-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paramą į Ukrainą nuvežę lietuviai: supratome, kaip arti vyksta karas

„Lietuvą ir Kijevą skiria vos 900 kilometrų. Automobiliu šį atstumą galima įveikti per dieną. Tie, kas mano, kad karas vyksta toli ir Lietuvos nepalies, labai klysta. Dabar ukrainiečiai galvas guldo ne tik dėl savo, bet dėl viso regiono saugumo“, – 15min.lt sakė pirmadienį iš Ukrainos grįžęs iniciatyvinės grupės „SOS Ukrainos kariams“ atstovas Vitalijus Keršis.
Torezo mieste sudegęs automobilis
Torezo mieste sudegęs automobilis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos kariams buvo nugabenta per 300 kilogramų Lietuvoje surinktos paramos. Pašnekovas pasidžiaugė, kad Lietuvoje žmonės nėra abejingi, tačiau optimizmu nespinduliavo. Pasak jo, Ukrainos karinės pajėgos nuskurdintos, kariai savanoriai dažnai uniformas perka už savo pinigus, kraujuojanti šalis laukia skubios karinės paramos iš ES ir NATO.

– Kaip kilo mintis rengti tokią kelionę?

Vežėme karinius batus, uniformas, taktinius prožektorius, kariškus sausus maisto davinius, kojines, šiltus rūbus, medikamentus, metalo detektorių ir kitų daiktų.

– Ukrainiečiai yra mums broliška tauta. Matome, kad dabar šiai šaliai pagalba itin reikalinga. Sprendimus privalo daryti politikai, tačiau prisidėti galime kiekvienas. Jei Rusijos agresijos nesustabdysime Ukrainoje, ateityje turėsime ginklais ginti savo namus.

Kontaktuojame su Ukrainos savanorių karių pajėgomis, su ten veikiančiomis paramos grupėmis. Iš jų sužinome, ko reikia. Visą informaciją skelbiame mūsų grupėje socialiniame tinkle „Facebook“. Stengiamės surinkti kuo daugiau paramos ir ją nugabenti patys arba nusiųsti paštu.

Ukrainos kariai gavo sulaukė paramos
Ukrainos kariai priėmė paramą iš Lietuvos

Kiekviename didesniame mieste turime savo atstovus, kurių kontaktiniai duomenys skelbiami mūsų grupėje. Žmonės siuntinius gali perduoti tiesiogiai jiems. Taip pat gavome siuntinių, kurie atkeliavo paštu. Gavome siuntinių ir iš užsienio.

– Kokią paramą vežėte šį kartą?

Nuvežtu metalo detektoriumi buvo surasti sprogmenys. Galima jau ne perkeltine prasme sakyti, kad lietuvių parama gelbėja ukrainiečių gyvybes.

– Vežėme karinius batus, uniformas, taktinius prožektorius, kariškus sausus maisto davinius, kojines, šiltus rūbus, medikamentus ir kitų daiktų.

Vežėme metalo detektorių, racijų. Žitomire buvome pavakare. Dalis daiktų buvo atiduoti mokymo poligone. Jame ruošiami Ukrainos kariai – nuo snaiperių iki tankistų.

Kita dalis krovinio buvo išgabenta kovojantiems specialiesiems daliniams. Pakeliui namo sulaukėme skambučio iš mus priėmusio žmogaus. Jis padėkojo už paramą ir pasakė, kad nuvežtu metalo detektoriumi buvo surasti sprogmenys. Galima jau ne perkeltine prasme sakyti, kad lietuvių parama gelbėja ukrainiečių gyvybes.

– Kaip šiuo metu atrodo Ukrainos karinės pajėgos?

Vaizdas tikrai graudus. Patys padėjome nešti atvežtus daiktus į karinį sandėlį. Jis pustuštis.

– Su Ukrainos atstovais kontaktuojame pakankamai seniai. Ir ne tik su kariais. Bendraujame su partijos „UDAR“ žmonėmis. Prieš važiuodami gauname informacijos, kur tuo metu parama reikalingiausia ir iš kur ji greičiausiai pasieks karius.

Vaizdas tikrai graudus. Patys padėjome nešti daiktus į karinį sandėlį. Jis pustuštis. Kalbėjausi su poligono viršininko padėjėju. Jaunas vaikinas nutraukė savo mokslus, išėjo akademinių atostogų tam, kad padėtų savo šaliai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Donecko regione
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Donecko regione

Valstybė jam nesugebėjo suteikti net tokių elementarių dalykų kaip naujos uniformos arba karinių batų. Visa tai jis turėjo už savo pinigus įsigyti turguje. Metalo detektoriai, šalmai, neperšaunamos liemenės yra labai reikalingi daiktai.

– Kariaujant reikia ne tik tvarsčių ir rūbų. Lietuviai veža neperšaunamas liemenes, šalmus, kitus karo reikmenis? Ar su tokiu kroviniu lengva pravažiuoti pro sieną?

Karių uniformos nepritaikytos karo sąlygoms. Patys vadai jas vadina skudurais. Ką jau kalbėti apie artėjantį šaltąjį metų laiką. Dalis ukrainiečių ginkluotės yra pasenusi.

– Kirsdami sieną mes jokių problemų neturėjome. Iš anksto kontaktavome ir su Ukrainos ambasada Lietuvoje, ir su žmonėmis Ukrainoje. Važiavome su oficialiais pareigūnų raštais.

Ukrainiečiai laukia Lietuvos vidaus reikalų ministerijos žadėtos paramos – šalmų ir neperšaunamų liemenių. Situacija šalyje yra prasta. Patys karininkai sako, kad Ukrainos kariuomenė buvo naikinama nuo pat pradžių – pinigai buvo išvagiami, kariai skurdinami.

Karių uniformos nepritaikytos karo sąlygoms. Patys vadai jas vadina skudurais. Ką jau kalbėti apie artėjantį šaltąjį metų laiką. Dalis ukrainiečių ginkluotės yra pasenusi.

– Papasakokite, kaip šiuo metu atrodo ta Ukrainos dalis, kurioje karas nevyksta?

– Jaučiamas patriotinis pakilimas ir visuomenės susitelkimas. Vykstantis karas palietė visus. Tiltai, pastatai papuošti Ukrainos vėliava. Nemačiau nei vienos transporto priemonės ukrainietiškais numeriais, kad jos viduje ar ant automobilio nebūtų tautinės atributikos.

Daugiabutis
Daugiabutis

Nežinodamas apie vykstantį karą, toliau nuo fronto linijos jo gali ir nepajausti, bet patys ukrainiečiai neslepia – visų širdys verkia. Sunku atpasakoti, kas darosi viduje, kai gatve sirenų lydimi pravažiuoja kariniai autobusai su naujais vaikinais ir supranti, kur jie keliauja.

Žaidimų aikštelė
Žaidimų aikštelė

Ukrainiečių nuotaikos liūdnos, tačiau visi jaučia pakilimą. Kai paprastas kareivis su suplyšusiais sportbačiais kalba apie tėvynę ir pareigą, aiškiai jauti jo pakilią kovinę dvasią. Žmonės pasiryžę eiti iki galo ir atiduoti savo gyvybes už tėvynę. Kiek teko matyti, gatvėse kalbėtis su kariškiais, niekas net negalvoja apie pasidavimą ar rankų nuleidimą.

Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava

– Ar ukrainiečiai jaučia Lietuvos paramą?

Nuo Kijevo iki Lietuvos yra vos 900 km. Juos įveikti paprasta ne tik mums, bet ir rusiškiems tankams. Nereikia turėti iliuzijų – karas vyksta kaimynystėje.

– Taip. Už ją ukrainiečiai be galo dėkingi. Nuvežėme kiek daugiau nei 300 kg. Tai nėra labai daug, tačiau visi supranta, kad tai yra paprastų žmonių nupirkti daiktai. Kiekvienas jų svarbus. Neabejoju, kad jaučiama ir politinė parama, tačiau reikėtų ir konkretesnių žingsnių.

Visa mūsų kelionė truko keturias paras, iš kurių dvi praleidome Ukrainoje. Iš viso nuvažiavome 2,6 tūkst. kilometrų.  Atstumai yra juokingi. Nuo Kijevo iki Lietuvos yra vos 900 km. Juos įveikti paprasta ne tik mums, bet ir rusiškiems tankams. Nereikia turėti iliuzijų – karas vyksta kaimynystėje.

Iniciatyvinės grupės atstovai
Iniciatyvinės grupės atstovai

Dabar ukrainiečiai kariauja dėl viso regiono saugumo. Jeigu NATO ir ES vadovai nepriims skubių sprendimų padėti Ukrainai, Rusijos invazija tęsis toliau. Tankų kelyje Lenkija ir Baltijos valstybės.

– Ši kelionė nebus paskutinė?

– Paramą renkame ir toliau. Planuojame kitą kelionę, nes išvežėme ne visą paramą – jie tiesiog netilpo į lengvąjį automobilį. Mūsų grupės bendradarbiauja su grupe „Padėk Ukrainos kariams“. Tai Lietuvos kariuomenės steigėjai. Jau turime paramos dviems mikroautobusams ir ją nuvešime. Situacija Ukrainoje komplikuojasi ir paramos reikės vis daugiau. Dalis mūsų paramos ir dabar išskrido su „Spartan“ lėktuvu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius