Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 31 /14:24

A.Veryga biuruose jau rekomenduoja dirbti pamainomis, vaikus mokyklose maitinti klasėse, svarstoma vėl riboti planines medicinos paslaugas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga rekomenduoja mokykloms, kad vaikai maitintųsi klasėse iš namų atsineštu maistu. Jei tai neįmanoma, galima maitinimą organizuoti ir valgyklose, tačiau laikantis saugumo taisyklių. Biuruose ministras jau rekomenduoja dirbti pamainomis. Be to, pirmadienį bus sprendžiama, ar nereiktų vėl sulėtinti planinių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Spaudos konferenciją galite žiūrėti čia:

A.Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė pirmadienį su žiniasklaida vėl bendrauja nuotoliniu būdu.

Rekomenduoja dirbti pamainomis

A.Veryga pristatė naujas rekomendacijas darbui biuruose ir įstaigose. Rekomenduojama dirbti pamainomis, o per susirinkimus, jei jie vyksta gyvai, dėvėti kaukes.

„Tikslas yra paprastas, kad jei įvyksta užsikrėtimas, įmonės veikla nebūtinai sustoja“, – aiškino jis.

Mokyklose sveikatos apsaugos ministro teigimu, vaikai, jei įmanoma, turėtų valgyti klasėse iš namų atsineštu maistu, o ne valgyklose. Nemokamai maitinamiems vaikams maistas taip pat turėtų būti patiekiamas klasėse. Ministras pripažino, kad ne visos mokyklos galės paisyti tokios tvarkos, todėl leidžiama ir maitintis valgyklose, tačiau tuomet reikia valdyti srautus, dezinfekuoti paviršius ir rankas, vėdinti patalpas.

Anot D.Razmuvienės, ugdymo įstaigos yra pasirengusios dirbti, tačiau jei vaikai ar artimieji priklauso rizikos grupei, geriau rugsėjo 1-osios šventėse nedalyvauti.

Ministras tikino, kad optimalus laikas, anot epidemiologų, daryti koronaviruso tyrimus yra ne mažiau nei penkios dienos po kontakto, o optimalus laikas 7-9 dienos, todėl kassavaitinės pamainos mokyklose gali nepasiteisinti.

„Kuo daugiau dienų, tuo rizika mažesnė. (...) Jei savivaldybė yra pasirengusi tinkamai, be pamainų, bet dar tas pamainas suskaldo į nedideles grupeles, tai manau, labai greitai bus galima pamatyti, koks yra rezultatas ir tada galbūt kažką keisti“, – teigė jis.

Keliauti jau bus sunkiau

A.Veryga pripažino, kad Lietuvoje užsikrėtusiųjų yra daugiau nei buvo numatyta saugi riba ES valstybėse, todėl keliaujantiems lietuviams gali tekti izoliuotis arba jie gali būti neįleisti į tam tikras valstybes.

„Šalys gali taikyti skirtingus testavimo reikalavimus, yra šalių, kurios reikalauja atsivežti testą padarytą, kitos daro testus pačios. Visų išvardinti negalėčiau, nes praktikos skiriasi“, – aiškino A.Veryga.

Jų sąrašą ir taikomus reikalavimus SAM ketina paskelbti po pasitarimų su Užsienio reikalų ministerija.

Be to, Lietuvai perkopus 16 koronaviruso atvejų šimtui tūkstančių gyventojų ribą, šią savaitę bus rengiamas pasitarimas su Baltijos valstybėmis dėl tolesnių veiksmų.

Dėl barų darbo laiko spręs trečiadienį

Ministro įsitikinimu, programėlės, padedančios atsekti barų ir naktinių klubų lankomumą, viruso plitimo nesustabdys, tad laikas svarstyti galimybę trumpinti barų darbo laiką. Tai ministerija Vyriausybei siūlys daryti trečiadienį.

„Programėlė nesaugo nuo užsikrėtimų, ji (...) leistų atsekti kontaktus. Bet pirminis tikslas valdant infekciją, turbūt, yra ne kontaktus atsekti, bet kad infekcija neišplistų. Kontaktų atsekamumas yra tik vienas iš infekcijos valdymo įrankių, tai tikrai nereikėtų pervertinti jokios programėlės“, – spaudos konferencijoje teigė ministras.

Anot jo, šalys, turinčios panašias programėles, stebi, kad ne visi jas įsidiegia, jos nėra aktyvuojamos ar nėra panaudojamos pagal paskirtį.

Šiuo metu naktimis veikiančių kavinių ir barų darbo laikas nėra trumpinamas.

Esame piko viduryje

Lygindamas situaciją balandžio mėnesį, kai, kaip teigiama, buvo pasiektas koronaviruso plitimo pikas, ir dabartinę ministras tikino, kad šiuo metu „esame kažkur per vidurį to didžiausio buvusio piko“.

Jis tikino, kad pavasarį naujų atvejų kilimas buvo labai staigus, o dabar naujų atvejų augimas jis yra lėtesnis.

„Tai nereiškia, kad galime nusiraminti ir nekreipti į jį dėmesio, bet plitimo greitis yra šiek tiek kitoks“, – aiškino ministras.

A.Veryga tikino piką skaičiuojantis pagal naujus per parą nustatomus naujus atvejus, kitus rodiklius.

„Dabar šiek tiek ir amžiaus struktūra kita“, – atkreipė dėmesį jis.

Parengė planą „šviesoforą“

Visgi, anot A.Verygos pirmadienį susitikime su ligoninių vadovais bus tariamasi, kada ir kaip pradėti rengtis rezervą lovų koronaviruso ligoniams ir mažinti planinių paslaugų teikimo apsukas.

„Yra paruoštas preliminarus planas, kaip mes jį vaizdžiai vadiname, „šviesoforas“, bet jis dar nėra aptartas su gydymą organizuojančiomis įstaigomis. Tai turėtų įvykti šiandien. Ten būtent bus tariamasi dėl lovų rezervo, dėl to, kokius rodiklius pasiekus ir kada reikėtų šiek tiek gal mažinti planinių paslaugų, ypatingai guldymų į stacionarines gydymo įstaigas tam, kad išlaikytume tam tikrą lovų rezervą, jei toliau plitimas išliks aktyvus“, – teigė ministras.

Per parą ligoninėse gydomų pacientų skaičiai auga po vieną. Pirmadienio duomenimis, nuo koronaviruso ligoninėse šiuo metu gydomi 36 žmonės, septyni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose. Dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma dviem žmonėms, su deguonies kaukėmis gydoma 20 asmenų.

Šiuo metu serga jaunesni

Šiuo metu, anot D.Razmuvienės aktyvūs židiniai Lietuvoje yra 23.

Vieni didžiausių židinių yra „Intersurgical“ gamykla ir „Adform kiemelyje“. Sveikatos priežiūros įstaigose šiuo metu aktyvių židinių nėra.

Be to, šiuo metu aktyviau serga jaunesni 20-45 metų amžiaus. Vaikų dabar taip pat serga daugiau nei balandį.

„Tuomet pagal amžių buvo rimtesni atvejai“, – teigė D.Razmuvienė.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 32 nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius siekia 2906, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 967 asmenys, 1840 pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 86 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Izoliacijoje yra 4890 žmonės.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje užfiksuoti 188 įvežtiniai atvejai.

Per praėjusią parą laboratorijose ištirti 1535 ėminiai, iš viso iki šiol ištirti 639 tūkst. 44 ėminiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius