-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 08

A.Veryga tiems, kas nori aplankyti tėvus: tik lauke ir su kaukėmis

Lietuvoje per praėjusią parą nustatyti vos trys nauji koronaviruso atvejai Lietuvoje, du iš jų nustatyti Antavilių pensionato darbuotojoms. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragino artėjantį šiltą savaitgalį dar vengti susibūrimų, nelankyti tėvų, o jei jau nebegalite ištverti, lankyti juos lauke ir dėvint kaukes.

Naujausią informaciją apie koronavirusą spaudos konferencijoje penktadienį pristato sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Konferenciją žiūrėkite čia:

Ministras tikino, kad prognozuojamas šiltas savaitgalis, tačiau vyresnio amžiaus žmonių – tėvų, senelių – dar nepatariama lankyti. Esą jei jau labai norisi, galima susitikti lauke, dėvint kaukes.

„Karantinas Lietuvoje nėra panaikintas. Ypač nuo rizikos grupės asmenų lankymo reikėtų susilaikyti, o jei jau ir lankote, tai vengti artimo kontakto, išlaikyti atstumą, turėti asmens apsaugos priemones, jei norite fiziškai žmones pamatyti, bet kuo daugiau kontaktų išvengsime, tuo saugesni būsime. Skubėti nereikėtų“, – patarė ministras.

Artimiausiu metu ketinama atnaujinti ir rekomendacijas dėl laidotuvių. Ketinama atlaisvinti sąlygas, nes jau bus leidžiami 30 žmonių renginiai lauke.

A.Veryga skeptiškai vertino galimybę dar gegužę į klases sugrąžinti pradinukus. Pasak jo, čia užtikrinti atstumų išlaikymą yra neįmanoma, todėl svarbiau apsaugoti rizikos asmenis, o tai ypač sunku.

„Kol kas sprendimai nėra priimti. Priklausys nuo situacijos. Jei tik bus saugu, bus įmanoma, tai vaikams reikia ne tik ugdymo, bet ir socializacijos. Jei situacija išliks gera, tai tikėtina, kad įvyks ministro A.Monkevičiaus planas“, – teigė ministras.

Praėjusio savaitgalio tyrimas – ne tas, kurio laukia mokslininkai

A.Veryga spaudos konferencijoje teigė, kad jau gauti galutiniai profilaktinių tyrimų rezultatai. Ištyrus visus mėginius, nustatytas vienintelis teigiamas atvejis Vilniuje. Beje, čia tirtis atvyko daugiausia internetu kviestų asmenų – 56 proc. – daugiau nei ten, kur kvietimai buvo dalijami prie prekybos centrų.

„Tyrimai bus tęsiami ir šį savaitgalį. Tiesa, šiek tiek kitaip nei praėjusį savaitgalį. Kviesime tirtis vaistininkus ir prekybos darbuotojus. Kas naujo, tai prevenciškai bus kviečiami tirtis ir darželių darbuotojai“, – teigė A.Veryga.

Ministras ne kartą tvirtino, kad tirtis žmonės prie prekybos centrų buvo kviečiami, o jiems atlikti PRG tyrimai, o ne serologiniai, nes taip patarė mokslininkai. Tačiau aiškėja, kad mokslininkų rekomenduotas tyrimas dar nė nepradėtas.

A.Veryga siūlė tyrimų nepainioti: „Tai, ką mes darėme savaitgalį, tai buvo ne mokslininkų epidemiologų siūlymai, bet labiau gal atsižvelgiant į tą karantino atlaisvinimo strategiją tų mokslininkų, kurie dalyvavo matematiniuose modeliavimuose rekomendacijos, kokias tikslines grupes atsitiktine tvarka reikėtų pasityrinėti, kur yra didžiausi kontaktai“.

Ministras tikino, kad tikrasis epidemiologinis tyrimas, suderinus su mokslininkais, dar tik bus. „Savaitgalinius tyrimus tęsime, o jų tikslas nevisiškai gal mokslinis – tai labiau tam, kad įsivertinti situaciją ir matyti, kas vyksta“, – teigė ministras.

Ministro teigimu, yra parengtos rekomendacijos, kaip saugiai leisti laiką prie vandens telkinių.

„Maudantis kaukių dėvėti nereikia, bet visose kitose vietose galioja karantino sąlygos ir galioja reikalavimai nesibūriuoti, laikytis atstumo, naudoti veido apsaugos priemones“, – sakė A.Veryga.

Ministras tikino, kad apsaugos priemonių Lietuvos medikai dabar turi pakankamai ir net tiek, kad nebeturi, kur jų sandėliuoti. Esą dabar sandėliuoti priemones jau padeda ministerija. Be to, pasak ministro, jau laikas pačioms įstaigoms ieškoti kaip toliau įsigyti priemonių, nes jų rinkoje jau yra.

„Tikrai yra įspūdingi kiekiai. Ligoninės jau yra aprūpintos tiek, kad susiduria su sandėliavimo problema. (...) Gydymo įstaigoms jau išsiųsta žinutė, kad gydymo įstaigos turi grįžti prie tam tikro įprasto planavimo – pradėti bendrauti su tiekėjais, tas priemones pirkti įprastine tvarka“, – teigė ministras.

A.Veryga nurodė, kad ministrų kabinetas dėl koronaviruso jau tyrėsi du kartus, visi rezultatai buvo neigiami.

Nauji atvejai sveikatos įstaigose

NVSC Vilniaus departamento vadovė R.Lingienė tikino, kad penktadienį dar vienas atvejis nustatytas Vilniaus miesto klinikinės ligoninės pacientui, rizikos grupės amžiaus asmuo hospitalizuotas Santaros klinikose.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje dirba NVSC specialistai, nustatinėjami su pacientu kontaktavę darbuotojai, pacientai. Nuspręsta, kad į ligoninės Vidaus ligų skyrių nebus priimti nauji ligoniai.

Be to, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje penktadienį pranešė apie susirgusį darbuotoją, o Kartenos ligoninėje – apie keturis darbuotojus.

Iš ketvirtadienį nustatytų trijų naujų COVID-19 atvejų, vienas fiksuotas Telšių apskrityje, jis gegužės 5 dieną grįžo iš Švedijos, taigi atvejis įvežtinis.

Dar du nauji fiksuoti Antavilių pensionate. Išvis čia jau fiksuota 18 atvejų. Iš jų 8 darbuotojai, 10 pacientų, jie perkelti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę. R.Lingienė tikino, kad du naujai susirgę darbuotojai pervežti į Santaros klinikas. Antavilių pensionate 90 pacientų tyrimai kartojami penktadienį.

Pirminiais duomenimis, su naujais atvejais, sąlytį turėjo 47 pacientai ir 10 darbuotojų. R.Lingienė tikino, kad tai rodo, jog nebuvo tinkamai dėvimos asmens apsaugos priemonės.

„Tai aiškiai rodo, kad neišsprendžiama asmeninių apsaugos priemonių tinkamo naudojimo problema. Pagal veiklos pobūdį, susirgę asmenys niekaip negalėjo būti didelės rizikos, jei būtų tinkamai dėvėję apsaugos priemones“, – kalbėjo R.Lingienė.

Kaip BNS sakė Antavilių pensionato direktoriaus pavaduotoja Birutė Šarakauskienė, abi darbuotojos ir dirbo, ir gyveno įstaigos patalpose, todėl už įstaigos ribų virusu užsikrėsti negalėjo.

„Jos dirba nuo balandžio 28 dienos tokiu režimu, kai gyvena ir dirba konkrečiame skyriuje. (...) Galim tik numanyti, kad kažkuris gyventojas yra užsikrėtęs ir jos nuo jo užsikrėtė, nes jos nebuvo išėjusios“, – teigė įstaigos atstovė.

R.Lingienės teigimu, ketvirtadienį buvo ištirti 80 bendrabučio Grybo gatvėje gyventojai. Jų tyrimų rezultatų laukiama. Išvis pastate, pirminiais duomenimis, gyvena 97 asmenys, tačiau ne su visų butų gyventojais pavyksta susisiekti.

„50 butų gyventojai nurodė, kad naudojasi bendro naudojimo patalpomis – tualetais ir virtuvėmis“, – teigė R.Lingienė.

Pasak jos, jau nustatyta, kad 6 gyventojai dirba Santaros klinikose, 4 – Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, 3 – Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotyje, Antakalnio poliklinikoje, Medicinos diagnostikos centre, Kraujo centre, Šv.Roko ligoninėje, Centro poliklinikoje.

Aknystos pensionate serga du darbuotojai, su jais kontaktą turėjo 15 kolegų, o pacientų net 192. „Visi pensionato gyventojai bus tiriami“, – teigė R.Lingienė ir vėl akcentavo prastą apsaugos priemonių dėvėjimą.

„Netinkamai buvo dėvimos apsaugos priemonės arba jos nebuvo dėvimos“, – sakė NVSC atstovė.

Ligoninėse – 12 naujų pacientų

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti trys nauji koronaviruso atvejai, bendras atvejų skaičius siekia 1436, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Nuo koronaviruso pasveiko 765 žmonės, tebeserga – 618, izoliacijoje yra 284.

Nuo COVID-19 mirė 49 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė keturi užsikrėtusieji.

Per ketvirtadienį Lietuvoje ištirtas 8101 ėminys, bendras atliktų tyrimų skaičius siekia 172 tūkst. 191. Liko neištirti 1313 ėminių.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 98 pacientai, reanimacijoje 11, 5 su plaučių ventiliavo aparatais, o 24 su deguonies kaukėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius