Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 16

A.Širinskienė vadovauti komitetui neatsisakys: G.Landsbergis sako, kad ji diskredituoja teisininko vardą

Konstituciniam Teismui (KT) pripažinus, jog Seime veikusi, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovauta, laikinoji tyrimo komisija buvo neteisėta, opozicija siekia „valstietės“ nuvertimo. Tiesa, to padaryti nepavyks, nes daugumą komitete turi valdantieji, o A.Širinskienė savo noru iš pareigų trauktis neketina ir reikalo nemato.
Gabrielius Landsbergis ir Agnė Širinskienė
Gabrielius Landsbergis ir Agnė Širinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Opozicijos lyderis konservatorius Gabrielius Landsbergis vilčių, jog A.Širinskienę pavyks atstatydinti iš komiteto pirmininkės pareigų, teigia nepuoselėjantis.

„Atstatydinti, turbūt, pagrindinį leitenantą sudėtinga būtų tikėtis, nes balsų pusiausvyra yra nepalanki tokiam sprendimui. Bet moralinis įvertinimas čia yra labai svarbus“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo jis.

„Mes žinome dar romėnišką, ko gero, aksiomą, kad iš neteisės teisė negimsta. Mano supratimu, Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė diskredituoja teisininko vardą apskritai turėdama ant savo galvos tokias išvadas“, – pridūrė G.Landsbergis.

Antradienį valdantieji pranešė kreipęsi į prezidentą Gitaną Nausėdą teigdami, kad KT pirmininko Dainiaus Žalimo įgaliojimai negalėjo būti pratęsti pasibaigus kadencijai. Tokį kreipimąsi valdantieji suformulavo po to, kai KT paskelbė, jog A.Širinskienės vadovauta laikinoji tyrimo komisija, tyrusi galimą poveikį sprendimų priėmėjams ir politiniams procesams, sudaryta pažeidžiant Konstituciją, ir jos išvados yra neteisėtos.

Opozicijos atstovas teigė, kad toks kreipimasis – grubus veiksmas bei ataka.

„Tiesą sakant, aš jį pavadinčiau tokia netgi paskutiniąja valstiečių kova prieš rinkimus įveikti, sudoroti KT“, – vertino G.Landsbergis ir reiškė viltį, kad prezidentas „nesudalyvaus šitame mūšyje ir nepasiduos provokacijai“.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A.Širinskienė iš pareigų teigė nesitrauksianti. Ji pabrėžė, jog antikonstituciniu buvo pripažintas Seimo nutarimas dėl komisijos sukūrimo.

Konservatoriai, kartu su jų atstovu, buvusiu premjeru Andriumi Kubiliumi, A.Širinskienės įsitikinimu, išvis turėtų trauktis iš politikos, nes KT prieštaraujančiais pagrindiniam įstatymui yra pripažinęs jų valdančiosios daugumos per ekonomikos krizę priimtus sprendimus dėl atlyginimų, pensijų mažinimo.

„Lygiai taip pat galima būtų kelti klausimą, ar politikoje turėtų likti ponas A.Kubilius. Vien dėl to, kad daug A.Kubiliaus naktinių reformų, tame tarpe ir pensijų atėmimas 2008 – 2009 metais, taupymas, kuris vargu, ar buvo pagrįstas tuo laikotarpiu pensininkų, kitų žmonių sąskaita, jie buvo pripažinti antikonstituciniais. Man labai gaila, kad konservatoriai kaip politinė jėga, kuri įtakojo tokius antikonstitucinius sprendimus [...], neprisiima atsakomybės ir nepasitraukia taip pat“, – kalbėjo politikė.

Ji tikino, jog opozicija yra desperacijoje, nes esą „niekaip nesugeba pateikti paaiškinimų dėl pono G.Landsbergio sutuoktinės padaryto sandorio už 1 eurą“.

Dėl to Seimo nariai, pasak politikės, planuoja kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

Taip pat A.Širinskienė darė prielaidą, kad konservatoriai daro įtaką KT sprendimams – esą su KT pirmininku ir partijos nariais vyksta reguliarūs susitikimai. Beje, D.Žalimas tai paneigė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius