-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras Linas Linkevičius: reikia įvardinti – paliaubos nėra vykdomos

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius konstatuoja – prorusiški separatistai Rytų Ukrainoje nesilaiko paliaubų sutarties. Pasak ministro, Ukraina turi įvardinti, jog paliaubų nesilaikoma, o iš Vakarų lyderių jis tikisi, jog dar bus sugriežtintos sankcijos Rusijai.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Spręskit patys – pastarąją parą per šimtą apšaudymų, Debalcevės miestas ypatingai nukentėjo, apie 15 karių žuvo, tai kokios čia paliaubos? (...) Dabar svarbu įvardinti, kas vyksta iš tikrųjų – realybės požiūriu manau, kad paliaubos nėra vykdomos“, – pirmadienį televizijos LNK žinioms sakė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, pirmiausia pati Ukraina turi įvardinti esamą situaciją, jis taip pat laukia reakcijos ir iš Vakarų lyderių, dalyvavusių Minsko derybose.

„Pirmiausia turi pasakyti pati Ukraina. Šiaip derėtis su teroristais sudėtinga, visame pasaulyje. Dabar jie kelia papildomas sąlygas, aiškina, kad Debalcevė kaip ir jų teritorija, ten gali šaudyt, taip jie nutarė. Dabar pasigirdo pareiškimų, kad Ukraina turi įsipareigot, kad bus neutrali, rytoj gal dar ką išgirsime. Paliaubos yra labai suprantamas tikslas, nes kai nustoja šaudyti, žūva mažiau žmonių, nes šiaip jie kas dieną žūna. Kad nenorime karo, tai labai suprantamas dalykas, bet reikia įvardinti, kas iš tikrųjų vyksta – paliaubų nesilaikoma“, – kalbėjo ministras.

L.Linkevičius sakė šiuo metu matantis vienintelę išeitį iš situacijos – naujas sankcijas Rusijai. „Aš tikiuosi, kad (Putinas – red.) bus taip spaudžiamas, kaip žadėta. Buvo teigiama iš mūsų kolegų, lyderių, kad jei paliaubos sužlugs, bus papildomos sankcijos. Aš įsivaizduoju, kito kelio nėra“, – pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Tos paliaubos, kaip suprantu, buvo ne tam, kad būtų ieškoma taikaus sprendimo, o tam, kad sustiprintų teroristų pajėgas, - sakė L.Linkevičius.

„Jau tą pačią naktį, po taip vadinamųjų derybų buvo gabenama sunkioji ginkluotė, technika, buvo ruošiamasi tolesniems puolimams. Ir tos paliaubos, kaip suprantu, buvo ne tam, kad būtų ieškoma taikaus sprendimo, o tam, kad sustiprintų teroristų pajėgas. Pirma tai turi pasakyti Ukraina, po to turi pasakyti tie lyderiai, kurie dalyvauja derantys, nes jie yra susitarimo garantai. Aš manau, jie irgi turi pasakyti savo nuomonę, kol kas jos dar negirdėjau“, – kalbėjo L.Linkevičius. Jis taip pat sakė besitikintis, jog su tolesne situacijos eskalacija Vakaruose „labiau atsivers akys“.

Prorusiški separatistai ir Kijevas sutarė dėl ugnies nutraukimo praėjusią ketvirtadienį, po įtempto derybų maratono Minske tarp Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovų. Paliaubos oficialiai įsigaliojo sekmadienį vidurnaktį vietos (ir Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius