Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 30

2009 metų Tolerancijos žmogumi tapo Tomas Venclova (video)

Šeštadienį Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje, paskelbtas praėjusių metų Tolerancijos žmogus. Juo tapo poetas, eseistas ir vertėjas Tomas Venclova.
Tomas Venslova
Tomas Venslova / R.Mikalčiūtės nuotr.
Temos: 1 Tomas Venclova

„Sugiharos fondo – Diplomatai už gyvybę“ kasmet rengiama nominacija skiriama asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Šiemet Tolerancijos žmogumi pretendavo tapti trys kandidatai. Tai – Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto narys ekspertas Dainius Pūras, apžvalgininkas, interneto portalo bernardinai.lt redaktorius Andrius Navickas bei poetas, eseistas ir vertėjas T.Venclova. Komisijos nuomone, būtent jis buvo verčiausias Tolerancijos žmogaus titulo. Jam atiteko ir skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtas atminimo medalis.

„Šis žmogus net ir man asmeniškai yra autoritetas. Jis visą gyvenimą buvo pavyzdžiu visiems, sekusiems humanizmo ir tolerancijos principais“, – neslėpė ceremoniją vedęs europarlamentaras prof. Leonidas Donskis. Tačiau Tolerancijos žmogumi T.Venslova pripažintas dėl pastarųjų metų įvykių: ne vienerius metus bendradarbiavęs su vienu kultūros leidiniu T.Venslova pernai pasitraukė iš jo redkolegijos ir nutraukė bet kokį bendradarbiavimą, nes nepritarė, kad leidinyje būtų publikuojami antisemitizmą skatinantys tekstai. „Tikėjausi, kad po tokio mano žingsnio tame žurnale kils diskusija. Bet ji neįvyko“, – pasakojo 2009-ųjų Tolerancijos žmogumi tapęs rašytojas.

Metų Tolerancijos žmogaus nominacija yra kasmetinė. Pirmąjį, 2001-ųjų, Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų sausio mėnesį gavo Tomas Šernas. Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei bei žurnalistui Mykolui Drungai.

Tarp metų Tolerancijos žmogaus titulo nominantų buvo daugelis visuomenėje žinomų žmonių, aktyviai reiškiančių savo vertybinę ir pilietinę poziciją: rašytoja Jurga Ivanauskaitė, žurnalistai Romas Sakadolskis ir Aras Lukšas, dvasininkai Julius Sasnauskas ir Vaclovas Aliulis, mokytoja Snieguolė Matonienė, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris, teisininkas Dainius Žalimas, politikos apžvalgininkas ir komentatorius Kęstutis Girnius ir kt.

VIDEO: T.Venclova apie tolerancijos žmogų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius