-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 05

D.Jauniškis 15min studijoje: „Aplinka veikti Rusijos žvalgybai Lietuvoje yra atšiauri“

Antradienį Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) paskelbė naują grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą. Jį 15min studijoje aptarėme su VSD direktoriumi Dariumi Jauniškiu ir AOTD vadovu plk. Remigijumi Baltrėnu.
15min studijoje – Darius Jauniškis ir Remigijus Baltrėnas
15min studijoje – Remigijus Baltrėnas ir Darius Jauniškis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Su nauju VSD ir AOTD grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimu kviečiame susipažinti čia.

Dokumente teigiama, kad didžiausia grėsme išlieka Rusija, tačiau verbuoti Lietuvos piliečius ėmėsi ir Kinija.

Ypač Kiniją domina technologijas išmanantys asmenys, kuriems neretai siūlomos nemokamos studijos su prievole atitidirbti Kinijoje.

„Kinija ieško pramonės šalų, sektorių, kuriuose ji galėtų atlikti savo veiksmus nusavindama intelektualinę nuosavybę“, – teigė R.Baltrėnas.

Anot jo, Kinijos veikla pastebima ne pirmus metus, tačiau tik pernai ji įgavo tokius mastus, kad tapo įtraukta į viešą grėsmių vertinimą.

Nepastebima, kad Kinija ir Rusija žvalgybos srityje artimai bendradarbiautų.

Būtent Rusija kol kas išlieka pastovia ir pagrindine grėsme Lietuvai.

Lietuva Rusijos žvalgybai – atšiauri šalis

Pasak D.Jauniškio, kadangi aplinka veikti Rusijos žvalgybai yra atšiauri, tai ieškoma naujų metodų, dažniau pasitelkiamos technologijos, verbuojama iš užsienio šalių.

Paklausus, kokiose šalyse pavojus būti verbuojamiems Lietuvos piliečiams didžiausias, D.Jauniškis nurodė Rusiją ir Baltarusiją.

Vis dėlto budriems jis pataria būti visada.

„Globaliam pasaulyje rizikos yra visur. Gali būti ta pati Turkija, Austrija, Prancūzija, JAV – Rusijos žvalgybos tinklas yra labai platus“, – vardino VSD vadovas.

„Tiesiog reikia būti atsargiems , būti blaiviems“, – pataria D.Jauniškis. Anot jo, ypač suklusti turėtų buvę karininkai.

Jis atsisakė įvardinti, kiek buvusių Sovietų Sąjungos kareivių buvo bandoma užverbuoti, kad tokia tendencija atspindėta grėsmių vertinime.

„Tai yra pakankamas skaičius žmonių“, – teigė VSD vadovas.

D.Jauniškis tikino, kad Lietuvoje daugėja žmonių, kurie supranta grėsmes, yra atsparūs propagandai, o jai paveiki tik maža dalis visuomenės.

VSD taip pat akcentavo, kad net žinomai propagandą skelbiančių tinklalapių negalima uždaryti, nes Lietuva – demokratinė valstybė ir žmonės gali turėti bet kokias pažiūras. Tai nebūtinai reiškia, kad asmuo dirba ne Lietuvai.

VIDEO: 15min studijoje – grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas

Grėsmių vertinime teigiama, kad Rusija stiprina savo karinį pasirengimą, kad būtų pasirengusi kovos veiksmus pradėti 24–48 val. po įsakymo.

Pasak R.Baltrėno, Kaliningrade pernai atsirado dešimtys tankų, bendra parengtis stiprėja. Taip pat išaugo gebėjimai į įsakymą reaguoti greičiau.

„Tačiau visuma aplinkybių (...) žymiai mažina tikimybę, kad Rusijos politinė vadovybė ryžtųsi žingsniui pradėti puolamuosius veiksmus Lietuvoje“, – teigė R.Baltrėnas patvirtindamas, kad atgrasymas veikia.

Ekonomine grėsme vertinime vadinamos užsienio šalių investicijos į Lietuvos finansų sektorių. D.Jauniškis neslepia, kad šiame kontekste užsimenama ir apie „Revolut“.

„Yra niuansų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį“, – pripažino jis.

Grėsmė rinkimams potenciali, bet ne faktas

Didelė išlieka kibernetinių atakų ir propagandos grėsmė, neatmetama, kad pavojus tik padidės rinkimų ciklui artėjant.

D.Jauniškis patvirtino, kad faktų, jog bus kišimąsi į rinkimus nėra, tai yra potenciali grėsmė. Pasak jo, Rusija daugiau dėmesio kreipia į savivaldybių rinkimus, siekia, kad diaspora telktųsi, taip pat siekia, kad į Europos Parlamentą būtų išrinkta kuo daugiau euroskeptikų.

Klausiamas, ar rūpinamasi VRK informacinių sistemų saugumu, kad nebūtų įsilaužiama ir, pavyzdžiui, paskelbiami klaidingi duomenys, R.Baltrėnas tikino, kad Rusija turi pajėgumų vykdyti įsilaužimus, tai rodo ir pasaulinė praktika. Taip pat faktas, kad Rusiją rinkimai Lietuvoje domina.

„Ar norės įtakot, ar darys įsiskverbimus, pažiūrėsime, tačiau visos priemonės yra metamos tam, kad rinkimai įvyktų be trečiųjų šalių įsiskverbimo“, – teigė AOTD vadovas.

D.Jauniškis pridūrė, kad bet kokiu atveju, jei įsilaužimas įvyktų, apie jį būtų nedelsiant pranešta ir reaguojama.

Terorizmo grėsmė Lietuvoje išlieka maža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius