo, 40-uoju greitkeliu.

Vaizdo įraše užfiksuotą kelią galima rasti ir „Google Street View“. Čia akivaizdžiai matyti, kad tai iš tiesų yra 40-asis greitkelis Kanzase.

Įrašu sausio 24-ąją pasidalijo vienas „Twitter“ vartotojas, nurodydamas, kad veiksmas vyko Kanzase.

Šis asmuo naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad vaizdo įrašas iš tiesų buvo nufilmuotas sausio 24 dieną Kanzase.

Ekrano nuotr. iš „Google Street Views“/40-asis greitkelis Kanzase
Ekrano nuotr. iš „Google Street Views“/40-asis greitkelis Kanzase

Jis paskelbė ir kitą vaizdo įrašą, filmuotą toje pačioje vietoje.

JAV Gynybos departamento atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Garronas J. Garnas agentūrai „Reuters“ teigė, kad vaizdo įraše matomi tankai „nėra susiję su sausio 25 d. prezidento J.Bideno pareiškimu skirti Ukrainai tankus M1“, tačiau negalėjo patikslinti, kada vaizdo įrašas buvo padarytas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius