-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 06 /2018 09 07

Vilniaus meras R.Šimašius pradinukų tėvams: mokėti už visos dienos mokyklą nereikia niekam

Prasidėjo nauji mokslo metai, o juos lydi senos ir naujos problemos. Vilniaus savivaldybė pažadėjo, kad šiemet tėvams nekainuos pradinukų vadinamosios prailgintos dienos grupės. Tačiau ne visur jas lankyti galima nuo rugsėjo pradžios, tad tėvai klausia, kur jiems teks dėti vaikus po pamokų. Apie tai ir ne tik penktadienį studijoje kalbamės su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi.
Vilniaus meras Remigijus Šimašius
Vilniaus meras Remigijus Šimašius / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Nemokamos prailgintos dienos grupės nudžiugino ne vieną Vilniaus pradinukų tėvą. Tačiau mokslo metų pradžios šventėse išgirsta žinia, kad ne vienoje Vilniaus mokykloje jos veiks tik nuo rugsėjo 17-osios, sukėlė sumaištį – kur reikės padėti vaikus šitas dvi savaites, kai, tarkim, pirmokams pamokos baigiasi apie vidurdienį.

Mintis – prieš dvejus metus

Vilniaus meras R.Šimašius tikina, kad mintis apie tokią nemokamą paslaugą sostinės tėvams kilo jau prieš dvejus metus. Nes tėvams, ypač mamoms, tai yra iššūkis – kaip pasiimti vaikus vidurdienį iš mokyklos, kai darbo diena vos įpusėjo. O ir eismo sąlygos mieste pablogėja dėl tokio nuolatinio važinėjimo.

„Kai kurios mokyklos organizuodavo gana brangius tokius popamokinius užimtumus, žinau, kad kai kur ir 100 eurų reikėdavo mokėti už mėnesį, tikrai mokytojai prisidurdavo gana nemažai. Bet ne visi galėdavo susimokėti, nelabai gera dinamika susikurdavo klasėje, kai vieni gali mokėti, kiti ne. Todėl priėmėme sprendimą tą padaryti“, – apie nemokamą pradinukams visos dienos mokyklos idėją kalbėjo meras.

R.Šimašius pripažino, kad ne visos mokyklos suspėjo pasiruošti ir prailgintos dienos grupes turėti jau nuo mokslo metų pradžios, tačiau užtikrino – finansavimas joms skirtas nuo rugsėjo 1 dienos, ne nuo rugsėjo 17 d., kai tokios grupės privalės būti jau visose mokyklose.

VIDEO: Vilniaus meras R.Šimašius: visos dienos mokykla yra nemokama

Iš tėvų negali reikalauti

„Visas tas laikas nuo rugsėjo 1 d., kiekvieną dieną iki 18 val., apmokamas. Pinigai yra paskirti nuo rugsėjo 1 dienos, nieko papildomai mokėti nereikės, – sakė meras, klausiamas apie sklindančius gandus, jog mokyklos vis dėlto prašo tėvų sumokėti papildomai. – Nebent vienintelis dalykas, jeigu norima kelti kokybę, vaikas ne tik saugiai būtų, darytų namų darbus, žaistų, sportuotų, nes tai yra tai, kas užtikrinama. Bet jeigu tėvai nori kokio nors būrelio, galima kaip būrelius organizuoti.“

R.Šimašius įspėjo tėvus – mokyklos negali reikalauti, kad jie mokėtų papildomai. Čia esą tokia pati situacija, kaip su buvusiomis rinkliavomis tualetiniam popieriui ar ugdymo priemonėms.

Visas tas laikas nuo rugsėjo 1 d., kiekvieną dieną iki 18 val., apmokamas. Pinigai yra paskirti nuo rugsėjo 1 dienos, nieko papildomai mokėti nereikės, – sakė R.Šimašius.

Meras sutinka, kad galbūt ir ne visų mokyklų vadovai tinkamai informavo tėvus apie tai, jog pirmosios dvi savaitės bus pereinamasis laikotarpis ir gali kilti šiokių tokių nesklandumų.

„Šiandien galiu pasakyti, kad jau apie pusė tėvų gali tuo naudotis, nors tik pirma savaitė baigiasi. Tikiuosi, ir kitų mokyklų vadovams pavyks tai sutvarkyti per numatytas dvi savaites. Savivaldybė nustatė tvarkas, paskyrė pinigus, paliko daug lankstumo ir laisvės mokykloms, kaip tai padaryti. Mokyklų vadovų iššūkis yra, kaip tai sudėlioti, surasti patalpas, dirbančius žmones, kas yra didžiausias iššūkis“, – kalbėjo R.Šimašius.

Pusė etato – 350–450 eurų

Vilniuje iš viso yra 25 tūkst. pradinukų, daugeliui tėvų aktualu, kad vaikas pabūtų mokykloje ilgiau.

Pedagogams ši naujovė kelia nemažai abejonių. Kaip 15min parašė viena mokytoja, mokytojai yra informuoti, jog gaus 250 eurų į rankas už pusę etato dirbdami su 24 vaikais kiekvieną dieną po 3,5 val.–5 val. Ji siūlo paskaičiuoti: 250 eurus padalinti iš 20-ies dienų, išeina po 12,50 euro už 4 valandas, vadinasi, apie 3 eurai už valandą su 24 vaikais (vienas vaikas – 12,5 cento). „Orus atlyginimas prestižinei profesijai“, – ironizuoja ji.

Meras skaičiuoja kiek kitaip. Jo teigimu, už pusę etato kiekvienas mokytojas į rankas gaus apie 350–450 eurų, priklausomai nuo mokytojo kvalifikacijos. Kaip mokyklos organizuos procesą, esą jau pačios įstaigos reikalas – galbūt iš pradžių vaikai liks su ta pačia mokytoja, paskui eis į lauką ar sporto salę, vėliau dalis tėvų pasiima vaikus. Todėl ir atlygis gali skirtis.

„Džiaugiuosi, kad miestas išbrido iš tų bėdų, kai prieš kelerius metus iš viso nieko negalėjo apmokėti, nes buvo praskolintas, bankrutavęs. Tai ambicingas projektas, vis dėlto apie 6 mln. eurų per metus yra rimta“, – kalbėjo R.Šimašius.

Po dviejų metų meras žada ir naujų mokyklų – Pilaitėje, Bajoruose, Balsiuose, taip pat priestatą prie Gabijos gimnazijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius