Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 24

Karo ekspertai: pagrindinės Rusijos puolimo kryptys dar neaiškios, vyksta žvalgyba mūšiu

Karybos ekspertų teigimu, pagrindinės naktį prasidėjusio Rusijos puolimo prieš Ukrainą kryptys, nors ir numanomos, tačiau dar nėra iki galo aiškios. Anot jų, šiuo metu agresorė ieško silpnų vietų, bando sutrikdyti infrastruktūrą ir neleisti lengvai manevruoti Ukrainos gynybinėms pajėgoms, kad šios negalėtų koncentruotis ten, kur puolimas bus stipriausias. Nors greičiausiai pagrindiniai Rusijos tikslai yra Rytų Ukrainoje, tačiau sėkmingos operacijos atveju jie galėtų ir plėstis.
Rusijos puolimo taškai - žemėlapis
Rusijos puolimo taškai - žemėlapis

Klaidinančios operacijos

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertų teigimu, Rusijos pajėgos šiuo metu vykdo plataus masto atakas raketomis ir artilerija, siekdamos kelių tikslų. Pirmasis jų – sutrikdyti infrastruktūrą – tiek karinius, tiek civilinius oro uostus.

„Kad Ukraina negalėtų gauti daugiau paramos iš Vakarų, kad sutrikdytų pačių Ukrainos pajėgų oro veiklą, keltų tam tikrą paniką tarp vietos civilių gyventojų“, – 15min sakė jie.

Anot ekspertų, šiuo metu viešojoje erdvėje yra labai daug klaidingos informacijos, kurią skelbia Rusija, ir tikrieji veiksmai yra maskuojami netikromis ar iš dalies netikromis žinutėmis, absoliutinant pasiekimus.

„Klaidinimo operacijos yra sudedamoji karybos dalis ir jos dabar vyksta plačiu mastu. Tai daroma, kad Ukrainos pajėgos tam tikra prasme būtų sukaustytos ir negalėtų judėti viduje šalies, kad negalėtų susikoncentruoti ten, kur vėliau išaiškės Ukrainos pajėgų silpnosios vietos, o Rusijos pajėgos ten galėtų pulti“, – teigia jie.

VIDEO: Ukrainoje prie bankomatų – dešimtys žmonių, degalinėse driekiasi eilės

Kryptys dar neaiškios

Gynybos analitiko Egidijaus Papečkio teigimu, pagrindinės puolimo kryptys galėtų būti palei Juodosios jūros pakrantę ir Krymą. Taip pat norima praplėsti separatistų kontroliuojamas zonas ir, jo nuomone, užsitikrinti koridorių į Kijevą.

„Galima neabejoti, kad visiškai užimti Ukrainos ir integruoti jos į Rusiją jie nenori. Nebent jeigu ten kažkas labai netikėtai pasisektų“, – teigė jis.

E.Papečkio manymu, Rusijos planą visiškai arba iš dalies atkirsti Kijevą patvirtina tai, kad Baltarusijoje sutelktos pajėgos nuo pat ryto buvo vienos iš aktyviausių ir taip apribojo ukrainiečių judėjimą.

„Ukrainiečiai negali koncentruotis į pietryčius, nes viskas jiems yra į šiaurės vakarus. Rusija labai stipriai išnaudojo Baltarusiją, nuo pat pirmos minutės“, – sakė jis.

„Locked N’ Loaded“ ekspertų manymu, pagrindinės puolimo kryptys turėtų išaiškėti artimiausiomis dienomis, tačiau greičiausiai koncentruotųsi į pietus nuo Charkovo, tam tikra prasme Rusijos pajėgoms „uždarant“ Donbaso regioną.

VIDEO: Ukrainoje numuštas Rusijos lėktuvas

„Tai, ką sakė V.Putinas – kad jie pripažįsta LNR ir DNR kaip jų administracines teritorijas Ukrainos sudėtyje iš principo, turbūt savo tikslą tam tikra prasme ir įvardino – padidinti dabar jau okupuotas teritorijas Rytų Ukrainoje“, – kalbėjo jie.

Sėkmės išnaudojimas

Nuo pat aštuonerius metus jau trunkančio konflikto pradžios Rusija turėjo ambiciją sujungti Krymą su Donecku ir Luhansku, todėl galėtų bandyti to siekti ir šio puolimo metu.

VIDEO: Atmosfera Ukrainoje: Charkovo mieste buvo girdimi sprogimai, drebėjo namų langai

Aišku, viskas priklausytų ir nuo to, su kokiomis pajėgomis rusai susidurs, kiek toli jiems pavyks įžengti ir kokias teritorijas užimti. Jeigu pasiseks, jų bus griebiama kuo daugiau.

„Sėkmės išnaudojimas yra dar vienas principas, kurį žino kiekvienas karys. Jeigu jis gali išnaudoti sėkmę, jis tikrai ją išnaudos“, – sakė „Locked N’ Loaded“.

Ekspertai pažymėjo, kad rusai galėtų bandyti išlaikyti rytinę Ukrainos dalį, nes jau stebimas puolimas ties Mariupoliu ir judėjimas Kryme, o Rusijos kariams judant iš Šiaurės ir Šiaurės Rytų link Kijevo, ukrainiečiai negali į tai nekreipti dėmesio.

Anot jų, Rusijos pajėgos galėtų bandyti įvaryti pleištus į Ukrainos teritoriją, tačiau tai padarius juos reikia sujungti tarpusavyje, nes kitu atveju pats pleištas tampa lengvai pažeidžiamas.

Visos šalies užimti neplanuoja

E.Papečkio nuomone, jeigu Rusijos planas būtų buvęs užimti visą Ukrainą, tai būtų atspindėjusi ir jų pirminė taktika.

„Jeigu toks planas jos būtų buvęs dabar, tai jie mėgintų kiek įmanoma gilesniais smūgiais praeiti toliau, užimti kuo daugiau teritorijos. Bet matome, kad Rusija visiškai nerizikuoja, sausumos puolimas yra labai atsargus“, – sakė analitikas.

Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

„Visos Rusijos pajėgos galėjo iškart pajudėti, išsirinkti kelias kryptis, daryti labai gilią operaciją, gilyn prasiveržti. Matyti, kad jie bando labiau palaužti Ukrainos visuomenę tais bombardavimais ir raketų atakomis“, – pridūrė jis.

„Locked N’ Loaded“ ekspertų manymu, nors Ukraina ir negali aiškiai koncentruoti savo gynybinių pajėgų, nes nežino, kur tiksliai rusai puls, tačiau jie suvokia, ko agresorius galėtų siekti.

„Rytai – Krymas, Mariupolis, teritorija už Dniepro į rytus – yra pakankamai žemai kabantis obuolys. Ukrainiečiai irgi supranta, kad Rusijos Federacija ten gali koncentruoti savo puolimą. Bet tuo pačiu jie negali neginti Kijevo ar kitų teritorijų“, – kalbėjo jie.

Pasak ekspertų, Rusija nuo pat konflikto Ukrainoje pradžios turėjo ambiciją sujungti Krymą su Donecku ir Luhansku, todėl gali pabandyti to ir siekti.

VIDEO: Lietuvio Ukrainoje pro langus užfiksuota judanti karinė technika

Oro viršenybės svarba

Artimiausiu metu turėtų paaiškėti ir tai, kokias atakos ribas turi nusistačiusios Rusijos pajėgos – bataliono kovinėms grupėms ir mažesniems vienetams turėtų būti nustatyta, iki kurios vietos judėti, o kuomet sustoti ir įsitvirtinti – konkrečioje vietoje arba susidūrus su gynybiniais pajėgumais.

„Po tam tikros fazės, jos vis tiek kažkur turės sustoti ir įsitvirtinti – kad papildytų degalų atsargas, pasirūpintų sužeistaisiais, technikos vienetais, atsigautų. Klausimas, kur sustabdys juos ukrainiečiai ir kur Rusijos pajėgos užims gynybą. Tuomet klausimas, ar ukrainiečiai kažkur kontratakuos“, – svarstė ekspertai.

Jų manymu, rusams šiuo metu labai svarbu oro erdvės viršenybė. Tai būtų pirmas žingsnis, nes „valdant žemę, reikia valdyti ir orą“.

„Ukrainos oro gynyba, deja, nėra labai stipri, todėl tai matoma kaip silpnoji gynybos pusė. Modernių priešlėktuvinės gynybos sistemų Ukraina daug neturi“, – sakė jie.

Tokiai nuomonei pritarė ir E.Papečkys.

„Ukrainiečių oro gynyba turi tam tikrų minusų – per nepriklausomybės laikotarpį jie mažai modifikavo oro gynybos infrastruktūrą, kuri buvo sukurta dar sovietmečiu. Visa oro gynybos struktūra buvo nukreipta į Juodosios jūros regioną ir Vakarus, o Rusijos pusė nebuvo pridengta, nes gi ten buvo sava teritorija – Sovietų Sąjunga“, – sakė jis.

„Nepaisant to, vis tiek girdime apie numuštus Rusijos lėktuvus ir matome, kad ji vis tik veikia“, – pridūrė jis.

15min kalbinti ekspertai sutinka, kad tikrieji strateginiai Rusijos tikslai paaiškės artimiausiomis dienomis, tačiau greičiausiai jie bent jau kol kas yra ribotos apimties, priklausomi nuo daugybės aplinkybių, o maksimalus siektinas variantas gali labai stipriai skirtis nuo minimaliausiojo.

Gynybos analitikai pabrėžė, kad situacija yra labai greitai kintanti, o Rusija puikiai moka pritraukti papildomas pajėgas iš šalies gilumos, todėl išvadas daryti dar gerokai per anksti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius