-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 04

A.Širinskienė kreipėsi į KT: prašo nagrinėti galimybių paso vaikams teisėtumą

Seimo narė, teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja Agnė Širinskienė kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT) prašydama, kad tuo atveju, jei Teismas nustatytų, jog suaugusiųjų galimybių pasas prieštarauja Konstitucijai, jis nagrinėtų ir vaikų galimybių paso teisėtumą.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Konstitucijos 38 straipsnis nustato išskirtinę vaikystės apsaugą, o Lietuvos tarptautiniai įsipareigojimai skatina vaikams suteikti ypatingą globą ir paramą. Vaikai yra pažeidžiami asmenys, reikalingi didesnės teisinės apsaugos nei suaugusieji, o Lietuva yra teisinė valstybė. Jei bus pripažinta, kad suaugusiųjų galimybių pasas prieštarauja Konstitucijai, teisinės valstybės principas reikalautų, kad Teisme būtų vertinamas ir vaikams taikomas reguliavimas. Antraip, vaikai, vien dėl formalios priežasties, kad vaikų galimybių pasas įsigaliojo vėliau, nei Seimo nariai kreipėsi į Teismą dėl suaugusiųjų galimybių paso, atsidurtų mažiau palankioje padėtyje. Dėl to ir siekiame, kad Teismas pasisakytų ir dėl vaikų galimybių paso“, – teigia Lietuvos regionų frakcijai priklausanti Seimo narė A.Širinskienė.

Pasak Seimo narės A.Širinskienės, Teismo apsisprendimas įvertinti ir vaikų galimybių pasą atsakytų į visuomenei kylančius klausimus, o kartu ir mažintų įtampas, nes atsakymo laukia visi „pradedant basomis mamomis ir baigiant teisės mokslininkais.“

Gavęs opozicijai priklausančių skirtingų Seimo frakcijų narių kreipimąsi, Konstitucinis Teismas bylą dėl galimybių paso nagrinėja pagreitinta tvarka ir yra tikimasi, kad nutarimas byloje bus paskelbtas iki š. m. vasario mėn. pabaigos.

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pranešė siūlantis vaikams galimybių pasą duoti su antigeno testu, kitaip žadėjo kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).

„Mes kreipsimės į Konstitucinį Teismą, jei galimybių paso situacija liks tokia, kokia yra dabar. Vakar susitikęs su premjere aš pasiūliau tokį sprendimą: Vyriausybė savo artimiausiame posėdyje greitąjį antigeno testą galėtų įtraukti kaip vieną iš galimybių paso gavimo sąlygų“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentas.

Galimybių pasas 12 metų ir dviejų mėnesių amžiaus vaikams įvestas nuo gruodžio 28 dienos, be jo negalima lankytis prekybos ir pramogų vietose, bet dokumento nereikia mokyklose ar būreliuose. Anksčiau galimybių paso reikėjo vaikams nuo 16 metų. Gruodžio 28 d. Vyriausybė nutarė, kad vaikai nuo 12 metų ir dviejų mėnesių amžiaus galimybių pasą galės gauti atlikę PGR, kaupinių tyrimą (galios 7 dienas) arba serologinį antikūnų tyrimą (galios 60 dienų).

Praėjusią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda pranešė, kad dėl galimybių paso į KT nesikreips, tik paragino Teismą greičiau imtis atitinkamo Seimo narių grupės prašymo įvertinti dokumento konstitucingumą, o dėl galimybių paso vaikams sakė nuspręsiąs įvertinęs galimybes jį gauti mokyklose.

Į šalies vadovą, prašydamas skųsti galimybių paso taikymo vaikams konstitucingumą, kreipėsi judėjimas „Basos mamos“. Taip pat G.Nausėda buvo gavęs grupės piliečių prašymą kreiptis į KT bendrai dėl galimybių paso atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius