-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 14 /23:31

A.Dulkys iš „valstiečių“ sulaukė ne tik klausimų, bet ir epitetų: „Auksinis jūs žmogus“

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos posėdyje ketvirtadienį nuotoliniu būdu dalyvavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, kur atsakinėjo į Seimo narių klausimus. A.Dulkiui teko aiškintis, kodėl pats nepriėmė sprendimo ir nedavė leidimo skiepijimui naudoti „BioNTech“ ir „Pfizer“ COVID-19 vakcinos likučio, taip pat – kas nutiko, kai buvo laikinai sustabdytas skiepijimas viena vakcinos siunta.

A.Dulkys tikino, jog skiepijimas šeštąja „BioNTech“ ir „Pfizer“ COVID-19 vakcinos doze ir dabar yra išimtis. Tai nuspręsta daryti tik po to, kai leido Europos vaistų agentūra.

Teigia, kad vakcinavimo procesas pabrangs

„Šitas dalykas vis tik yra išimtinė praktika. <...> Kadangi preparatas naujas, visas vakcinacijos procesas turi turėti neabejotiną užtikrinimą dėl saugumo ir kokybės <...>, buvo sutarta, kad turime sulaukti Europos vaistų agentūros sprendimo. Jam ruošėmės. Tą pačią dieną, kai sprendimas buvo priimtas, mes apie šitą dalyką informavome gydymo įstaigas ir pas mus jis buvo pradėtas naudoti.

Noriu atkreipti dėmesį, kad šeštos dozės nebuvo. Kalbama apie likutį. Skirtingose šalyse buvo skirtinga situacija: kai kur kai kas bandė net septintą dozę matyti, Belgijoje <...> ir šešta dozė ne visada išeina. Čia yra labai nevienareikšmiškas klausimas. Svarbiausia, matyt, žinutė, kad Lietuva negaus nei mažiau, nei daugiau vakcinų. Gaus tiek pat“, – dėstė A.Dulkys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo LVŽS frakcijos posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo LVŽS frakcijos posėdis

Ministerija, pasak jo, dėl šeštos vakcinos dozės naudojimo kreipėsi į gamintojus, bet jie esą atsisakė prisiimti atsakomybę už to pasekmes.

„Gamintojas, kai mes domėjomės, atsisakė prisiimti atsakomybę ne tik už šeštą dozę, nesuderinus visų veiksmų, bet ir už kitas penkias dozes sakė, kad gali neprisiimti atsakomybės.

Man atrodo, dabar aiškumo yra daugiau“, – teigė ministras atliepdamas į tai, kad sprendimas dabar priimtas Europos mastu.

Tiesa, dabar, kai iš vieno vakcinos buteliuko skiepijimui leista naudoti ne penkias, o šešias dozes, vakcinavimo procesas gali būti nebe toks sklandus, nes, pasak A.Dulkio, tam reikia specialių švirkštų.

Lėtės vakcinavimo procesas ir, be visa ko, pabrangs, nes visa tai kainuos.

„Ačiū Dievui, mes jų turėjome, kiti yra užsakomi. Tai kažkuria prasme lėtės vakcinavimo procesas ir, be visa ko, pabrangs, nes visa tai kainuos“, – pažymėjo jis.

Į tai, kad buvo laukta Europos vaistų agentūros sprendimo, sureagavo „valstietė“ Agnė Širinskienė.

„Palinkėčiau jums ne laukti, o veikti“, – teigė ji.

Peržiūrės dokumentus dėl vakcinų transportavimo

Trečiadienį paaiškėjo, jog transportuojant vieną „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinų siuntą buvo galimai pažeista šalčio grandinė.

„Gavome žodinį signalą iš Ekstremalių situacijų centro, kad yra toks įtarimas. Kadangi tai susiję su žmonių saugumu, galbūt net gyvybėmis, stengėmės sureaguoti greitai ir informavome gydymo įstaigas, kuriose buvo tos siuntos.

Visa laimė, kad paaiškėjo <...>, kad tie nukrypimai yra nedideli ir gamintojo toleruojami“, – teigė A.Dulkys ir patikino, jog visas transportuotas vakcinos dozes buvo galima panaudoti, o skiepijimas jomis gana greitai buvo atnaujintas.

Visgi įvykus minėtam incidentui, ministras tikino ėmęsis prevencinių priemonių.

„Įvykis parodė, kokių gali būti niuansų. Todėl kreipiausi į centro, kuris yra sudaręs pervežimo sutartis, vadovus ir paprašėme, kad parodytų visas sutartis, kokie buvo reikalavimai, kokie pirkimų susitarimai, kokie jų gebėjimai, ir kartu su gamintoju ketiname pasitikrinti, ir spręsti šitą klausimą iš esmės.

Mes negalime rizikuoti ir patikėti tokių operacijų, kurių negali [atlikti]“, – dėstė A.Dulkys.

Skiepijami darbuotojai SPA centruose

Ministrui teko paaiškinti ir tai, kodėl prioritetine tvarka pradėti vakcinuoti sveikatos paslaugų teikimo licencijas turintys SPA centrai.

Tai, pasak A.Dulkio, ir buvo numatyta vakcinavimo tvarkoje.

„SPA Vilnius Anykščiai“ tokią licenciją turi ir skiepijasi. Viskas tvarkoje.

„Buvo numatyta, kad turime užbaigti [skiepyti] visą sveikatos apsaugos sistemą. <...> Žinau, kad „SPA Vilnius Anykščiai“ tokią licenciją turi ir skiepijasi. Viskas tvarkoje“, – teigė jis.

„Valstietis“ Tomas Tomilinas tuo nusistebėjo: „Ar tikrai nevertėtų apsvarstyti to įsakymo pakeitimo? Jeigu skiepijasi privačių įstaigų, kurių darbas apribotas, darbuotojai. Mano galva, galbūt vertėtų apgalvoti tą strategiją.“

Į tai reaguodamas, A.Dulkys pažymėjo, kad sveikstantys COVID-19 pacientai dabar gali būti priimami ir „netikėtose vietose“, pavyzdžiui, reabilitacinėse ligoninėse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

LVŽS frakcijos posėdyje dalyvavo ir nepartinis, kadenciją baigęs premjeras Saulius Skvernelis. Jis palinkėjo A.Dulkiui, jei šis stokoja dokumentų, susisiekti su COVID-19 pandemiją anksčiau valdžiusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga.

„Jūs daug ko nerandate ministerijoje, tai yra Aurelijus Veryga. Gal galite video konferencijos būdu, iš kokio stalčiaus, kokį dokumentą paimti? Nes kai jūs sakote, mes nerandame to, antro, penkto, Vyriausybė tuos visus sprendimus priiminėjo“, – teigė S.Skvernelis.

A.Dulkys patikino, jog su A.Veryga ryšį palaiko ir palaikė, kai dar tik kandidatavo į ministrus.

Raskite laiko pailsėti.

Jam S.Skvernelis be kita ko palinkėjo nepamiršti pailsėti: „Šiandien kalbėjote per Vyriausybės valandą, kad neskaičiuojate nei dienų, nei valandų. Taip, situacija sudėtinga, bet raskite laiko pailsėti. Auksinis jūs žmogus, vien apie valstybę galvojate, bet nepamirškite, to irgi reikia, kad būtų kokybiškas darbas.“

Seimo konservatorė Jurgita Sejonienė nusprendė, jog buvęs premjeras perfrazavo rusų satyros seriale „Naša Raša“ nuskambėjusias frazes.

„Pyktis ir sarkazmas nėra geriausi politiko bruožai. Panašu, kad buvęs Premjeras iš „Nasha Rasha“ politikos subtilybių, o ir retorikos iš Pronino ir Momonovo mokėsi.

Ir net bent tas 100 dienų sunku pratylėti“, – feisbuke ketvirtadienį rašė ji.

Lyginant S.Skvernelio žodžius ir serialo scenarijų, panašumų, matyt, galima rasti.

„Valstiečių“ ir A.Dulkio pokalbis:

VIDEO: „Valstiečiai“ pasikvietė A.Dulkį: sulaukė ne tik klausimų, bet ir ironiškų pagyrų

Į opozicijoje dirbančių „valstiečių“ ir „darbiečių“ klausimus A.Dulkys atsakinės ir ketvirtadienį vyksiančio Seimo vakarinio posėdžio metu.

Čia ministras turės paaiškinti, kiek COVID-19 vakcinos dozių buvo utilizuotos, kai iš „BioNTech“ ir „Pfizer“ pagamintos vakcinos talpų imtos ne 6, o 5 dozės, ar įvertintas skiepijimui reikalingų švirkštų poreikis, pradėti papildomi jų pirkimai, kodėl jau žinant apie trečiosios vakcinų siuntos atvykimą, antroji siunta nebuvo naudojama vakcinavimui ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius