Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 07 /14:34

„Aušroją“ turtingiausiu paramos fondu pavertė trijų milijonierių aukos

Daugiausia gyventojų pajamų mokesčio (GPM) praėjusiais metais sutraukė paramos ir labdaros fondas „Aušroja“. Apie tokį fondą daugelis anksčiau nėra apskritai girdėjęs, o jo vadovė Nijolė Vaškevičienė 15min atsisakė paaiškinti, kaip niekur negirdėtai įstaigai pavyko sutraukti daugiau lėšų, nei Lietuvos kariuomenei ar visuotinai žinomiems paramos fondams „Maisto bankas“ ar „Bėdų turgus“.
Namas, kuriame registruotas fondas „Aušroja“
Namas, kuriame registruotas fondas „Aušroja“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip 15min patikslino VMI atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė, 2 proc. GPM minėtam fondui pervedė 3 asmenys.

Mokesčių inspekcijai kilo abejonių

„Norime pažymėti, jog parama minėtai organizacijai dar nėra pervesta. Mokesčių administratorius prieš priimant sprendimą dėl paramos pervedimo sieks įvertinti iškilusias abejones dėl istorijoje minimos labdaros ir paramos fondo veiklos.

Svarbu įsitikinti, jog anksčiau gana neženklių paramos sumų sulaukęs fondas, šiais metais „šovęs“ į daugiausiai paramos sulaukusiųjų 10-tuko viršų, yra realiai veikiantis, jo veikla atitinka Labdaros ir paramos įstatyme įvardintus tikslus, o gauta parama naudojama pagal paskirtį“, – 15min teigė R.Asadauskaitė.

Kas šie aukotojai – pagal įstatymus VMI neturi teisės paviešinti ir net atskleisti pačiam auką gavusiam fondui.

Apytiksliai skaičiuojant, norint paaukoti tokius pinigus, vienam aukotojui reikėjo per metus uždirbti maždaug 43,3 mln. eurų.

Perspjovė kariuomenę, „Mamų uniją“ ir „Bėdų turgų“

Pirmadienį Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paskelbė, kad pradėjo mokesčių mokėtojų paskirtos GPM dalies dalybas: 532 tūkst. gyventojų nuo pernai sumokėto gyventojų pajamų mokesčio paramai paskyrė 17 mln. eurų.

Daugiausia gyventojų paramos šiemet bus pervesta labdaros ir paramos fondui „Aušroja“ – daugiau nei 390 tūkst. eurų. Šis fondas aukomis pralenkė net visiems gerai žinomą „Mamų uniją“, gavusią 207 tūkst. eurų bei visiems gerai pažįstamą „Bėdų turgų“, kuriam gyventojai paaukojo 167 tūkst. eurų.

VMI apskaičiavus 2015-aisiais gyventojų skirtus GPM, fondo „Aušroja“ pavadinimas apskritai nefigūravo.

Tais metais gyventojai daugiausia aukojo Lietuvos kariuomenei, tačiau suma nebuvo tokia įspūdinga, kokios sulaukė fondas „Aušroja“ – 201 tūkst. eurų. „Mamų unija“ ir „Bėdų turgus“ buvo antroje ir trečioje vietoje pagal gyventojų skirtas aukas.

Tokių pinigų nesapnavo

Kas šis ligšiol mažai kam girdėtas paramos ir labdaros fondas?

Pasidomėjus plačiau darosi aišku, kad apie tokius pinigus, kurie jam VMI bus pervesti šiemet, „Aušroja“ nėra sapnavusi nuo fondo įkūrimo 2013 metais gruodžio mėnesį.

„Registrų centro“ duomenimis, vienintelė fondo steigėja ir dalininkė bei jo direktorė yra vilnietė Nijolė Vaškevičienė.

Fondas veikia sostinės Žvėryno rajone, S.Moniuškos gatvėje. Internete galima rasti, kad tuo pačiu adresu yra registruota bendrovė „Teisrodis“, kurios vadovė – ta pati N.Vaškevičienė.

Fondas „Aušroja“ ligšiol nėra gavęs tokių didelių pinigų, normalu, kad ir fondo skirta parama per pastaruosius porą metų nebuvo didelė.

Pernai fondo gauta parama sudarė vos 736 eurus, o sąskaitos likutis – 19,5 tūkst. eurų.

„Registrų centro“ duomenimis, pernai fondo gauta parama sudarė vos 736 eurus, o sąskaitos likutis – 19,5 tūkst. eurų.

Per visus metus „Aušroja“ parėmė vieną įstaigą – VšĮ „Projektų valdymo ir mokymo centras“, kuriam pervedė 13,6 tūkst. eurų.

2015-aisiais fondas gavo daugiau paramos, nei pernai – 18,2 tūkst. eurų, o paaukojo – 8,4 tūkst. eurų: 6 tūkst. eurų buvo pervesta Sudotos kaimo bendruomenei, 2,4 tūkst. eurų – Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubui „Šaltinis“.

15min fotografas antradienį apsilankė S.Moniuškos gatvėje, kur ne tik registruotas minėtasis fondas – įkuriant fondą jame registruota ir direktorės gyvenamoji vieta.

Ant niekuo iš aplinkinių pastatų neišsiskiriančio namo – jokios iškabos, apsilankymo metu jame nieko nebuvo.

N.Vaškevičienė: aš jums nieko negaliu pasakyti dabar

15min telefonu susisiekus su N.Vaškevičiene, ši susierzino.

„Aš ne Lietuvoj ir ne Lietuvoj jau esu ne pirma savaitė. Todėl aš nieko negaliu atsakyti jums“, – pareiškė ji.

Paklausta, ar ji gali nežinoti, kiek GPM pervesta fondui, N.Vaškevičienė pati klausė, iš kur ji galėjo žinoti sumą.

„Klausimas keistas. Kiek perves mokesčių inspekcija, iš kur gali žinoti? (...) Klausykit, aš sakau, kad aš ne Lietuvoj šiuo metu. Suprantat? Ir aš jau seniai ne Lietuvoj ir nieko aš negaliu pakomentuot“, – į kalbas nesileido fondo įkūrėja.

15min pastebėjus, kad ji yra fondo direktorė, ji įširdo: „Atsiprašau, ar jūs negirdit? Nu tai kas, kad fondo direktorė. Aš jums nieko negaliu pasakyt dabar.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius