Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 23

A.Širinskienė prašo VTEK pateikti rekomendacijas dėl politikų pietų

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė prašo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išaiškinimo, kaip turėtų elgtis politikai, kai jie yra kviečiami į priėmimus ar dalykinius pietus.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak A.Širinskienės, komisija trečiadienį pripažinusi, jog susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pažeidė įstatymus komandiruotėse pietaudamas už ministerijai pavaldžių įmonių lėšas, turėtų pateikti ir rekomendacijas, kada politikai gali pietauti ir vaišintis, o kada jie privalo susimokėti.

„Seimo nariai, kiti politikai bei valstybės tarnautojai gauna daug kvietimų. Dalį jų tenka priimti vien dėl to, kad yra dešimtmečiais susiklosčiusi tradicija, kad ten dalyvauja komiteto pirmininkas arba Seimo narys“, – teigia A. Širinskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Anot jos, į savo renginius politikus kviečia teismai, Lietuvos advokatūra, Vyriausybė, ministerijos, rajonų ar miestų merai, universitetai, nevyriausybinės organizacijos, rengiančios konferencijas. Dažnai po tokių renginių vaišinamasi kava, arbata, užkandžiais, kartais – pietumis.

„Protokolas, o ir elementarus mandagumas, reikalauja pasilikti priėmimui ir parodyti dėmesį šeimininkams. Tačiau, panašu, kad VTEK nusprendė tokias tradicijas keisti – ir neapdairiai suvalgytas kotletas gali tapti kelis mėnesius trunkančia problema” – tikina A. Širinskienė.

Politikės teigimu, VTEK ilgametėje praktikoje pripažįstama, kad pažeidimui užtenka ir konflikto regimybės, todėl „dabar niekas nėra garantuotas, kad dalykiniai pietūs ar užkandžiai priėmimo metu nesukels kam nors kokios regimybės“. Ji ragina VTEK rekomendacijomis sukurti „vieningą standartą“, kuris atsakytų į visus kylančius klausimus.

VTEK trečiadienį nusprendė, kad susisiekimo ministrui J. Narkevičiui kilo interesų konfliktas, kai už jo pietus pernai per komandiruotę Minske sumokėjo ministerijai pavaldi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, o išlaidas Abu Dabyje padengė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius