Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tomas Balžekas: „Interneto higiena“: metas nusistatyti elgesio internete normas

Rankas plauname su muilu. Dantis valome dantų pasta. Plaukus šukomis šukuojame. Kai kalbame su žmonėmis, neslepiame savo veido po kauke. O kaip elgiamės internete?
Tomas Balžekas
Tomas Balžekas / 15min nuotr.

Jeigu realiame gyvenime paisome higienos, etikos ir elgesio normų, kodėl to vis dar nedarome internete? Gal jau metas tai pakeisti? Šiandien 15min pradeda „Interneto higienos“ judėjimą. Stabtelėkite ir išgirskite mūsų idėjas.

Pirmasis žingsnis – šiandien 15min visiškai atsisako anoniminių komentarų. Nuo šiol visos diskusijos tarp 15min skaitytojų bendruomenės vyks tik užsiregistravus savo tikruoju vardu.

Tikime, kad tikra ir sveika diskusija vyksta, kai kalbame be kaukės, kai rodome savo tikrąjį aš ir giname savo tikrąją nuomonę. Taip jau senokai bendraujame socialiniuose tinkluose. Tokių – tikrų ir atvirų – diskusijų nuo šiol laukiame ir savo portale.

Nesupraskite klaidingai: mes nenorime jūsų riboti ar cenzūruoti: juokaukite, stebėkitės, klauskite, reikškite savo emocijas ir nuomones. Kritikuokite – įskaitant ir mus, jei manysite, kad klystame. Tik būkite drąsūs ir atviri – darykite tai savo vardu.

Tikime, kad tikra ir sveika diskusija vyksta, kai kalbame be kaukės, kai rodome savo tikrąjį aš ir giname savo tikrąją nuomonę.

15min bendruomenės koordinatorė Diana nuo šiol bus jūsų pagalbininkė. Ji su jumis bendraus, atsakys, patars ar pabars. Ir užtikrins, kad mūsų portalas būtų kultūringa ir saugi erdvė visiems.

Ir tai – ne viskas. Pradėdami „Interneto higienos“ judėjimą, raginame spręsti ir kitas elgesio internete problemas. Atsisakyti netaisyklingos gramatikos, nelietuviškų raidžių savo socialinių tinklų paskyrose, žinutėse ar komentaruose. „Švepla“ kalba – prasta kalba. Tad kviečiame ją, taisyklingą lietuvių kalbą, mylėti ir ginti. Ir ne tik per Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, kurią minėsime šios savaitės pabaigoje.

O gal jau reikėtų pagyti ir nuo dalijimosi viruso, kai draugus socialiniuose tinkluose užtvindome savo pusryčių, šuniukų ar sakurų nuotraukomis? Dalintis gera, tik ar visuomet susimąstome, kurią informaciją skelbti viešai, o kurią – pasilikti tik sau?

O kaip dėl #, kurias socialiniuose tinkluose naudojame – kartais taikliai, subtiliai, o kartais juokingai gausiai ir kvailai?

Gal pabandykime viso to pertekliaus atsisakyti ir gyventi internete laikydamiesi esminių higienos normų?

Keiskimės kartu ir kurkime gražaus, kultūringo, protingo bendravimo normas drauge.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tomas Balžekas: Maksimalistai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius