Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Liepa Želnienė: Žvilgsnis į R.Karbauskio ir S.Skvernelio valstiečius iš vidaus

Šeštadienį Prienuose vykęs valdančiosios ir šiuo metu populiariausios, nors anaiptol ne gausiausios Lietuvos partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – suvažiavimas dar ilgai bus analizuojamas ir komentuojamas. Šiame tekste – šviežiausi įspūdžiai mačius renginį savo akimis, o ne ekranuose.
Liepa Želnienė
Liepa Želnienė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Prieš pradedant reikia pasakyti, kad LVŽS lyderiai ir jų patarėjai yra kiek kitokie, nei iki šiol esame pratę matyti. Jie labai greitai sugeba padalinti pasaulį į juoda ir balta. Nėra ko slėpti: 15min LVŽS pasaulio dalybose šiuo metu yra juodojoje pusėje, nes nevengia kritikos ir neina į pilkosios zonos susitarimus. Tad, kaip sakė vienas vieno lyderio patarėjas, buvau „įkėlusi koją į priešo teritoriją“. Tik tiek, kad man LVŽS visai ne priešas.

Per savo darbo metus esu apsilankiusi kone visų politinių partijų suvažiavimuose, todėl turiu su kuo lyginti. Tai štai, rašysiu punktais, kad būtų lengviau skaityt tiems, kam įdomu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimas Prienuose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimas Prienuose

1. Geriau, nei tikėjausi. Pakankamai daug jaunimo, kontingentas tikrai ne pačių „apačių“, su kuriomis bando tapatintis LVŽS ar jos kandidatas į prezidentus premjeras Saulius Skvernelis. Su į skandalą patekusio tuomečio prezidento Rolando Pakso judėjimu anuomet viskas buvo aiškiau.

Kita vertus, labai jau jautėsi, kad LVŽS suvažiavimo dalyviai atvyko ne reikalų spręsti, diskutuoti, aiškintis, o atlikti darbo, kurio rezultatai buvo aiškūs dar neišvažiavus iš namų. Atrodė, tarsi visi laukia, kada greičiau galės važiuoti namo, nes labai preciziškai skaičiavo pasisakančių minutes, ypač T.Tomilino, kuris atvirai, drąsiai ir argumentuotai oponavo partijos vadovui.

2. Regis, LVŽS ilgainiui gali virsti ne vieno asmens partija. Ir tai rodo ne tik T.Tomilino ar M.Puidoko bei kelių skyrių pirmininkų drąsa abejoti vado sprendimais, bet ir tai, kad nepersistengęs agituoti partinis Seimo pirmininkas V.Pranckietis surinko 103 balsus prieš 461 partijos visuotinai palaikomo nepartinio premjero S.Skvernelio. Gal būtent dėl to partijos pirmininkas R.Karbauskis taip neįprastai partijos pirmininkui reikalavo nepriimti į partiją naujų narių. Bijo, kad ateis nesuvaldomų? Tų, kuriems „aš“ – t.y. savo įsitikinimai – bus svarbiau už „mes“ ir „tarnystę“? Toks pavojus, manau, visai realus.

Ypač, jei V.Pranckietis, T.Tomilinas ir kiti partijos senbuviai, kuriuos partijos pirmininkas dėl nepaklusnumo nori patraukti į užribį, nesustos ir, įgavę drąsos, pabandys būti labiau išgirsti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis

3. Klaida. Net nekalbėsiu apie bizūną, kurį R.Karbauskiui, linkėdamas sutramdyti nepaklusniuosius kolegas, dovanojo „tvarkietis“ V.Kamblevičius. O R.Karbauskis šią dovaną priėmė ir perdavė partinės etikos sargui dorai nesurezgęs minties, kaip nuo jos atsiriboti. Nenusileisiu iki dovanotojo ir dovaną priėmusių supratimo apie pasaulį.

Mano galva, blogiausias dalykas, įvykęs per suvažiavimą, tas, kad R.Karbauskis agitavo prieš V.Pranckietį. Tai buvo žema. Kaip spardyti gulintį draugą, kuriam prieš tai pats pakišai koją

Mano galva, blogiausias dalykas, įvykęs per suvažiavimą, tas, kad R.Karbauskis agitavo prieš V.Pranckietį. Tai buvo žema. Kaip spardyti gulintį draugą, kuriam prieš tai pats pakišai koją. Jei jau vaidinama demokratija, tai būkit mieli, iki galo. Nejaugi netikėta, kad S.Skvernelis ir be to laimės į vienus vartus?

Tai kam to reikėjo? S.Skvernelis laimėjo, o R.Karbauskis atstūmė ilgametį artimą bendražygį ir įgijo dar vieną asmeniškai įžeistą oponentą. Ir ne bet kokį, bet Seimo pirmininką, kuris pažeminamas jau ne pirmą kartą – prisiminkite R.Karbauskio pasiūlymą V.Pranckiečiui eit lauk, jei jam gėda, per A.Tapino mitingą prie Seimo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimas Prienuose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimas Prienuose

4. Konservatoriai. Trečiojo kelio partija norėjusi būti (prisiminkim gąsdinimus koalicija tarp TS-LKD ir LSDP prieš Seimo rinkimus, jei žmonės nebalsuos už valstiečius) LVŽS dabar visiškai perėmė socbebrų tradiciją dėl visko visada kaltinti opoziciją.

Varymo nei daugiau, nei mažiau negu pas pačius konservatorius ant „valstiečių“. Supriešinimas, žinoma, veikia, bet ką daryti tiems, kas dar prisimena, kad buvo žadėta dirbti dėl Lietuvos ir formuoti „plačią vaivorykštę“, pagaliau būti kitokiems – skaidresniems, kultūringesniems ir t.t.?

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Ką daryti, jei dar meni, kaip R.Karbauskis brokijo dabar valstybės gelbėtojais vadinamus visus „socdarbiečiais“ virtusius senuosius socialdemokratus ir nerado jiems nė taburetės Vyriausybės užstalėj? O tuo pačiu S.Skvernelis lošė krepšinį su G.Palucku ir paskutinio šanso koalicinių pusryčių pats kvietė G.Landsbergį?

5. Keisti balsavimai. Na, jau buvau atpratusi nuo balsavimų plojimais. Ypač dėl partijos įstatų be jokio paaiškinimo, kas keičiama. Neskaičiuoti ir balsavusiųjų „už“ balsai, kai prieš 99. Tai vadinta R.Karbauskio mėgstamu terminu „absoliuti dauguma pritaria“. Įdomu, kokie skaičiai tokiais atvejais atsiras dokumentuose, teikiamuose Teisingumo ministerijai?

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimas Prienuose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimas Prienuose

6. Žiniasklaida. Dar vienas įprastas priešas, minėtas ir R.Karbauskio, ir S.Skvernelio kalbose, bet jau gana nearšiai. Nedrįso premjerkandidatas šįkart ryškiai dalinti į savus ir svetimus – ne Rusnė, nebuvo ir spec. pakvietimų.

7. Vaikai. Šaltoj prezidentūroj, sako, krykštaus, o suvažiavime tai nebuvo nė vieno.

Ir pabaigai, žinoma, žurnalistams padengto stalo nuotrauka. O pamenat, kad per rinkimų naktis dešrą S.Skverneliui teko valgyti paslapčia virtuvėj, o viešai – jokios mėsos? Atskirtis sumažėjo. Jei ne Lietuvoje, tai tarp dviejų LVŽS galvų, tikrai.

Liepa Želnienė nuotrauka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius