Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 03

A.Kulakauskas: reikia ieškoti visuomenės palaikymą turinčių ministrų

Premjerui Sauliui Skverneliui keičiant tris – švietimo ir mokslo, aplinkos, kultūros – ministrus, politologas Antanas Kulakauskas teigia, kad tai lėmė ir visuomenės spaudimas, kilęs dėl strateginių Vyriausybės klaidų. Pasak jo, nauji ministrai turi ateiti jau turėdami nepatenkintos gyventojų dalies palaikymą.
Istorikas Antanas Kulakauskas
Antanas Kulakauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nemaža dalis visuomenės nepatenkinta politika šitose srityse ir ministrų veikla – ir aplinkos apsaugoje, ir švietime – nereikia aiškinti, čia streikai, – o ir Kultūros ministerija daug kas nepatenkinti. Tai, matyt, artėjant rinkimams, premjeras nutarė ne vieną, o tris pakeisti“, – BNS sakė Vytauto didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas A.Kulakauskas.

Pasak jo, vykdant reformas būtina jas derinti su visuomene, o to nesupratimas yra strateginė klaida, už kurią atsakomybė tenka šiuo atveju ne vien švietimo ir mokslo ministrei.

15min nuotr./Liana Ruokytė-Jonsson, Jurgita Petrauskienė ir Kęstutis Navickas
15min nuotr./Liana Ruokytė-Jonsson, Jurgita Petrauskienė ir Kęstutis Navickas

„Dėl reformų reikia tartis iš anksto. Politinė valia be politinio proto yra fikcija, štai ir prieiname liepto galą. Politinis protas, reiškia, suderinti klausimus su visomis reikšmingomis interesų grupėmis. Tai švietimo srityje jokių švietimo reformų, nederinant su mokytojų bendruomene, neįmanoma daryti, kad tai būtų tvarios reformos. Čia yra strateginė politinė klaida padaryta (...) Premjerui tenka dalis atsakomybės už bet kokį ministrą“, – sakė politologas.

A.Kulakauskas įsitikinęs, kad ieškant naujų ministrų, svarbu rasti kandidatus, remiamus nepatenkintos visuomenės dalies.

„Svarbu rasti ministrus, kurie turėtų jau ir nepatenkintosios visuomenės dalies pasitikėjimą. Čia nėra ištraukti eilinį, kaip sakant, biurokratą. Jeigu neturi pasitikėjimo, nežinomas, tai klausimas, kaip reaguos. (...) Juos (protestuotojus – BNS) pakankamai didelė dalis visuomenės palaiko, čia ne šiaip kokie marginalai išėjo paprotestuoti“, – argumentavo ekspertas.

Anot jo, premjero situacija tampa sudėtinga ir dėl santykių su opozicija.

Politologo vertinimu, artėjant biudžeto priėmimui Seime bei kitų metų rinkimams, Vyriausybė įžengė į rimtų išbandymų metą.

„Nebus paprasta: ir rinkimai, ir biudžetas, kuris į jokį pakeitimus rimtesnius neorientuotas. Tai bus pakankamai sunku. (...) Yra tam tikro strateginio neapdairumo, nenumatymo, kad vieną kartą kantrybė žmonėms truks. Kuo baigsis situacija, sunku spėlioti“, – sakė A.Kulakauskas.

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį žurnalistams teigė, kad keisdamas tris ministrus nori duoti impulsą sėkmingiau vykdyti reformas šiose ministerijose.

S.Skvernelis trečiadienį ketina siūlyti prezidentei Daliai Grybauskaitei atleisti švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę, kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson ir aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

Prezidentė pareiškė pritarianti švietimo ir mokslo ministrės atstatydinimui, o kultūros ir aplinkos ministrų atleidimo ji kol kas nevertina, nes nori išgirsti argumentus ir priežastis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius