Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 09 /2018 06 29

15min primena: kokie Seimo nariai anksčiau buvo sučiupti neblaivūs ir kaip susiklostė jų likimai?

Penktadienį įtarimų neblaivumu Seime sulaukęs Gediminas Kirkilas – ne pirmasis Seimo narys, patekęs į tokią situaciją. Seimo narių pasiteisinimai kartais būdavo labai originalūs – vieni sako gėrę gudobelių antpilą, kiti neblaivūs vairavo, nes yra prietaringi.
Egidijus Vareikis Vilniaus oro uoste
Egidijus Vareikis Vilniaus oro uoste / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Portalas 15min primena apie atvejus, kuomet Seimo nariai buvo neblaivūs sulaikomi anksčiau ir kaip susiklostė jų likimai.

Linas Balsys

Garsiausiai šioje Seimo kadencijoje nuskambėjusi neblaivaus seimūno istorija – Lino Balsio, dabar priklausančio socialdemokratų frakcijai. 2017 m. lapkričio 9 d. jis, tuomet dar mišrios Seimo narių grupės narys, į alkotesterį Seime pripūtė net 1,82 promilės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Balsys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Balsys

L.Balsys į žurnalistų atsineštą alkotesterį pūsti sutiko savo noru. Išvydęs prietaiso parodymus, politikas gynėsi vartojęs ne alkoholį, o tik vaistus, sakė, kad galbūt prietaisas yra sugedęs. Netrukus jis savo automobiliu paliko Seimą: Seimo darbuotojai, įtardami, kad galbūt L.Balsys vairuoja neblaivus, pranešė policijai.

Policija L.Balsio automobilio nesustabdė. L.Balsys vėliau per kitą Seimo narį Bronislovą Matelį pareigūnams perdavė esąs namuose, bet su atvykusiais policininkais kalbėtis atsisakė. Parlamentaras pareikalavo, kad pareigūnai pasitrauktų nuo jo namų, nes jis esą jokio nusikaltimo nepadarė. Policininkai pasitraukė, nes neturėjo teisinio pagrindo veržtis į Seimo nario namus.

L.Balsys po to mėnesį nesirodė Seime: jo žmona pranešė, kad jis gydosi nuo ligos, bet nuo kokios -neatskleidė. Buvo pradėtas tyrimas dėl L.Balsio vairavimo esant neblaiviam, bet vėliau buvo nutrauktas, nesurinkus pakankamai įrodymų.

Grįžęs į Seimą L.Balsys prisiminti lapkričio 9 d. įvykių nenorėjo. Sklindančių kalbų, kad yra priklausomas nuo alkoholio, pats Seimo narys niekada nepripažino. Jam jungiantis prie socialdemokratų, partijos pirmininkas Gintautas Paluckas jam žadėjo, jei reikės, ištiesti pagalbos ranką.

Egidijus Vareikis

Ankstesnių kadencijų Seime problemų dėl alkoholio turėjo tuometinis konservatorius, šioje kadencijoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijai priklausantis Egidijus Vareikis.

2008 m. E.Vareikį likus vos porai savaičių iki Seimo rinkimų neblaivų prie vairo buvo pagavusi policija. Seimo nariui papūtus į alkoholio tikrintuvą šis rodė 1,37 promilės.

Tuomet politikas išplatino pareiškimą, kuriame teigia, kad traukiasi iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų sąrašo. Vis dėlto tai padaryti jau buvo per vėlu: Iki Seimo rinkimų buvo likę vos 17 dienų, o kandidatus išbraukti galima likus 25 dienoms. Su TS-LKD sąrašu patekęs į Seimą, po rinkimų E.Vareikis iš sąrašo trauktis jau nebenorėjo.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Egidijus Vareikis Vilniaus oro uoste
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Egidijus Vareikis Vilniaus oro uoste

2013 m. politikas vėl keliskart įsipainiojo į incidentus, susijusius su alkoholio vartojimu. Jis neblaivus namuose pakėlė ranką prieš žmoną, be to, žurnalistų buvo užkluptas girtas Vilniaus oro uoste. Ten Seimo narys laukė skrydžio į tarnybinę komandiruotę. Nors tuometinė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovybė ragino E.Vareikį trauktis iš Seimo, jis atsisakė.

Po gydymosi nuo alkoholizmo politikas tikina įveikęs ligą ir gyvenantis blaivų gyvenimą. 2016 m. E.Vareikis sustabdė narystę TS-LKD partijoje ir daugiamandatėje apygardoje buvo išrinktas į Seimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašu.

Dabar savo ligą jau įveikęs ir blaiviai gyvenantis E.Vareikis sako, kad, ko gero, L.Balsys šiuo metu savo ligos nepripažįsta ir yra neigimo stadijoje. Tokioje, kai atrodo, jog visi tave puola, o pats savo silpnybę vis dar neigi.

„Aš tikrai šiandien jokios diagnozės nesakau. Man reikia asmeniškai su juo pasikalbėti. Panašu, kad jis yra būtent tokioje stadijoje, kai jau paneigti labai sunku, bet vis dar nepasiryžti pasakyti, kad jau reikia gydytis. Bet, kai tą pirmą žingsnį žengi, paskui jau nieko“, – sakė E.Vareikis.

Vis dėlto E.Vareikis su L.Balsiu sako galėsiantis pasikalbėti tik tada, kai jis bus blaivus. Ir geriausia, blaivus bent savaitę. Tuomet, pasak E.Vareikio, kolegos L.Balsio labai lauksiantis ir tikrai ištiesiantis jam pagalbos ranką, jei tik jis to norės.

Pasak jo, nenuostabu, kad L.Balsys, nors jau trečiadienį pasirodė informacija apie galimas jo problemas dėl alkoholio, ketvirtadienį vėl Seime galimai pasirodė neblaivus.

„Matote, kaip tik yra taip, kad, kai informacija išlenda, dar labiau... iš nevilties, iš skausmo... Manęs tas nenustebino. Nenustebino ir kad sėdo prie vairo“, – teigė E.Vareikis.

Gintautas Mikolaitis

2008 m. žurnalistų dėmesį patraukė po Seimą, įtariama, neblaivus vaikščiojęs socialdemokratas Gintautas Mikolaitis. Tuometiniam premjerui Gediminui Kirkilui skaitant metinį pranešimą, parlamentaras blaškėsi po Seimo rūmus, atrodė, kad jis sunkiai orientuojasi erdvėje, nuo jo sklido alkoholio kvapas.

Seimo narys išvyko į ligoninę tikrintis girtumo, bet galiausiai tai padaryti atsisakė. Kitą dieną tikino, esą jis nebuvo girtas, alkoholį vartojo tik išvakarėse, o tą dieną, kai sukėlė įtarimų, vartojo tik vaistus.

Tai – ne vienintelis incidentas, siejamas su šiuo politiku. 2006 m. kovą G.Mikolaičio vairuojamas automobilis sukėlė avariją, o politikas iš įvykio vietos pabėgo. Tuomet įtarta, kad jis galėjo būti neblaivus. Politikas buvo nubaustas 3 tūkst. litų bauda.

Prieš 2008 m. Seimo rinkimus politikas buvo išbrauktas iš LSDP kandidatų sąrašo ir nesėkmingai bandė pats patekti į Seimą. Bet vėliau socialdemokratai jam nuodėmes atleido, jis grįžo į partiją ir 2012 m. rinkėjų vėl buvo išrinktas į Seimą. Seimo nariu jis buvo iki 2016 m.

LSDP nuotr./Gintautas Mikolaitis
LSDP nuotr./Gintautas Mikolaitis

Vincas Babilius

2012 m. Seimo narys, liberalcentristas Vincas Babilius sukėlė avariją ir pabėgo iš įvykio vietos. Pasak liudininkų, iš karto po avarijos Seimo narys atrodė neblaivus, svirduliavo, ragino susitarti ir siūlė 25 tūkst. litų kyšį. Kitą dieną Seimo posėdyje jis nepasirodė.

V.Babilius gavo 3,5 tūkst. litų baudą ir ketveriems metams neteko teisės vairuoti. Girtas vairavęs jis neprisipažino, tikino tą vakarą tiesiog jautęsis blogai. Vėliau V.Babilius nuosprendį skundė, bet skundas buvo atmestas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vincas Babilius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vincas Babilius

Į Seimą 2012 m. rinkimuose nepateko nei pats V.Babilius, nei Liberalų ir centro sąjunga, kurios narys jis buvo.

Rokas Žilinskas

2008 m. Į Seimą išrinktas R.Žilinskas vėliau pripažino, kad ilgai turėjo problemų dėl alkoholio, ir atvirai kalbėjo apie savo kovą su alkoholizmu. Dar iki tapdamas Seimo nariu, jis už vairavimą esant neblaiviam buvo netekęs vairuotojo pažymėjimo, taip pat įsivėlęs į konfliktą su policija.

2011 m. portalas lrytas.lt paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigta, neblaivus R.Žilinskas veda Seimo Energetikos komisijos posėdį. Krikščionių partija, kurios nariu tuomet buvo Rokas Žilinskas, už „nusižengimus etikai ir Seimo nario vardo kompromitavimą“ pašalino jį iš partijos. R.Žilinskas tada teigė, kad gandai apie jo neblaivumą – tik pretekstas jį pašalinti dėl išsiskiriančio požiūrio į tam tikrus klausimus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Roku Žilinsku
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Roku Žilinsku

Po kurio laiko R.Žilinskas buvo priimtas į TS-LKD frakciją, o 2012 m. su šios partijos sąrašu išrinktas į Seimą.

Vėliau R.Žilinskas pripažino, kad serga alkoholizmu, ir tvirtino nebevartojantis alkoholio. Jis dažnai apie savo kovą su potraukiu alkoholiui pasakodavo televizijoje, yra spaudoje paskelbęs ne vieną straipsnį apie alkoholizmą ir jo prevenciją.

2016 m. R.Žilinskas buvo dar kartą perrinktas į Seimą, o 2017 m. pradžioje po sunkios ligos mirė ligoninėje.

Arvydas Vidžiūnas

2009 m. rugsėjį prie vairo neblaivus sulaikytas buvo konservatorius Arvydas Vidžiūnas (0,83 promilės alkoholio). Tuomet politikas teisinosi buvęs priverstas pūsti į alkoholio tikrintuvą praėjus mažiau nei 15 minučių po to, kai baigė gerti antrąją taurę vyno.

Teismas, atsižvelgdamas į liudininko parodymus, kad A.Vidžiūnas neatrodė neblaivus, padarė išvadą, kad nuo A.Vidžiūno alkoholio vartojimo iki patikrinimo alkoholio matuokliu galėjo nepraeiti 15 minučių, todėl yra pakankamas pagrindas abejoti alkoholio matuoklio parodymų objektyvumu, ir A.Vidžiūną išteisino.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Vidžiūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Vidžiūnas

Kolegų atsiprašęs A.Vidžiūnas politinės atsakomybės taip pat nesulaukė – liko konservatorių nariu. 2012 m. jis buvo perrinktas į Seimą, tačiau 2016 m. rinkimai jau nebuvo sėkmingi – liko už sąrašo ribos.

Vilma Martinkaitienė

Nuotr. iš www.vrk.lt/Vilma Martinkaitienė
Nuotr. iš www.vrk.lt/Vilma Martinkaitienė

2005 m. neblaivi Palangoje sulaikyta „darbietė“ Vilma Martinkaitienė tada nuo pareigūnų nuslėpė, kad yra Seimo narė: sakėsi esanti bedarbė. Jai nustatytas lengvas girtumo laipsnis – 0,78 promilės alkoholio.

Už tokį elgesį Seimo narė buvo įspėta Seimo etikos ir procedūrų komisijos, bet mandatą išsaugojo. Visgi 2008 m. į Seimą perrinkta nebuvo.

Juozas Palionis

2006 m. Vilniuje vairuojantis neblaivus per policijos reidą sulaikytas socialdemokratas Juozas Palionis. Jo kraujyje rasta daugiau nei pusantros promilės alkoholio. J.Palionis po įvykio viešai atsiprašė Seime, tačiau iš parlamento nesitraukė.

2008 m. J.Palionis vienmandatėje apygardoje buvo perrinktas į Seimą. 2011 m. jis tragiškai žuvo autoavarijoje, jo vairuojamam automobiliui susidūrus su sunkvežimiu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozas Palionis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozas Palionis

Vladimiras Orechovas

2008 m. vasarį neblaivus prie vairo buvo sulaikytas tuometinis Pilietinės demokratijos partijos atstovas Vladimiras Orechovas, jo kraujyje rasta 2 promilės alkoholio.

Pasak delfi.lt, tuomet teisme V.Orechovas dėl savo situacijos kaltino prietarus: jis aiškino šventęs draugo gimtadienį ir norėjęs tik greitai perstatyti automobilį, nes sužinojo, kad jis stovi toje pačioje vietoje, kur anksčiau buvo rastas nužudyto „Mažeikių naftos“ generalinio direktoriaus Gedemino Kiesaus automobilis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vladimiras Orechovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vladimiras Orechovas

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas už vairavimą neblaiviam Seimo nariui skyrė 2,5 tūkst. litų baudą bei devyniems mėnesiams atėmė vairuotojo pažymėjimą.

Pilietinės demokratijos partijai merdint, parlamentaras perbėgo į Socialdemokratų partiją ir su ja dalyvavo 2008 m. Seimo rinkimuose. Tiesa, išrinktas nebuvo.

Vincė Vaidevutė Margevičienė

2013 m. gegužę Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkės pavaduotojos Vincės Vaidevutės Margevičienės vairuojamą „Mitsubishi“ Kaišiadorių rajone sustabdė patruliai. Patikrinus jos blaivumą, alkoholio tikrintuvas užfiksavo 0,61 promilės.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vincė Vaidevutė Margevičienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vincė Vaidevutė Margevičienė

Politikė tuomet teisinosi, kad prieš tai gėrė širdį stiprinančių lašų – gudobelių antpilo, kurio sudėtyje yra alkoholio. Bet teismas jos pasiteisinimu nepatikėjo ir skyrė 1 tūkst litų baudą. Taip pat ji metams prarado teisę sėstis prie vairo.

2016 m. V.V.Margevičienė vėl siekė patekti į Seimą su TS-LKD. Vis dėlto dar kartą į Seimą išrinkta parlamentarė nebuvo.

Bronius Bradauskas

2014 m. Seimo TS-LKD frakcijos narys Kęstutis Masiulis pareiškė, esą socialdemokratas Bronius Bradauskas darbe pasirodė galimai neblaivus ir nesutiko pasitikrinti alkotesteriu. Negana to, konservatorius tvirtino, esą B.Bradauskas jam siūlė „į snukį“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas

B.Bradauskas savo ruožtu tvirtino alkoholinių gėrimų nevartoję ir kaltino politinius oponentus provokacijomis.

Kęstutis Skamarakas

Nuotr. iš „Wikipedia“/Kęstutis Skamarakas
Nuotr. iš „Wikipedia“/Kęstutis Skamarakas

Alkoholis Seime liejosi ir tolimai 2002 metais. Tuomet triukšmas kilo dėl to, kad socialliberalas Kęstutis Skamarakas, švęsdamas savo 50 metų jubiliejų, tiesiog posėdžių salėje savo kolegoms ir žurnalistams pilstė brendį.

Nepaisant šio akibrokšto K.Skamarako politinė karjera nesužlugo. Jis Seime išbuvo visą kadenciją, o palikęs parlamentą buvo išrinktas ir Raseinių meru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius