-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 03

Vilniaus pradinukų tėvams – sunki užduotis: ką dvi savaites veiks vaikai po pamokų

Mokslo metai prasidėjo, bet pirmoji diena daliai Vilniaus pradinukų tėvų nebuvo pati maloniausia dėl išgirstos žinios, kad prailgintos dienos grupių kol kas mokyklose nebus. Sostinės savivaldybė prieš mėnesį paskelbė, kad tai finansuos, o ir dabar ramina, kad laukti dviejų savaičių nereikės. Vis dėlto dalis mokyklų tėvus informavo į prailgintos dienos grupes priimsiančios nuo rugsėjo 17 dienos.
Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje
Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Grupės tik nuo rugsėjo 17 d.

Vilnietis Linas rugsėjo 3-ąją su 15min pasidalijo klausimu, kaip reikės pasirūpinti vos į mokyklą pradėjusiu eiti pirmoku, kai prailgintos dienos grupės atsiras tik po dviejų savaičių.

„Mūsų vaikas pirmokas Vilniuje. Atėję į mokyklą sužinojome, kad prailginta grupė vaikams bus tik nuo rugsėjo 17 dienos. Pamokos baigiasi pirmokams 10.35 val. Kur dėti vaiką, jei Lietuvos įstatymai draudžia jį iki 12 metų palikti vieną?“ – teigė Linas, kurio vaikas pradėjo lankyti A.Kulviečio pradinę mokyklą.

Tokią naujieną išgirdo pirmadienio rytą ir kitų Vilniaus mokyklų pradinukų tėvai. Kaip kalbėjo mokslo metų pradžios šventėje Pilaitės M.Mažvydo progimnazijos direktorius Eugenijus Manelis, didžiausia šių metų naujiena yra ta, kad pradės veikti visos dienos mokykla, kurią finansuos Vilniaus savivaldybė. „Ji tikrai veiks nuo rugsėjo 17 dienos“, – pabrėžė direktorius.

Apie tai kalbėta ir pradinėje mokykloje „Dainorėliai“.

Savivaldybė ramina

Apie visos dienos mokyklą pradinukams meras Remigijus Šimašius kalbėjo tradiciniame susitikime su mokyklų vadovais, įvykusiame rugpjūčio 31 d.: „Tai yra daroma tam, kad šeimos galėtų gauti tokią paslaugą, kurios nusipelno, kad galėtų suderinti šeimyninį gyvenimą ir darbinę karjerą, neturėtų iššūkių, kurių gali išvengti.“

Tačiau artimiausias dvi savaites daliai šeimų teks pačioms ieškoti būdų, kas rūpinsis jų vaiku, kol tėvai baigs darbus. Tad pirmokus, kuriems pamokos baigiasi dar iki vidurdienio, gali tekti ir į darbovietes vestis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo šventė Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo šventė Vilniuje

Vis dėlto Vilniaus savivaldybė ramina, kad „mokyklos suskubo naujoves įsivesti jau nuo pirmųjų mokslo metų dienų: nuo rytojaus (rugsėjo 4-osios) didesnėje dalyje mokyklų startuoja „visos dienos mokykla“, kai mažieji pradinukai pasibaigus pamokoms galės saugiai pasilikti mokykloje ir savivaldybė finansuos vaikų popamokines veiklas, organizuojamas jai priklausiančiose mokyklose“.

Anot savivaldybės, dauguma mokyklų šiuo metu renka informaciją apie tokių veiklų poreikį – tėvų prašymų laukiama iki rugsėjo 5 d. ir visos dienos mokyklą organizuoja kiekviena savarankiškai.

„Palaipsniui, iki rugsėjo 17 d., jau visos sostinės mokyklos bus susiorganizavusios pradinukų grupes visos dienos mokyklai. Sostinės savivaldybė šventiniame mokyklų vadovų pasitarime rekomendavo mokyklų vadovams procesus organizuoti taip, kad visos dienos mokykla pradėtų veikti kuo greičiau ir nuo pirmųjų rugsėjo dienų tėvams netektų sukti galvos dėl vaikų užimtumo ir saugumo po pamokų.

Keliose sostinės mokyklose, tokiose kaip Šeškinės pradinė mokykla bei dar keliose, visos dienos mokykla veikia jau nuo pirmos mokslų savaitės“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybė.

Planuojama, kad visos dienos mokykla veiks pirmadieniais − ketvirtadieniais nuo grupės mokinio pamokų pabaigos iki 18 val., penktadieniais ir prieššventinėmis dienomis − nuo grupės mokinio pamokų pabaigos iki 17 val.

Darbuotojų trūksta

Likus kelioms dienoms iki rugsėjo 1-osios R.Šimašius 15min sakė, kad mokyklos yra pačios atsakingos, kaip tą visos dienos mokyklos veiklą organizuoti. Bet kaip vienas iš modelių galėtų būti, kad iš karto po pamokų visi vaikai dar lieka kartu kabinete, paskui klasės jungiamos, geru oru einama į lauką, sporto salę, vieni renkasi ramią skaityklą, kiti žaidimų zoną ir t.t.

„Turbūt didžiausias iššūkis yra pedagogų, žmonių suradimas. Visame mieste tai yra apie 500 etatų. Esame padarę preliminarią apžvalgą, daugiau nei trečdalis tėvų pagal verslo liudijimus mokėdavo mokytojams pirkdami tą paslaugą, vadinasi, ir mokytojų tam būdavo. Tai darau prielaidą, kad maždaug 150 pedagogų tai bus tik formos pasikeitimas, jie gaus normalų atlyginimą. O dar daugiau nei 300 mokytojų ar nebūtinai pedagogų reikės surasti“, – sakė R.Šimašius.

Savivaldybė yra numačiusi, kad kas mėnesį šis papildomas finansavimas miestui kainuos apie 600 tūkst. eurų.

Šiemet 126 bendrojo ugdymo įstaigose visame Vilniuje iš viso mokysis net 64 137 mokinių, iš jų 6145 pirmokai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius