Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 02 25

750 g kūdikį Airijoje pagimdžiusi lietuvė ją prižiūrėjusią gydytoją ketina paduoti į teismą

Pasiklausius Airijoje gyvenančios Mildos istorijos, norisi pasižadėti daugiau niekada piktu žodžiu neminėti Lietuvos medikų. 25-tą nėštumo savaitę 750 g sveriantį kūdikį pagimdžiusi moteris teigia, kad dėl ją prižiūrėjusios gydytojos kaltės sūnus dabar turi kovoti dėl savo gyvybės, ir ketina paduoti medikę į teismą.
Neišnešiotas naujagimis
Neišnešiotas naujagimis / Violetos Simonavičienės nuotr.

Moteris atėjo su tekančiais vandenimis, o gydytoja tik skyrė vaistų

Milda su vyru ir trejų metų dukrele Airijoje gyvena jau dvejus metus. Šeima čia dirba, moka mokesčius ir planuoja ateitį. Antras nėštumas taip pat buvo planuotas – vaikas nėra „netyčiukas“.

„Iš pradžių apie du nėštumo mėnesius viskas buvo lyg ir gerai, tačiau trečią mėnesį prasidėjo smarkūs nugaros skausmai. Gydytojos, pas kurią buvau užsiregistravusi nėštumo stebėjimui, paprašiau biuletenio. Gydytoja atrodė maloni. Paaiškinau jai, kad dirbu fabrike sunkų darbą. Pakuojame grybus. Kadangi dirbu prie linijos, tenka kilnoti 10-15 kg sveriančią plėvelę. Visos ceche dirbančios nėščiosios iki nėštumo galo gauna biuletenį. Gydytojai be problemų jį išrašo. To paties tikėjausi ir aš, tačiau mano gydytoja pasakė negalinti man duoti biuletenio, tik išrašė kažkokių vaistų nuo skausmo.

Paaiškinau, kad dirbu fabrike sunkų darbą, tenka kilnoti 10-15 kg sveriančią plėvelę. Gydytoja pasakė negalinti man duoti biuletenio, tik išrašė kažkokių vaistų nuo skausmo.

Vaistai nepadėjo, todėl dar kartą pas ją atėjau prašydama biuletenio, nes nepajėgiau dirbti. Tačiau gydytoja ir vėl atsisakė duoti biuletenį.

Man nieko kita neliko, kaip dirbti toliau, kol galiausiai penkto nėštumo mėnesio pabaigoje nepradėjo lašėti vaisiaus vandenys. Iš pradžių ne daug, bet vis gausėjo.

Kai susivokiau, kad tai gali būti rimta, pasirodžiau gydytojai, tačiau ši mane nuramino, esą nieko baisaus, kažkokia infekcija, ir išrašė antibiotikų. Vaistus pradėjau gerti penktadienį, tačiau savijauta kasdien blogėjo. Sekmadienį dar atidirbau, bet naktį jau prasikamavau su stipriais skausmais pilvo apačioje“, – pasakojo pašnekovė.

Iš ryto ji paskambino gydytojai, o ši pasakė, kad priims tik rytoj. Tuomet, nieko nelaukusi, Milda sėdo į taksi ir nuvyko į kitame mieste esančią ligoninę.

Tuo metu moteris net neįtarė, kad jos vaikelis jau beldžiasi į šį pasaulį. Dar buvo gerokai per anksti – 25-ta nėštumo savaitė. Kavano miesto ligoninės medikai, apžiūrėję pacientę, iškart suprato, kad prasidėjo gimdymas. Jie neslėpė – situacija rimta, bet darys viską, kad kūdikį išgelbėtų.

123 RF.com nuotr./Gyvenimas inkubatoriuje
123 RF.com nuotr./Gyvenimas inkubatoriuje

Patys medikai pataria šeimai kreiptis į teismą

Berniukas gimė gyvas, sverdamas 750 g. Priežiūrai jis perkeltas į Dublino ligoninę, kur turės praleisti apie 3 mėnesius. Mama kartu su vaiku šioje ligoninėje neguldoma, o miestas, kuriame gyvena šeima, nutolęs nuo Dublino maždaug 300 km. Nepaisant to, Milda aplankyti sūnaus važiuoja kas antrą dieną. Vienos kelionės kaina – 90 eurų, todėl jos vyrui tenka plėšytis, kad šiuos pinigus uždirbtų.

„Gimdymą priėmę daktarai patys buvo šoke. Jie sakė, kad tai mažiausias gimęs kūdikis jų ligoninėje, ir prisipažino nesitikėję, kad viskas bus gerai. Dabar jį prižiūri geriausi medikai ir tikisi geriausio. Vaikas stiprus, turėtų išsikapstyti. Jis gimė pats kvėpuodamas, tik ne iki galo išsivysčiusi oda, todėl per ją organizmas netenka daug skysčių. Papildyti juos tenka lašinant. Pagrindinė problema šiuo metu – kraujavimas vienoje galvytės pusėje, bet gera žinia, kad jis nesiplečia.

„Gydytojai teigia, kad greičiausiai infekciją sukėlė ir priešlaikinį gimdymą paskatino vaistai, kuriuos buvo išrašiusi gydytoja. Jie nustebę, kad ji tokia neatsakinga, taip pat stebisi, kaip ji galėjo nesuprasti, kad bėga vaisiaus vandenys. Gydytoja turėjo iškart nukreipti į ligoninę, užuot skyrusi antibiotikus.

Šiuo metu meldžiamės ir darome viską, kad vaikelis išgyventų, kad nesiplėstų kraujavimas galvytėje. Tačiau tikrai neketiname palikti gydytojos nenubaustos, nes dėl jos kaltės mano sūnus turi kovoti dėl savo gyvybės. Tokius medikus reikia pamokyti. Gimdymą priėmę gydytojai taip pat patarė prisiteisti moralinę žalą“, – teigė Milda.

Ko tikėtis prasidėjus priešlaikiniam gimdymui

Kaip pasakojo Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos Klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė, priešlaikinio gimdymo dažnis pasaulyje – nuo 5 iki 10 proc. Jis gali nutikti dėl daugybės labai skirtingų priežasčių.

Jeigu kalbame apie 22-24-tą savaites, daugeliu atvejų kūdikiai neišgyvena. Jei kūdikis gimsta 25-28 savaičių, rezultatai jau geresni.

„Galima teigti, kad daug patologijų vadinama vienu pavadinimu, nes viskas baigiasi prieš laiką gimusiu naujagimiu. Viena pagrindinių priežasčių yra infekcija, kuri gali net ir neturėti ryškių klinikinių simptomų, pavyzdžiui, karščiavimo ir pan. Taip pat esant labai didelei bakterijų sankaupai makštyje, susidaro aktyvios medžiagos, kurios paveikia vaisiaus dangalus, ir jie gali prieš laiką plyšti.

Priešlaikinio gimdymo baigtis labai priklauso nuo nėštumo užsibaigimo laiko. Jeigu kalbame apie 22-24-tą savaites, daugeliu atvejų kūdikiai neišgyvena. Jei kūdikis gimsta 25-28 savaičių, rezultatai jau geresni, tačiau problemų, susijusių su kūdikių sveikata, taip pat netrūksta.

Jiems sunku kvėpuoti, jie nesugeba išlaikyti pastovios kūno temperatūros, kraujagyslės labai trapios, todėl gali būti pakraujavimas į smegenis, kuris vėlgi ateityje turi savų pasekmių. Kuo nėštumas didesnis, tuo tikimės geresnių baigčių, o nuo 33 savaičių jau visiškai nesistengiame sustabdyti gimdymo eigos“, – aiškino akušerė ginekologė.

Šiais laikais didelis dėmesys skiriamas ir būsimai vaiko gyvenimo kokybei. Prieš laiką gimę naujagimiai turi eilę problemų ir rizikų, kurias turi įveikti jų trapus organizmas. Šios problemos susijusios tiek su fiziniais, tiek su vystymosi ir raidos sutrikimais. Siekiama, kad prieš laiką gimę vaikai augtų kuo sveikesni.

„Tiesa, veiksmingų priemonių sustabdyti prasidėjusiam gimdymui ir nėra. Šį procesą galime sustabdyti parai, daugiausiai dviem paroms, kad per tą laiką sugebėtume paskatinti vaisiaus plaučių brendimą“, – teigė pašnekovė.

R.J.Nadišauskienės nuotr./Rūta Jolanta Nadišauskienė
R.J.Nadišauskienės nuotr./Rūta Jolanta Nadišauskienė

Nuo 34 savaičių gimdymas nestabdomas

Gresiant priešlaikiniam gimdymui, moteriai nerekomenduojama nejudėti ir ištisai gulėti lovoje, kadangi įrodyta, kad tai neefektyvu. Kita vertus, bet kuriai nėščiai moteriai nerekomenduojama ir sunkiai dirbti, kelti didelių svorių.

„Lietuvoje priešlaikinių gimdymų paplitimo dažnis – apie 5 proc. Gresiant gimdymui iki 34 savaičių, moteris siunčiama į prenatalinį centrą. Vienas iš tokių centrų yra mūsų klinika, todėl pas mus priešlaikinių gimdymų dažnis siekia net apie 16 proc. Visuose prenataliniuose centruose yra galingos, aukščiausio lygio naujagimių reanimacijos, o tai labai svarbu, kadangi norint kuo labiau sušvelninti priešlaikinio gimdymo pasekmes, pagalba neišnešiotukams turi būti suteikta kuo greičiau.

Moteriai priešlaikinis gimdymas nesukelia ypatingų pasekmių, pats gimdymas taip pat nėra kuo nors ypatingas. Tačiau tai didžiulis psichologinis stresas. Be to, staiga nutrūkus nėštumui paprastai ne iš karto atsiranda pieno, o neišnešiotiems naujagimiams gauti motinos pieno labai svarbu. Todėl labai džiaugiamės, kad klinikoje turime mamos pieno banką“, – pasakojo R.Nadišauskienė.

Neišnešiotų naujagimių asociacijos duomenimis, Lietuvoje kasmet gimsta iki 2 tūkst. neišnešiotų naujagimių. Lietuvoje pats mažiausias gimęs ir išgyvenęs naujagimis svėrė 450 gramų, o pats jauniausias naujagimis gimė vos 22 savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius