-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edwardas Lucasas: kūjis ir pjautuvas turėtų būti ne mažiau atgrasus negu svastika

Terminas „pavergtosios tautos“ žadina prisiminimus apie Šaltąjį karą, bet trečiąją liepos savaitę jis nusipurto dulkes ir vėl žengia į politinį kalendorių. 1959 metais JAV Kongresas priėmė jaudinamą rezoliuciją, atkreipiančią dėmesį į Kremliaus įvykdytą „Lenkijos, Vengrijos, Lietuvos, Ukrainos, Čekoslovakijos, Latvijos, Estijos, Baltosios Rusios (Baltarusijos), Rumunijos, Rytų Vokietijos, Bulgarijos, žemyninės Kinijos, Armėnijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Šiaurės Korėjos, Albanijos, Idel Uralo, Tibeto, Kazokijos (dabartinių pietinių Rusijos sričių), Turkestano, Šiaurės Vietnamo ir kitų“ šalių pavergimą. Tą deklaraciją paskelbus prezidentui, nuo to laiko kasmet minima Pavergtųjų tautų savaitė.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ši koncepcija turi savo ribas. Tautų apsisprendimas nebūtinai atneša laisvę, teisingumą ir orumą (nors blogio imperija subyrėjo, daugelis tautų, kurios buvo jos valdomos 1991 metais, dabar tebegyvena nelaisvose visuomenėse). Galų gale, demos (valstybės visuomenės) gerovė yra svarbiau negu ethnos (kurios nors tautos) teisės. Šis sąrašas yra nepilnas: Rusija turi gerą pagrindą teigti esanti pirmoji komunistinės nelaisvės kalinė ir didžiausia jos auka.

Rusija turi gerą pagrindą teigti esanti pirmoji komunistinės nelaisvės kalinė ir didžiausia jos auka.

Vis dėlto ši savaitė tebėra naudinga paskata susimąstyti ir veikti. Ukraina yra ardoma mūsų akivaizdoje. Krymo totoriai – tik vienas iš pavyzdžių, kai pavergtoji tauta buvo išvaduota, bet vėliau vėl buvo įkalinta.

Nors blogio imperija jau mirusi, Vakaruose sovietinė nostalgija tebėra stebinančiai gaji. Vėliausia jai pasidavusia tapo „Campari“ (Italijos alkoholinių gėrimų bendrovė).

Jos kalendoriaus liepos mėnesio puslapyje įdėta sovietinės kosminės programos nuotrauka (kaip įžvalgiai pastebėjo tinklalapis „Victims of Communism“). Iš tikrųjų totalitarinės imperijos nėra elegantiškų, viliojamų atvaizdų šaltinis. Jos yra milijonų žmonių kapinės. Kūjis ir pjautuvas turėtų būti ne mažiau atgrasus negu svastika.

Uigūrų („Turkestano“ JAV rezoliucijoje) ir tibetiečių vargai nusipelnė ypatingo dėmesio. Kinija reikalauja deportuoti uigūrus pabėgėlius. Kai kurios šalys, tokios kaip Tailandas, bailiai paklūsta.

Tvyrant pasipiktinimui dėl gerbiamo tibetiečio vienuolio Tenzino Deleko Rimpoche mįslingos mirties kalėjime ir jo skuboto bei barbariško kremavimo, įvykdyto jo tėvynės okupantų, pasigedau buvusių pavergtųjų šalių lyderių tvirtų pareiškimų. Juk dar visai neseniai šios šalys pačios patyrė kančias, kurios dabar sukeliamos Tibetui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius