Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 09

Absurdiška situacija Vilniaus darželyje: niekas nesusirgo, bet izoliuotis tenka ir vaikams, ir darbuotojams

Vieno Vilniaus lopšelio-darželio darbuotojai prieš kelias dienas atlikus antigeno tyrimą buvo nustatyta COVID-19 liga. Nors vėliau PGR testas tai paneigė, tačiau grupės vaikams ir darbuotojams tenka izoliuotis. Tėvai tai vadina absurdu, tačiau Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tvirtina, kad antrasis testas atliktas per vėlai, todėl jie gavo tik informaciją, jog žmogus serga.
Darželis
Darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

Dar praeitą penktadienį vieno Vilniaus lopšelio-darželio bendruomenė sulaukė pranešimo, kad vienos vaikų grupės darbuotojai, ištyrus profilaktiškai antigeno tyrimu, nustatytas COVID-19.

Izoliavosi, nors sąlyčio nebuvo

„Visi grupės vaikai, kurie galimai turėjo kontaktą, kaip jau žinome, turi izoliuotis 14 dienų. Tą mes ir padarėme, t. y. pradėjome izoliuotis, todėl po Velykų prasidėjus darbo savaitei vaikai į darželį neatėjo. Tačiau antradienį, balandžio 6 d., iš to paties lopšelio-darželio pranešta, kad pirminis testas klaidingas, nes padarytas PGR testas yra neigiamas ir izoliacija atšaukiama. Todėl trečiadienį, balandžio 7 d., visi pageidaujantys sėkmingai atvedėme vaikus į darželį.

Trečiadienį „atskriejo“ sveiku protu nesuvokiama žinia: „nors darbuotoja yra visiškai sveika, tačiau NVSC teigia, kad jei ji (darbuotoja) „įkrito“ kartą kaip serganti, nors ir per klaidą, sistema sudaryta taip, kad atšaukti to galimybių nėra“. Tai reiškia, kad visi vaikai ir grupės darbuotojai, kad ir sveiki, kad ir neturėjo jokių kontaktų su sergančiu COVID-19, nes tokio atvejo vaikų grupėje visiškai ir nebuvo, turi izoliuotis numatytam terminui“, – 15min rašė šią grupę lankančio vaiko tėvas Rolandas.

Vaikai ir grupės darbuotojai, kad ir sveiki, kad ir neturėjo kontaktų su sergančiu COVID-19, nes tokio atvejo grupėje ir nebuvo, turi izoliuotis.

Vilnietis piktinosi, kad pripažįstama, jog tai tebuvo klaida, tačiau jos ištaisyti galimybių nėra: „Izoliacija dėl NVSC klaidos, mano ir kitų tėvų supratimu, tai vaikų teisių suvaržymas, tai šalies ekonomikos žlugdymas (mokamos vaikų priežiūros išmokos), šalies gyventojų „varymas“ link skurdo, žmonių asmeninio gyvenimo „draskymas“. Jei nebūtų liūdna ir pikta, būtų labai juokinga.“

Tyrėsi vėliau, nes neprisiskambino

Tą pačią grupę lankančio kito vaikas tėvas Audrius net sudėliojo visą chronologiją, kaip viskas darželyje vyko. Esą penktadienį po profilaktinio patikrinimo greituoju testu gavusi teigiamą atsakymą darbuotoja buvo tikra, kad neturėjo kontakto su sergančiuoju, nejautė jokių simptomų, todėl, pasitarusi su darželio vadove, nutarė išsitirti PGR testu, kad diagnozę jai patvirtintų ar paneigtų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

„Tą pačią dieną darbuotoja pradeda nuviliančius bandymus užsiregistruoti pakartotiniam testavimui. Deja, tačiau mūsų neprilygstamoji pandemijos valdymo sistema nepalaužiama ir niekas nesiteikia atsiliepti. 2021 m. balandžio 3 d. pavyksta prisiskambinti, tačiau testui užregistruoja tik kitai dienai – balandžio 4 d. Balandžio 4 d. darbuotojai paimamas PGR testas ir rezultatas neigiamas. Patvirtinama jog darbuotojos nuojauta buvo teisi ir greitasis testas klydo. Darbuotoja yra sveika.

2021 m. balandžio 6 d., gavusi atnaujintą informaciją, NVSC leidžia grupei nutraukti saviizoliaciją ir grįžti ugdymo procesą darželio patalpose nuo balandžio 7 d. Tačiau jau balandžio 7 d. NVSC nusprendžia, jog PGR testo rezultatų nepriima, kadangi, nors ir dėl strigusios jų pačių sistemos, testo nebuvo galima atlikti per 24 valandas nuo greitojo testo atlikimo, todėl reikia vadovautis greitojo testo rezultatais ir tęsti pertrauktą saviizoliaciją nuo balandžio 8 d.“, – įvykių eigą sudėliojo Audrius.

Tą pačią dieną darbuotoja pradeda nuviliančius bandymus užsiregistruoti pakartotiniam testavimui. Deja, mūsų neprilygstamoji pandemijos valdymo sistema nepalaužiama ir niekas nesiteikia atsiliepti.

Jo teigimu, taip nuspręsta, nes esą sistemoj nėra numatyta išimčių pripažinti klaidą: „Todėl lengva ranka surašo nurodymą uždaryti grupę ir pasiunčia į saviizoliaciją sveikus ir neturėjusius kontakto žmones. Nes sistemos algoritmas nenumato. Nes sistemos algoritmas nugalėjo sveiką protą. Nes mąstyti sistemos algoritmo vykdytojo nemokė.

Visi, patekę į šią situaciją, yra šokiruoti, nes adekvatumas atsisako priimti, jog mūsų gyvenimus lemia tokio lygio profanai. Kaip gali kilti ranka užpildyti „kontaktą turėjusio asmens anketą“, kai nėra sergančio ir nebuvo kontakto. Tėra sistemos klaida, kurią pripažįsta patys NVSC darbuotojai, tačiau skėsčioja rankomis ir nežinodami, kaip pasielgti, pasiunčia sveikus žmones į izoliaciją.“

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Audriaus teigimu, toks sprendimas sujaukia suaugusiųjų darbotvarkes, tačiau dar labiau esą baugina tai, kad atsakingoje įstaigoje dirbantys žmonės, suvokdami sistemos klaidas, vis tiek nepriima kitokių sprendimų. O sprendimas esą paveikė daugiau nei 50 žmonių.

„Ne NVSC diagnozuoja ligą“

NVSC pateiktame 15min komentare teigiama, kad šis atvejis yra žinomas, NVSC Vilniaus departamento užkrečiamųjų ligų specialistai su įstaiga dirbo, aiškinosi situaciją.

„Pagal e.sveikatos sistemoje pateiktus duomenis, kuriais ir vadovaujasi NVSC specialistai, testo rezultatas asmeniui nebuvo atšauktas. Šiuo metu galiojanti tvarka numato, kad, profilaktiškai antigeno tyrimu testuojant COVID-19 ligai būdingų simptomų nejaučiančius asmenis ir gavus teigiamą atsakymą, per 24 valandas nuo jo gavimo turi būti paimtas ėminys ir atliktas tyrimas PGR metodu.

Šiuo atveju mėginys paimtas po dviejų parų, todėl taikyta įprasta tvarka, kai gavus informaciją apie patvirtintą atvejį imamasi visų įprastų valdymo priemonių – nustatomi sąlytį turėję žmonės tiek darbo, tiek socialinėje aplinkoje, jiems paskiriama izoliacija“, – savo komentare teigia NVSC.

Pagal e.sveikatos sistemoje pateiktus duomenis, kuriais ir vadovaujasi NVSC, testo rezultatas asmeniui nebuvo atšauktas.

Anot centro specialistų, „jei asmeniui, kaip numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintame algoritme, ėminys PGR metodu būtų paimtas per 24 val. nuo teigiamo antigeno testo gavimo, dėl sąlytį turėjusių asmenų būtų sprendžiama, atsižvelgus į atlikto PGR tyrimo rezultatą“.

Šiuo atveju buvo kitaip, todėl NVSC situacijos neįvardija kaip savo klaidos, tik atkreipia dėmesį, kad „ne NVSC diagnozuoja ligą“. Tokią informaciją centras gauna ir dirba pagal nustatytą schemą, taip siekiant užkirsti kelią infekcijos plitimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius