Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 14

A.Širinskienė gelbsti R.Karbauskį: siūlo žemės ūkio tyrimo Seime nepradėti

Seimo narė „valstietė“ Agnė Širinskienė parengė siūlymą, leisiantį išvengti parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio situacijos. Šis tyrimas paliestų ir „valstiečių“ lyderį Ramūną Karbauskį.
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Širinskienės parengtame Seimo protokolinio nutarimo projekte rašoma, kad dėl žemės ūkio situacijos tyrimus yra pradėjusios įvairios institucijos, į tarnybas kreipėsi pats R.Karbauskis.

„Atsižvelgdami į tai, kad teisėsaugos institucijos yra pradėjusios tyrimus, kurių metu vertinama žemės ūkio sektoriuje susidariusi situacija, o LVŽS frakcija, Seimo narys R.Karbauskis arba su juo susijusi „Agrokoncerno“ įmonių grupė yra kreipęsi į daugybę Lietuvos institucijų, įskaitant Valstybinę mokesčių inspekciją, Nacionalinę žemės tarnybą, Konkurencijos tarybą, Vyriausiąją rinkimų komisiją, ir pripažindami šių institucijų teisę veikti jiems įstatymu apibrėžtose kompetencijos ribose, lauksime šių institucijų atsakymų bei sprendimų ir po to, jei būtų nustatyti pažeidimai, grįšime prie padėties žemės ūkio sektoriuje vertinimo“, – rašoma Seimo narės parengtame Seimo protokolinio nutarimo projekte.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Taip pat projekte skelbiama, kad Seimas ragina visus asmenis, turinčius informacijos apie galimas nusikalstamas veikas, susijusias su žemės ūkio sektoriumi, pateikti šią informaciją teisėsaugos institucijoms.

Dėl šio A.Širinskienės projekto posėdyje turės balsuoti Seimo nariai. Parlamentas kovo 20 dieną taip pat turės svarstyti opozicijos pasiūlytą laikinosios komisijos projektą, kuriame siūloma pradėti parlamentinį tyrimą dėl žemės įsigijimo, įstatymų apėjimo schemų, trąšų įvežimo į Lietuvą, skolinimo ūkininkams ir kitų klausimų, jie visi paliestų ir R.Karbauskio verslą.

Seimas antradienį pateikimo stadijoje pritarė laikinosios tyrimo komisijos sudarymui, bet projektas dar bus svarstomas „valstietės“ A.Širinskienės vadovaujamame Teisės ir teisėtvarkos komitete, taip pat Kaimo reikalų komitete, kurio pirmininkas yra „valstietis“ Andriejus Stančikas. Vis dėlto antradienį A.Širinskienei parengus atskirą Seimo protokolinio nutarimo projektą, Seimas turės nuspręsti: ar laikinoji komisija parlamente bus įkurta, ar ne.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Seime patvirtintas kitų metų biudžetas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Seime patvirtintas kitų metų biudžetas

A.Širinskienė 15min teigė mananti, kad reikia sulaukti institucijų išvadų, todėl ji ir parengė atskirą Seimo protokolinio nutarimo projektą.

„Protokoliniai nutarimai yra toks žanras, kurį Seimas posėdžio metu gali priimti, jį gali siūlyti bet kuris Seimo narys. Jūs puikiai žinote, kad vyksta ir prokuratūros tyrimas dėl 500 hektarų viršijimo, vyksta ir kiti tyrimai, pradedant Mokesčių inspekcija. Manau, kad reikia sulaukti institucijų rezultatų ir po to daryti išvadas.

Skirtingai negu kitais atvejais, šiuo atveju prieš sudarant komisiją yra institucijų tikrinimai pradėti, o kai mes turėjome komisijas pastaruoju metu – ar dėl LRT, ar dėl Skardžiaus, ar Basčio, tai institucijų tyrimų neturėjome pradėtų“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Primename, kad opozicija tirti žemės ūkio sektorių pasiūlė po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Opozicinių partijų siūlomo parlamentinio tyrimo metu Seimas aiškintųsi, kurie fiziniai ir juridiniai asmenys Lietuvoje valdo daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės, nustatoma, kiek žemės yra įsigijusios žemės ūkio, jo technikos ar trąšų prekybos įmonės.

Taip pat būtų bandoma nustatyti, kaip žmonės ir įmonės apeina 500 hektarų ribojimą dėl žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo ir ar dabartinis teisinis reguliavimas yra pakankamas šiam ribojimui įgyvendinti.

Be to, komisija analizuotų, kaip plačiai paplitęs vekselių naudojimas žemės ūkyje ir kiek žmonių dėl to prarado savo žemę. Būtų nagrinėjami trąšų įvežimo į Lietuvą klausimai.

Po 15min publikacijų apie R.Karbauskio ir jo šeimos verslą tyrimus pradėjo ne viena institucija. Šiuo metu dėl R.Karbauskio galimai laiku nedeklaruotų sandorių, tai yra daugiau nei 3 milijonų eurų dovanos savo sūnums, tyrimą vykdo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Taip pat dėl Seimo nario ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius