Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atrastas retas katalogas su Antrojo pasaulinio karo laikų šnipams skirtais išradimais

Atrasta reta Antrojo pasaulinio karo laikų knyga leidžia žvilgtelti į „bondiškus“ britų išradimus. 1942 metų kataloge sudėti aprašymai ir nuotraukos, kaip atrodo slapta įranga – pavyzdžiui, miniatiūriniai kompasai, tilpę į auksinį dantį arba sagą, rašo „The Telegraph“.
Žemėlapis
Žemėlapis / 123rf.com nuotr.

76 puslapių knygoje detaliai aprašoma, kaip prietaisai gaminami ir kur jie gali būti paslepiami. Mažiau nei 100 išradimų intrukcijos buvo atspausdintos ir įduotos JAV žvalgybos pareigūnams, kurie šnipinėjimo srityje atsilikinėjo nuo britų.

Šnipams skirti prietaisai būdavo paslepiami maisto siuntiniuose ir siunčiami į stovyklas bei kalėjimus. Tarp istorikus sužavėjusių išradimų – Vokietijos žemėlapiai, atspausdinti ant šilko (kad nešiugždėtų) ir paslėpti pieštukuose, vinilo plokštelėse ir pypkėse.

Kitas žemėlapis buvo paslėptas ant 54 kortų. Jį pamatyti ir suprasti buvo galima tik atitinkama tvarka išdėliojus visas kortas.

Mažyčiai pjūkleliai metalui pjauti buvo slepiami smiginio lentose, o miniatiūrinės kameros – žiebtuvėliuose. Cigarų dėžutėse buvo įtaisomi nedideli radijo signalų imtuvai.

Ypatingai retą knygą išlaikė viena Londono spausdinimo kompanija. Dabar ją paveldėjęs asmuo katalogą nusprendė parduoti aukcione.

Specialistai tvirtina, kad ši knyga – tikras lobis kolekcionieriams ir istorikams. Vieno jų – Lionelio Williso – teigimu, britai greitai suvokė, kad svarbiausi dalykai mėginant pasprukti iš nelaisvės – tai žemėlapis ir kompasas, todėl ir skyrė ypatingai daug dėmesio jiems.

Manoma, kad iš viso egzistavo mažiau nei 100 šio katalogo egzempliorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius