-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 17

A.Širinskienė stojo mūru už A.Skardžių? Bandys iš apkaltos komisijos pašalinti A.Kubilių

Seimo „valstietė“ Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė siūlo konservatorių Andrių Kubilių šalinti iš „socdarbiečio“ Artūro Skardžiaus apkaltos komisijos narių. Ketvirtadienį pranešta apie registruotą tokio turinio Seimo nutarimo projektą.
Ramnūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė
Ramnūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„A.Kubilius, po vakar pasirodžiusios informacijos apie sūnaus ryšius su Baltarusijoje plėtojamu verslu, negali tęsti darbo komisijoje ir turi iš jos pasitraukti“, – „valstiečių“ komunikacijos konsultanto išplatintame pranešime perfrazuojama A.Širinskienė.

Anot jos, „dėl apkaltos komisijos narių veiklos skaidrumo ir interesų neturi kilti jokių abejonių, o jos kyla dėl šio konservatoriaus veiksmų“.

Pranešime rašoma, kad A.Širinskienė, kaip apkaltos komisijos pirmininkė, turėjo galimybę susipažinti su įslaptinta medžiaga, kuri esą dar labiau sustiprina „tas abejones“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Trečiadienį dienraštis „Kauno diena“ publikavo tekstą, kuriame pažymima, kad bendrovės „Modus grupė“ stebėtojų tarybos narys yra A.Kubiliaus sūnus Vytautas. Grupei priklausanti įmonė „Modus energy“, anot „Kauno dienos“, veikia Baltarusijoje ir yra susijusi su Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukošenkos administracija. Laikraštyje daroma prielaida, kad A.Kubilius galimai atstovauja A.Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje konkurentams.

„Apkaltos komisijos posėdžiuose A.Kubilius aktyviai dalyvavo ir ypatingą susidomėjimą reiškė A.Skardžiaus šeimos verslu Baltarusijoje, Skardžiuvienės turimomis akcijomis Baltarusijoje veikiančioje saulės energiją plėtojančioje įmonėje, kai tuo tarpu jo paties sūnaus verslo interesai Baltarusijoje siejasi su ta pačia – saulės energetikos sritimi. A.Kubiliaus interesai nebuvo deklaruoti laiku VTEK, apkaltos komisijos apie galimą interesų konfliktą jis taip pat neinformavo. Kaip apkaltos komisijos pirmininkė esu susipažinusi ir su įslaptintais dokumentais, kuriuose minimi kai kurie „Kauno dienos“ publikacijoje aptarti fiziniai ir juridiniai asmenys. Tad informacijos, kuri paskelbta viešai „Kauno dienoje“, ir informacijos, kuri yra įslaptina, visuma kelia didelį nerimą“, – pranešime cituojama A.Širinskienė.

Ji interesų konfliktą įvardija kaip „akivaizdų“, tikina, kad A.Kubiliaus interesai nebuvo deklaruoti laiku, o esą nuslėptos sąsajos su Baltarusija „diskredituoja apkaltos komisijos veiklą, viešojoje erdvėje sukuria įspūdį, kad komisijoje kaunasi du Baltarusijoje konkuruojantys saulės energetikos verslai“.

Trečiadienį dėl esą nedeklaruotų A.Kubiliaus interesų Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis pažadėjo kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

VTEK, 15min žiniomis, tokio kreipimosi kol kas nėra sulaukusi.

Tądien A.Kubilius 15min teigė, kad atsinaujinančios energetikos projektų vystymas Baltarusijoje nėra nei jo sūnaus, nei tuo labiau jo paties interesas. Be to, jis pažymėjo, kad sūnaus interesus yra deklaravęs viešai.

„Stebėtojų tarybos paprastai renkasi tik porą kartų per metus ir neužsiima konkrečiais projektais. Kiek suprantu, „Modus grupė“ be automobilių prekybos pradėjo užsiimti ir atsinaujinančios energetikos projektais Baltarusijoje. Šių projektų vystymas nėra nei sūnaus privatus interesas, nei tuo labiau mano. Apie sūnaus santykius su „Modus grupės“ bei kitais verslo subjektais esu deklaravęs, nors, mano įsitikinimu, to ir nebuvo privaloma daryti“, – teigė politikas.

„Sūnus neturi jokio verslo Baltarusijoje. Kaip buvo, taip ir šiuo metu jis yra „Google“ atstovybės Lietuvoje vadovas. Kaip gerą vadybininką jį kviečia įvairios kompanijos patarti vadybos klausimais. Kaip suprantu, R.Karbauskiui užkliuvo tai, kad jis, šalia kitų žinomų vadybos autoritetų, buvo pakviestas ir tapo „Modus grupės“ stebėtojų tarybos nariu. Jis nėra nei „Modus grupės“ savininkas, nei valdybos narys“, – pridūrė A.Kubilius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Anot A.Kubiliaus, jei Seimo etikos sargai nuspręstų, kad interesų konfliktas kilo, jis galėtų pasitraukti iš A.Skardžiaus apkaltos komisijos.

„Aš nematau jokio interesų konflikto, bet galų gale tam yra etikos komisija, kuri gali nustatyti ir baigsis čia visi ginčai“, – BNS sakė jis.

Apkaltos procesas A.Skardžiui prasidėjo dėl 15min žurnalistiniame tyrime atskleistų faktų apie minėto Seimo nario veiklą ir ryšius su energetika.

Nustayta, kad A.Skardžiaus šeima gauna solidžias pajamas iš žemės, ant kurios įrengtos vėjo elektrinės, kai A.Skardžius pats galimai proteguoja šio verslo savininkų interesus Seime.

Vėliau surengtas parlamentinis tyrimas nustatė, jog A.Skardžiaus sutuoktinės Snieguolės Skardžiuvienės ir jos partnerių verslas Baltarusijoje finansuojamas „Belgazprombank“ – Baltarusijos banko, kurį kontroliuoja Rusijos energetikos koncernas „Gazprom“. A.Skardžius yra pagarsėjęs kaip suskystintų gamtinių dujų terminalo kritikas – Seimo opozicija jam ne kartą prikišo, esą taip jis gynė „Gazprom“ interesus Lietuvoje.

Po 15min publikacijos, tyrimus pradėjo STT, Valstybinė mokesčių inspekcija, Seimo Antikorupcijos komisija, Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Apkaltos komisija dirbs iki birželio. Tyrimą planuojama pratęsti, mat STT pareigūnams baigus savą ikiteisminį tyrimą, Seimas imsis klausimų, susijusių su A.Skardžiaus interesais vėjo energetikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius