Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2021 10 09

A.Anušauskas: visi į Lietuvą parskraidinti afganistaniečiai turi pabėgėlio statusą

„Jau visi afganistaniečiai turi politinio pabėgėlio statusą. Net vienu daugiau nei buvo, nes vienai šeimai gimė vaikelis“, – pranešė Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.
Į Lietuvą parskraidinama dar viena grupė afganistaniečių
Į Lietuvą parskraidinti afganistaniečiai / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Kaip praneša ministras, kitą savaitę, kiekvienam iš jų gavus dokumentus, tolimesnis jų kuravimas pereina iš Krašto apsaugos ministerijos – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

„Tolimesnis gyvenimas jau bus pačių afganistaniečių rankose“, – feisbuke rašo A.Anušauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

„Už septynias darbo su afganistaniečiais savaites dėkojame KAM darbuotojams ir Lietuvos kariuomenei, taip pat Raseinių savivaldybei ir vietos šauliams. Ir, žinoma, LDK Birutės karininkų šeimų moterų sąjungai. Dar viena krašto apsaugai taikos meto užduotis teikiant paramą civilėms institucijoms bus įvykdyta, kuri rugpjūčio 22 d. prasidėjo Kabulo vienuoliktuko pasirodymu“, – rašė Krašto apsaugos ministras.

15min primena, kad praėjusią savaitę pranešta, jog prieglobstis suteikiamas 167 afganistaniečiams. Tuo metu dėl kitų vienuolikos dar buvo sprendžiama, nes trūko dalies informacijos, buvo nustatinėjamos aplinkybės.

Praėjusią savaitę Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė sakė, kad į Lietuvą ateityje gali atvykti dar kelios dešimtys buvusių Lietuvos karių pagalbininkų, kol kas nepasiekusių šalies.

Rugpjūčio viduryje NATO pajėgoms besitraukiant iš Afganistano Talibanas beveik visiškai perėmė šalies kontrolę ir apsupo sostinę.

Paskutine vieta žmonėms išvykti tapo Kabulo oro uostas, iš kurio per porą savaičių Vakarų šalys padėjo evakuotis tūkstančiams afganistaniečių, kurių gyvybėms iškilo grėsmė dėl bendradarbiavimo su koalicijos pajėgomis.

Siekdama padėti kariuomenei talkinusiems vietos gyventojams Lietuva į Afganistano sostinę taip pat išsiuntė vadinamąjį „Kabulo vienuoliktuką“ – dešimt karių ir diplomatę, kurie per penkias dienas iš suirutės apimtos šalies evakavo 176 žmones.

Visos 34 šeimos buvo apgyvendintos Raseinių rajone, pasirūpinti jų išlaikymu bei apgyvendinimu Vyriausybė pavedė Krašto apsaugos ministerijai. Tam skirta 600 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius