Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 27

A.Ramanausko–Vanago laidotuvių ceremonija vyks spalio 5–6 dienomis

Partizanų vado Adolfo Ramanausko–Vanago valstybinių laidotuvių ceremonija vyks spalio 5–6 dienomis Vilniuje, ketvirtadienį pranešė Vyriausybės kanceliarija.
Spaudos konferencijos akimirka
Adolfas Ramanauskas-Vanagas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Ramanausko–Vanago palaikai šiais metais buvo rasti Našlaičių kapinėse Antakalnyje. Palaikų autentiškumas nustatytas atlikus teismo antropologinę analizę, kaukolės ir asmens fotografijų sugretinimus bei DNR tyrimus.

Valstybinės laidojimo komisijos vadovas Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis dėkoja specialistams, identifikavusiems palaikus.

„Manau, kad mes atlikome visus svarbius pasirengimo darbus, tad ne tik sostinės, bet ir visos Lietuvos žmonės turės galimybę pagerbti žymų kovotoją už laisvę. Nuoširdžiai dėkojame istorikams ir antropologams, kuriems pavyko rasti ir identifikuoti palaikus. Su didele pagarba palydėsime Adolfą Ramanauską–Vanagą į amžinojo poilsio vietą valstybės vadovų panteone Antakalnyje“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime cituojamas A.Stončaitis.

A.Ramanauskas–Vanagas buvo mokytojas, sovietams okupavus Lietuvą, įsijungė į partizaninę kovą už Lietuvos nepriklausomybę, tapo vienu iškiliausių partizanų vadų, jam buvo suteiktas brigados generolo laipsnis.

A.Ramanauskas-Vanagas kartu su kitais septyniais partizanų vadais 1949 metų vasario 16 dieną pasirašė Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio deklaraciją. Seimas įstatymu pripažino deklaraciją Lietuvos valstybės tęstinumui itin reikšmingu teisės aktu. Šiuo dokumentu Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis paskelbė, kad prisiima atsakomybę vadovauti nepriklausomos bei demokratinės Lietuvos valstybės atkūrimui.

A.Ramanauskas-Vanagas 1956 metais buvo suimtas, o 1957-ųjų lapkričio 29 dieną Vilniuje sušaudytas. Jo žmona partizanė B.Mažeikaitė – Ramanauskienė okupantų teismo nuteista 8 metus kalėti lageriuose.

Seimas 2018 metus yra paskelbęs A.Ramanausko–Vanago metais, o Vyriausybė patvirtino 100-ųjų gimimo metinių minėjimo planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius