Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estų pulkininkas Aivaras Jaeskis: „Netikintys Rusijos agresija prieš Ukrainą – naudingi idiotai“

Rusija ilgai ruošėsi agresijai prieš Ukrainą. Tam buvo pasitelktas labai platus priemonių spektras: atnaujinta kariuomenė, pajungta žiniasklaida, paruošti specialistai, kurie gali atakuoti žmonių protus. Tačiau Kremliaus informacinė kampanija vis tiek yra pasmerkta, nes dezinformacija ilgainiui netenka kerų. Apie tai penktadienį kalbėjo Estijos pulkininkas Aivaras Jaeskis, kuris yra NATO strateginės komunikacijos kompetencijos centro direktoriaus pavaduotojas.
„Žalieji žmogeliukai“ Slaviansko mieste
Rusijos diversantai Slovjansko mieste. Ši nuotrauka - viena iš psichologinių poveikio priemonių. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nėra jokių abejonių, kad Rusijos pajėgų yra konkrečiose Ukrainos vietovėse. Tie, kas tuo netiki, yra naudingi idiotai. Jie yra naudojami kaip viena iš priemonių daryti įtaką mūsų visuomenėms. Labai gaila, kad naudingi idiotai gyvena šalia mūsų“, – konferencijoje „Pilietinė gynyba hibridiniame kare“ sakė aukštas Estijos karininkas.

Jis pateikė įrodymų, kad naujojo pavyzdžio Rusijos specialiųjų operacijų pajėgos veikė Kryme ir darbuojasi Rytų Ukrainoje.

Pavyzdžiui, įsiverždami į Krymą rusai sugebėjo nuo šarvuotų visureigių „Tigr“ nusukti valstybinius numerius, tačiau nepastebėjo, kad paliko Rusijos kariuomenės ženklus ant numerių laikiklių.

Be to, internete pasklido Rusijos reguliariosios kariuomenės atstovų prisipažinimai, kad jie kariauja Ukrainoje.

„Per pastaruosius metus Rusijos karinės pajėgos išgyveno milžiniškus pokyčius. Anksčiau rusų kareivio įvaizdis buvo maždaug toks: žmogus, susikišęs rankas į kišenes, su cigarete dantyse, netvarkingas. Dar per Gruzijos karą tai buvo prastai aprūpintos, nedrausmingos kariuomenės įvaizdis“, – sakė A.Jaeskis.

Anksčiau rusų kario įvaizdis buvo maždaug toks: žmogus, susikišęs rankas į kišenes, su cigarete dantyse, netvarkingas. Dar per Gruzijos karą tai buvo prastai aprūpintos, nedrausmingos kariuomenės įvaizdis, – sakė A.Jaeskis. 

Dabar situacija yra pasikeitusi.

Naująjį įvaizdį padėjo suformuoti Rusijos žiniasklaida, internetiniai troliai, naudingi idiotai, psichologinės operacijos.

Estijos karininkas sako, kad visa tai buvo ruošiama maždaug aštuonerius metus.

Šios dezinformacijos priemonės lydi Rusijos kampaniją Ukrainoje ir yra labai svarbi karo dalis.

Psichologinės operacijos – ir prieš rusus

A.Jaeskis rodė nuotraukas, kuriose užfiksuoti žuvę žmonės, verkiantys vaikai, kraujuojančios senolės. Tai – Rusijos žiniasklaidos iliustracijos prie straipsnių apie karą Ukrainoje: „Jūs matote verkiančių vaikų nuotraukas. Bet kuriam žmogui kyla normalus noras ginti tą vaiką. Bet tai nėra nuotrauka iš Ukrainos. Tai nuotrauka iš Holivudo filmo.“

Karininkas rodė ir daugiau nuotraukų, kurios darytos ne Ukrainoje, bet, pavyzdžiui, 1995 metais Bosnijoje ir Hercegovinoje. 

„Ši mergaitė žuvo ne Slovjanske, kaip teigiama straipsnyje. Prieš kelerius metus ji žuvo per nelaimingą atsitikimą viename Rusijos kurorte, nukritus balkonui“, – paaiškino A.Jaeskis, rodydamas dar vieną kraupią nuotrauką.

Šita mergaitė žuvo ne Slovjanske, kaip teigiama straipsnyje. Prieš kelerius metus ji žuvo per nelaimingą atsitikimą viename Rusijos kurorte, nukritus balkonui, – paaiškino A.Jaeskis, rodydamas nuotrauką iš rusų žiniasklaidos.

Tai tik keli šūviai iš ilgos psichologinių operacijų apkabos, kurią dabar taško Rusija. Kremlius atakuoja ir savo visuomenę, ir Ukrainą, ir Vakarus. Taip bandoma sukelti  stiprias emocijas ir išjungti kritinį mąstymą, kad būtų pateisintas Maskvos sukeltas karas. 

Putinas panaudojo net savo šunį

A.Jaeskis sakė, kad psichologinės operacijos dabar yra labai svarbi Rusijos karybos dalis, nes tai padeda greitai ir efektyviai pakeisti žmonių nuotaikas, veiksmus ir net požiūrį.

„Jie naudoja ir tiesiogines psichologines operacijas, kurios vykdomos susitikus akis į akį su žmonėmis, – sakė Estijos pulkininkas, rodydamas nuotrauką, kurioje vaikai fotografuojasi su Rusijos specialiųjų operacijų pajėgų kariais, kurie taikiai vadinami „žaliasiais žmogeliukais“. – Pažiūrėkite į šitą nuotrauką. Ar jums atrodo, kad taip mielai ir draugiškai su vaikais gali fotografuotis priešiški kariai?“

Estijos karininkas priminė ir kitą psichologinę operaciją, kuri buvo nukreipta prieš Vokietijos kanclerę Angelą Merkel – 2007 metais, per pirmąjį susitikimą su viešnia iš Berlyno, V.Putinas atsivedė savo kalę Koni. Kremliaus šeimininkas puikiai žinojo, kad Vokietijos vadovė bijo šunų.

„Pasitelkti šunį tam, kad Vokietijos kanclerė svečiuose pas jus jaustųsi nepatogiai, yra tipiško KGB karininko mąstymas. Tai irgi yra psichologinio poveikio priemonė“, – kalbėjo karininkas.

kremlin.ru nuotr./Į pirmąjį susitikimą su A.Merkel, V.Putinas atsivedė savo kalę Koni.
kremlin.ru nuotr./Į pirmąjį susitikimą su A.Merkel, V.Putinas atsivedė savo kalę Koni.

Informacinis karas – kruopščiai apgalvotas

Nagrinėdami Rusijos vykdomą informacinį karą, NATO analitikai išskyrė stipriąsias šitos smegenų plovimo kampanijos vietas.

Visų pirma, tai – tinkamai parinktas laikas. Rusija vykdė ilgalaikį pasirengimą, mokėsi iš savo klaidų Gruzijoje ir kituose karuose, ruošė dirvą, o labai agresyviai žmonių smegenis pradėjo bombarduoti tik tada, kai Ukrainoje kilo Maidano judėjimas ir politinė krizė.

Rusija turi labai aiškią strategiją, o propagandinei kampanijai yra gerai vadovaujama. Tai kitas privalumas, kurį įžvelgia NATO analitikai.

Rusijos informacinis karas turi labai aiškią strategiją, o propagandinei kampanijai yra gerai vadovaujama. Tai kitas rusų privalumas, kurį įžvelgia NATO analitikai. 

Pavyzdžiui, yra sukurta aiški smegenų plovimo struktūra, kuriai priklauso žiniasklaida, socialiniuose tinkluose veikiantys troliai, ideologai, net valstybės remiamos organizacijos. Tokios kaip „Rossotrudničestvo“. 

Dar vienas Kremliaus smegenų skalbėjų privalumas – vadinamoji tėvynainių politika ir labai sėkmingai išnaudojami naudingi idiotai.

Rusijos informacinio karo vadai bando sužadinti nacionalinius jausmus ne tik savo šalies visuomenei, bet ir Baltijos šalių, Balkanų, net Vokietijos ar JAV rusams. Siekiama, kad viso pasaulio rusai ir Rusiją palaikantys žmonės taptų įtakos agentais, kurie, patys to nesuprasdami, užsiimtų savo valstybėse ardomąja veikla.

Todėl daroma išvada, kad  Kremliaus informacinio karo generolai puikiai išmano tikslinę auditoriją. Jie žino, kokiomis idėjomis tiki žmonės, kurie gali tapti naudingais idiotais.

Tarkime, vadinamoji socialinio konservatizmo idėja, kurią savo elektoratui siūlo V.Putinas. Tai yra mąstymo klišių sistema, kurios esmė – visiems, kas kritikuoja Europos Sąjungą ir vakarietiškas vertybes, pasiūlyti alternatyvą. Jeigu nekenčiate gėjų, tai žinote, kad V.Putinas taip pat pasisako prieš seksualines mažumas ir esą palaiko tradicinę šeimą.

Skiepydami savo idėjas, Kremliaus protų inžinieriai pasitelkia atakuojamos valstybės kalbą ir demonstruoja puikų regiono istorijos išmanymą.

Kremliaus protų inžinieriai pasitelkia atakuojamos valstybės kalbą ir demonstruoja puikų regiono istorijos išmanymą. Tarkime, vykdydami informacinį karą Baltijos šalyse, jie puikiai žino mūsų visuomenės mentalitetą, požiūrius, istorinius skaudulius ir tuo stengiasi manipuliuoti. 

Svarbiausias Rusijos informacinio karo privalumas yra totalinė apgaulė, kuri naudojama visur – nuo komentarų po straipsniais internete iki žiniasklaidos pranešimų. Rusai meluoja taip įžūliai ir taip drąsiai, kad sugeba apgauti net pačius geriausius analitikus. 

Tačiau A.Jaeskis atkreipė dėmesį ir į kitką – dezinformacija yra ir didžiausias Rusijos kampanijos minusas.

Rusijos pralaimėjimas – neišvengiamas

„Dezinformavimo kampanijos laikui bėgant tik silpnėja, nes darbai yra svarbesni nei žodžiai. Jeigu tu kalbi vieną, o darai visai ką kitą, tai prarandi žmonių dėmesį ir pasitikėjimą“, – sakė NATO analitikas. Tai gresia ir Kremliaus propagandistams.

Kitas didelis Rusijos pralaimėjimas informacinėje erdvėje – rusų troliai taip ir nesugebėjo užvaldyti socialinių tinklų. NATO karininkas pastebėjo, kad, pavyzdžiui, „Facebook“ Maskva neturi didelio palaikymo ir smarkiai pralaimi ukrainiečiams.

„Tai nereiškia, kad jie nieko nedaro. Jie bando kontroliuoti socialinius tinklus, tačiau nepavyksta“, – sakė A.Jaeskis.

Propagandinis plakatas, skleidžiamas per lietuvišką „Facebook“.
Rusiškas propagandinis plakatas, skleidžiamas per lietuvišką „Facebook“.

Rusijos smegenų skalbėjus silpnina ir tai, kad jie nesugeba deramai įvertinti Vakarų reakcijų, todėl prašauna pro šalį. 

„Kremlius tikėjosi, kad agresyvūs veiksmai sugriaus vienybę Europoje, bet įvyko priešingai. Dabar NATO tapo vieningu kaip niekada, daugiau dėmesio skiriama Ukrainai ir kitoms Rusijos kaimynėms“, – apibendrino pulkininkas A.Jaeskis.

Anot jo, laikui bėgant tiesa paims viršų. Taip būna visuose karuose.

A.Jaeskis kelis kartus priminė, kad NATO analitikai gerai išmano hibridinį karą, turi daugiau resursų, todėl sugebės atlaikyti agresyvios Rusijos mestus iššūkius.

„Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims tiesioginės grėsmės nėra. Mes priklausome pačiam galingiausiam gynybos aljansui per visą žmonijos istoriją. Turėkite tai galvoje“, – baigė savo kalbą NATO analitikas, Estijos pulkininkas A.Jaeskis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius