Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 21 /14:41

NATO generolas Adrianas Bradshaw: turime pasiruošti galimam karui su Rusija Europoje

Didžiosios Britanijos kariškiai ir politikai šią savaitę jau atvirai įspėja apie Rusijos keliamą karinę grėsmę ne tik Baltijos šalims, bet ir visai Europai. Aukščiausias pareigas NATO užimantis britų kariškis, generolas Adrianas Bradshaw, pareiškė, kad Rusijos ekspansionistinės ambicijos gali netrukus tapti akivaizdžia egzistencine grėsme visai žmonijai. Jis perspėjo, kad NATO turi pasirengti galimam kariniam konfliktui su Rusija Europos valstybių teritorijoje.
NATO generolas Adrianas Bradshaw
NATO generolas Adrianas Bradshaw / euforbih.org nuotr.

Praėjusiais metais NATO karinių pajėgų Europoje vado pavaduotoju paskirtas A.Bradshaw teigia, kad aljansui būtina išvystyti greitojo reagavimo konvencines pajėgas ir kitas galimybes, kuriomis būtų atremiamos Rusijos prievartos ir propagandos pastangos – tokios, kaip Ukrainoje, skelbia „The Guardian“.

NATO pajėgos, A.Bradshaw teigimu, turi būti pasirengusios galimai plataus masto konvencijai atakai, kurią Rusija gali surengti prieš Rytų Europos valstybę, rašo ft.com. Maskva gali mėginti aljansą užklupti nepasiruošusį ir užgrobti dalį suverenios valstybės teritorijos.

Karališkame jungtinių tarnybų institute kalbėdamas generolas sakė, kad nuolatinės konkurencijos su Rusija eroje NATO turi išlaikyti vientisą atgrasymo sistemą rytiniuose aljanso pakraščiuose. Tam reikia ir Europos Sąjungos pagalbos.

A.Bradshaw teigimu, NATO skubiai kuria itin aukštos parengties jungtines pajėgas, kad parodytų Rusijai ar bet kuriai kitai valstybei, kad bet kokia ataka prieš vieną NATO šalį neišvengiamai privestų prie konflikto su visu aljansu.

T. Pakalniškio nuotr./Arvydas Pocius ir Adrianas Bradshaw
T. Pakalniškio nuotr./Arvydas Pocius ir Adrianas Bradshaw

Hibridiniam karui - atsakas visose srityse

NATO generolas Rusijos taktiką apibūdino kaip hibridinę kombinaciją – rusai naudoja greitai reaguojančias konvencines karines pajėgas, taip pat vykdo kitokią tiek karinę, tiek nekarinę ardomąją veiklą.

Yra pavojus, kad Rusija gali manyti, jog ji savo dideles karines pajėgas, kurias gali labai greitai mobilizuoti, ateityje gali panaudoti ne tik įbauginimui, bet ir NATO teritorijos užėmimui.

Jo teigimu, atsaką Rusijai duoti yra sudėtinga dėl jos veiksmų nevienareikšmiškumo. Visų pirma, sunku pačioje pradžioje aiškiai nustatyti, kad prie destabilizacijos prisideda priešiška užsienio valstybė. Antra, yra pavojus, kad Rusija gali manyti, jog ji savo dideles karines pajėgas, kurias gali labai greitai mobilizuoti, ateityje gali panaudoti ne tik įbauginimui, bet ir NATO teritorijos užėmimui. Tuomet grasindama dar labiau eskaluoti konfliktą ji neleistų atkurti teritorijos vientisumo.

Pasak generolo, geriausias atsakas Rusijai – naujos greitojo reagavimo pajėgos, kurios šiuo metu ir kuriamos. Jos neprieštarautų NATO sutartims su Rusija, tačiau Kremliui pasiųstų aiškų signalą, kad rytinių NATO valstybių saugumą užtikrina tarptautinės ir tvirtos pajėgos.

A.Bradshaw pažymėjo, kad NATO planuose – ne tik konvencinės pajėgos, tačiau ir planai duoti atsaką politinei Rusijos agitacijai, kibernetinėms atakoms, priešiškai propagandai ir kt. Jis užsiminė, kad tam reikėtų ES pagalbos – pavyzdžiui, kuriant televizijos kanalą rusų kalba.


Griežčiausia britų generolo kalba Rusijos atžvilgiu pasakyta po to, kai šią savaitę britų naikintuvams teko pakilti virš Kornvalio, kur skrido Rusijos bombonešiai. Didžioji Britanija Vladimiro Putino grėsmę Europai taip pat palygino su „Islamo valstybės“ teroristų. Šią savaitę „The Telegraph“ taip pat pasirodė straipsnis, kuriama svarstoma, kaip britai gintų Baltijos valstybes nuo Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius